Windows 11'de SD Karttan Silinen Videoları Kurtarabilir miyim?

Windows 11 bilgisayarıma dosya taşırken SD kartımdan yanlışlıkla birkaç önemli videoyu sildim ve şimdi bunları Dosya Gezgini’nde veya Geri Dönüşüm Kutusu’nda bulamıyorum. Bu klipler gerçekten çok önemli ve herhangi bir şeyin üzerine yazılmadan önce Windows 11’de bir SD karttan silinen videoları kurtarmanın en iyi yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.

Bir keresinde bir klip kaybettim ve öğrenmek istediğim ilk şey oldukça netti: onu geri alma şansım hâlâ var mı?

Çoğu zaman, evet.

Bir video silindiğinde, dosya verileri genellikle anında yok olmaz. Önce kaldırılan şey, sistemin ona ulaşmasını sağlayan haritadır. Görüntülerin üzerine yeni veri yazılana kadar çoğu zaman orada dururlar. Bu yüzden ilk birkaç dakika insanların düşündüğünden daha önemlidir.

1. Kartı hemen kullanmayı bırakın

Videonun kaybolduğunu fark ettiyseniz çekimi durdurun. Artık klip yok. Fotoğraf yok. Sıkışıp kaldığınızı hissettiğiniz için kartı biçimlendirmeyin.

İnsanların “hızlı bir test klibi” kaydederek iyi kurtarma ihtimallerini kaybettiğini gördüm. Kötü hamle. Yeni veriler eski sektörlerin üzerine yazılır ve küçük bir üzerine yazma bile kayıp dosyanın bir kısmını mahvedebilir.

Kartı kameradan, drondan, araç kamerasından ya da ne kullandıysanız ondan çıkarın. Ondan kurtarma yapmaya hazır olana kadar bir kenara koyun.

2. Yazılımın yeterli olup olmadığını veya durup yardım almanız gerekip gerekmediğini belirleyin

Bazı durumlar kendi başınıza kurtarma için uygundur. Bazıları değildir.

Yazılımla kurtarma genellikle şu durumlarda mantıklıdır:

1. Dosyaları yanlışlıkla sildiyseniz.
  2. Kartı biçimlendirdiyseniz.
  3. Kart RAW olarak görünüyorsa.
  4. Bir dosya sistemi hatası aldıysanız.
  5. Kart aksi halde çalışıyor olsa da videolar kaybolduysa.

Şu durumlarda ise daha çok bir kurtarma hizmetine yönelirdim:

1. Kart çatlamış, eğrilmiş veya bükülmüşse.
  2. Bilgisayarınız onu hiç algılamıyorsa.
  3. Kullanım sırasında sürekli bağlantısı kesiliyorsa.
  4. Cihaz donanım arızası bildiriyorsa.
  5. Görüntüler riske atılamayacak kadar önemliyse.

Kartta fiziksel hasar varsa, tekrar tekrar tarama yapmak ve yeniden bağlamak işleri daha da kötüleştirebilir. Ben olsam kurcalamaya devam etmezdim.

3. Kurtarma yapmadan önce kartın tam bir kopyasını oluşturun

Birçok kişi bunu atlıyor, sonra da pişman oluyor.

Önce bir disk imajı oluşturun. Böylece kartın mevcut durumunun tam bir anlık görüntüsüne sahip olursunuz. Kurtarma denemeniz ters giderse, orijinal kaynak hâlâ korunmuş olur.

Birçok kurtarma teknisyeni bu şekilde çalışır. Veriyi tekrar tekrar karttan değil, kopyadan alırlar. Daha az risk, daha az yıpranma, daha az aptalca hata.

4. Videoyu Disk Drill ile kurtarmayı deneyin

Fotoğraflar daha kolaydır. Birçok aracın dağıldığı yer video tarafıdır.

Kameralar görüntüleri her zaman tek ve temiz bir parça halinde saklamaz. Aksiyon kameraları, dronlar, araç kameraları ve yeni aynasız gövdeler videoyu çoğu zaman karta dağılmış parçalar halinde kaydeder. Basit bir kurtarma uygulaması parçaları bulabilir ama bunları kullanabileceğiniz bir dosya halinde yeniden oluşturamayabilir.

Disk Drill ile bana öne çıkan şey, Gelişmiş Kamera Kurtarma modu oldu. Bu mod, desteklenen hafıza kartları ve kameralardaki parçalanmış görüntüler için geliştirildi. Videoyu tek bir sağlam blok gibi ele almak yerine, dağılmış parçalar arasında tarama yapar ve özgün yapıyı yeniden kurmaya çalışır. Bu, özellikle GoPro, DJI, Sony, Canon, Nikon, Fujifilm, Insta360 ve benzeri ekipmanlardan gelen görüntülerde önemli olma eğilimindedir.

Temel akış:

1. Orijinal hafıza kartını bir kart okuyucu kullanarak bilgisayarınıza takın.
  2. Disk Drill'i açın.
  3. Hafıza kartını seçin.
  4. Gelişmiş Kamera Kurtarma seçeneğini seçin.
  5. Taramayı başlatın.
  6. Kartı kontrol etmeyi bitirene kadar bekleyin.
  7. Bulduklarını önizleyin.
  8. Kurtarılan videoları farklı bir sürücüye kaydedin.

Dosyaları aynı karta geri yüklemeyin. Kulağa bariz geldiğini biliyorum ama insanlar hâlâ bunu yapıyor ve evet, bu kurtarmaya çalıştığınız verilerin üzerine yazabilir.

5. İşin bittiğini söylemeden önce kurtarılan videoları test edin

Kurtarılan bir dosya adı tek başına neredeyse hiçbir şey ifade etmez.

Birkaç klibi açın. İçlerinde ileri geri sarın. Sadece ilk saniyelere değil, orta kısımlara da bakın. Bir dosya klasörde gayet iyi görünüyordu ama sonra yarısında dondu.

Kurtarılan bir video oynatılmıyorsa, önce VLC Media Player'ı denemeye değer. Dosya hasarlı geri geldiyse özel bir video onarım aracı da yardımcı olabilir.

Evet, hâlâ bir şansınız var.

Videolar SD karttan silindiği için Windows 11 Geri Dönüşüm Kutusu’na gitmezlerdi. O kutu yalnızca bilgisayar depolamanızdan silinen dosyaları kapsar. Bu yüzden sonsuza kadar kaybolup kaybolmadıklarını anlamak için Dosya Gezgini’ni ölçüt olarak kullanmayın.

Bir noktada @mikeappsreviewer’a katılıyorum, karta hiçbir şey yazmayı bırakın. Her ev kullanıcısı için imaj almayı zorunlu gibi göstermesine ise biraz katılmıyorum. Evet, akıllıca bir yöntem. Ama kartınız kararlıysa, okunabiliyorsa ve hızlı bir çözüm istiyorsanız, çoğu yanlışlıkla silme durumunda önce iyi bir kurtarma taraması