GoPro SD kartımdan önemli videoları ve fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve tamamen kaybolmadan önce onları geri getirmenin en iyi yolunu bulmaya çalışıyorum. Gerçekten işe yarayan güvenli GoPro kurtarma adımları veya yazılımı bulma konusunda yardıma ihtiyacım var, çünkü bu dosyalar önemli ve olaydan sonra kartı pek kullanmadım.
Eksik GoPro kliplerini birden fazla kez kurtarmak zorunda kaldım ve evet, bu daha karmaşık kurtarma işlerinden biri. Bazen görüntüler hâlâ kartta duruyor. Bazen kurtarılabilir gibi görünüyor, sonra dosya açılıyor ve yarısında bozuluyor. O kısım berbat. Aksiyon kamerası videosunu kurtarmak, silinmiş bir JPG veya Word dosyasını geri getirmekten tamamen farklı bir iş.
Bunu her şeyden önce yapın
SD kartı kullanmayı bırakın.
Yeni kayıt yok. Biçimlendirme yok. Onarım araçları yok. Kameranın karta yazmaya devam etmesine izin vermeyin.
Bir GoPro klibi silindiğinde, dosya girdisi çoğu zaman önce kaldırılır, ham video verisi ise yeni bir şey onun üzerine yazılana kadar kartta kalır. Bunu, boş sandığım bir kartın üzerine çekim yaptıktan sonra zor yoldan öğrendim. Kullanmaya devam ederseniz, şansınız hızla düşer.
Taramaya başlamadan önce kontrol etmeye değer birkaç şey var:
- Abonelik için ödeme yapıyorsanız GoPro bulut Çöp Kutusu veya Son Silinenler
- Daha önce dizüstü bilgisayarınıza veya harici sürücünüze attığınız herhangi bir kopya
- Karttaki LRV dosyaları, çünkü bu önizleme klipleri bazen geriye kalan tek şey olur
- Kartı tekrar taktığınızda kameranın dosyayı onarmayı isteyip istemediği
Bunların hiçbiri işe yaramazsa, evet, kurtarma yazılımına geçin.
GoPro görüntülerinin neden insanların beklediğinden daha zor olduğu
Birçok kişi video kurtarmayı fotoğraf kurtarma gibi görüyor. Ben de başta öyle yapmıştım. Aynı şey değil.
Daha yeni kameralar nadiren tek, düzenli bir MP4 dosyasını kesintisiz tek parça halinde yazar. Bir GoPro çoğu zaman ana videoyu, sesi, düşük çözünürlüklü önizleme dosyalarını, GPS bilgilerini, küçük resimleri ve diğer meta verileri yaklaşık aynı anda yazar. Kart üzerinde, tek bir klibin parçaları her yere dağılmış halde bulunur. Üstelik her zaman sırayla da olmaz.
Bu yüzden bir kurtarma uygulaması kartı tarar, bir MP4’ün parçalarını bulur, kendince ait olduğunu düşündüğü bölümleri birleştirir ve elinizde bir dosya adıyla bir simge kalır. Sonra oynat düğmesine basarsınız ve donar, süresi görünmez ya da 12 saniye sonra kesilir. Üçünü de gördüm.
Bu durum sıkça şu cihazlarda ortaya çıkar:
- GoPro Hero modelleri
- DJI dronları
- Insta360 kameraları
- Yeni Sony, Canon, Nikon ve Panasonic kameralar
- Araç içi kameralar
Bu tür bir işte yalnızca tarama yapmak hikayenin tamamı değildir. Yeniden oluşturma mantığı çok büyük önem taşır.
İlk neyi denerdim
Ben olsam Disk Drill ile başlardım.
Nedeni basit. Gelişmiş Kamera Kurtarma modu, GoPro, drone ve araç kamerası gibi cihazlardan gelen parçalanmış videolar için tasarlanmıştır. Silinen klibinizin tek bir düzgün blok olarak depolandığını varsaymak yerine, dağılmış video parçalarını arar ve bunları oynatılabilir bir şeye dönüştürmeye çalışır. Modern kamera görüntüleri için bu yaklaşım, eski dosya oyma yönteminden daha mantıklıdır.
Adımlar oldukça basit:
- SD kartı bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın
- Disk Drill'i açın
- Bellek kartını seçin
- Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin
- Taramayı başlatın
- Bulduklarını önizleyin
- Kurtarılan dosyaları başka bir yere kaydedin, asla aynı karta geri kaydetmeyin
Önizleme kısmı önemlidir. Bir sürü gereksiz dosyayı dışa aktarmakla zaman kaybetmeden önce bir klibin açılıp açılmadığını görmeyi tercih ederim. Disk Drill ayrıca önce kartın bayttan bayta bir imajını oluşturmanızı önerir; bu da kart sorunlu göründüğünde veya okuma hataları vermeye başladığında veri kurtarma merkezlerinin genelde yaptığı şeyle uyumludur. Bunu bir keresinde rastgele yavaşlamalar yaşayan bir kartta yaptım ve orijinal medyayı zorlamamı önledi.
Başka seçenekler istiyorsanız
PhotoRec ücretsiz olan ve elimin altında tutacağım seçenek olurdu.
Çok geniş bir dosya türü yelpazesini ortaya çıkarır ve hiçbir ücreti yoktur, bu da güzeldir. Sorun ise kullanılabilirliktir. Gösterişli, kameraya özel bir yeniden oluşturma süreci yok. Düzgün bir önizleme akışı yok. Sonrasında oluşan karmaşayı ayıklamak için yardım yok. Çoğu zaman genel isimlere sahip kurtarılmış dosyalardan oluşan bir dağa bakakalır, hangisinin bisiklet sürüşünüz olduğunu hangisinin bozuk bir parça olduğunu anlamaya çalışırsınız. İşe yarar, ama pürüzlüdür.
UFS Explorer ise bunun diğer ucunda yer alır.
Ciddi bir araçtır. Daha tekniktir. Daha fazla kontrol sunar. Zor durumlarda bazen ortalama bir tüketici uygulamasından daha iyi sonuç verir. Ama bu gece GoPro kliplerini geri isteyen birine ilk vereceğim şey olmazdı. İş akışı daha ağırdır ve Disk Drill’i parçalanmış aksiyon kamerası görüntülerinde daha kolay kılan, kameraya odaklı kurtarma yolunu yine de merkeze almaz.
Eğer bir GoPro, DJI drone veya benzeri bir cihazdan silinmiş görüntülerle uğraşıyor olsaydım, şu sırayla giderdim. Önce Disk Drill. Ücretsiz bir yedek seçeneğe ihtiyacım olursa PhotoRec. Durum daha kötü görünüyorsa ve daha fazla kontrol istiyorsam UFS Explorer.
Önce kartı bir imaj dosyasına klonlayın ve kopya üzerinden çalışın. Bu konuda @mikeappsreviewer ile biraz ayrılıyorum, çünkü microSD kartlarda tek bir kötü okuma oturumu bile durumu hızla daha kötü hale getirebilir. USB Image Tool, Win32 Disk Imager veya biliyorsanız dd kullanın.
Sonra çoğu kişinin atladığı temel şeyleri kontrol edin:
- Gizli dosyalar için DCIM ve MISC klasörleri.
- Windows hata onarımından kalan CHK dosyaları.
- Telefonunuzda veya bilgisayarınızda GoPro Quik içe aktarma önbelleği.
- exFAT dizin hasarı. Kart, pil çekildikten sonra garipleştiyse dosyalar hâlâ duruyor olabilir ama dizin bozulmuş olabilir.
Yazılım olarak, Disk Drill GoPro SD kart kurtarma için sağlam bir seçimdir; özellikle önizleme zaman kazandırdığı ve fotoğraf kurtarmayı da iyi yönettiği için. Klipleriniz bölüm dosyalarına ayrıldıysa eşleşen zaman damgalarını ve boyutları arayın. Tüm parçaları kurtarın, sonra VLC’de test edin.
MP4 dosyaları bozuk şekilde geri gelirse, aynı GoPro modundan, aynı çözünürlükte, aynı fps değerinde sağlıklı bir örnek kliple untrunc veya recover_mp4 deneyin. Bu adım, dosya bulundu ama oynatılmıyor türündeki birçok durumu düzeltir.
Fotoğraflar için, dosya imzasına ve tarihe göre sıralayın. Video için, kart yeni yazmalar gördüyse kısmi kurtarma bekleyin. Görüntüler çok önemliyse kartın imajını aldıktan sonra kendiniz müdahaleyi bırakın. Bir laboratuvarın en iyi şansa sahip olduğu nokta budur.
Ayrıca, silinen GoPro ve SD kart videolarını kurtarma konusunda hızlı görsel bir anlatım istiyorsanız bu kısa rehber fena değil:
GoPro SD kart video kurtarma için bu hızlı ipucunu izleyin
Asıl önemli nokta, kurtarılan dosyaları aynı karta geri kaydetmeyin. İnsanlar son temiz sektörleri böyle mahvediyor.
@mikeappsreviewer ve @codecrafter’ın sadece dolaylı olarak değindiği bir şeyi eklerdim: dosyaların gerçekten silinip silinmediğini ya da kirli bir kapanmadan sonra kart tarafından sadece dizinden çıkarılıp çıkarılmadığını kontrol edin. exFAT kartlarda, GoPro kliplerinin kamerada kaybolduğunu ama kartı bilgisayara takıp yalnızca ham derin tarama yerine dosya sistemi farkındalığı olan bir tarama çalıştırdığınızda hâlâ göründüğünü gördüm.
Bu yüzden genelde tek değil, iki geçiş yaparım:
- orijinal adlar/klasör yapısı için dosya sistemi taraması
- geriye ne kaldıysa onun için imza taraması
Disk Drill bunun için oldukça iyidir çünkü süreci aşırı can sıkıcı hale getirmeden ikisini de yapabilir ve GoPro kurtarmada bu, insanların düşündüğünden daha önemlidir. Orijinal MP4 adlarınızı geri alabilirseniz, doğru klipleri sıralamak 800 genel kurtarılmış dosya arasında kazı yapmaktan çok daha kolay olur.
Kartı tekrar kameraya takıp onarım önerip önermediğine bakma fikrine küçük bir itirazım var: ben yapmazdım. Kameralar kurtarma araçları değildir. Bazen yeni meta veriler yazarak bir şeyleri düzeltirler ve şu anda tam olarak istemediğiniz şey budur.
Ayrıca, kart yeni bir Hero modelindense ve kayıp videolarınız uzunsa, GX01xxxx, GX02xxxx vb. gibi bölümlenmiş dosyaları kontrol edin. İnsanlar bir segmenti kurtarıp geri kalanının gittiğini sanıyor ama aslında birden fazla dosyaya bölünmüş oluyor.
Hiçbir şey düzgün şekilde görünmüyorsa, buna da göz atın GoPro görüntü kurtarma tartışması ve SD kart kurtarma ipuçları. Orada, genel just scan it tavsiyesinden daha faydalı olan birkaç gerçek dünya vakası var.
Kimsenin gerçekten yeterince vurgulamadığı bir ek nokta daha var: herhangi bir kurtarma sonucuna güvenmeden önce kartın durumunu kontrol edin. Arızalanmakta olan bir microSD, listede düzgün görünen ama kopyalama sırasında bozulan dosyaları “kurtarabilir”. Windows’ta CrystalDiskInfo SD kartlar için pek yardımcı olmaz; bu yüzden ben genelde yavaş okumaları, kopyalama hatalarını veya kartın çevrimdışı düşmesini takip ederim. Böyle bir şey olursa, tekrar tekrar taramayı durdurun.
Orijinal kart üzerinde, salt okunur olsa bile, peş peşe çok fazla araç deneme fikrine biraz katılmıyorum. Sorunlu kartlarda, tekrarlanan geçişler bedelsiz değildir.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Varsa yazma korumalı adaptör
- Kart kararlıysa tek bir imaj oluşturun
- İmajdan kurtarma yapın
- Kurtarılan MP4’leri yalnızca VLC ile değil, MediaInfo ile doğrulayın
Neden MediaInfo? Kapsayıcı başlıklarının sağlam olup olmadığını, sürenin gerçek olup olmadığını, codec bilgilerinin mevcut olup olmadığını ve dosyanın sadece bir taslak olup olmadığını söyler.
Yazılım tarafında, Disk Drill makul bir orta yol.
Artıları:
- kolay önizleme
- karışık fotoğraf/video kurtarma için iyi
- bir imajdan kurtarma yapabilir
- daha ağır adli araçlardan daha basit
Eksileri:
- tam kurtarma gerekiyorsa ücretli
- onarım gerektiren parçalanmış MP4’ler döndürebilir
- gelişmiş dosya sistemi çalışmaları için en derin seçenek değil
@codecrafter, @waldgeist ve @mikeappsreviewer’a burada şu şekilde ekleme yapardım: kurtarmadan sonra, önemli her klibi hemen doğrulayın ve iki sürücüye kopyalayın. “Kurtarılmış” bir dosya, baştan sona gerçekten oynatılana kadar aslında kurtarılmış sayılmaz.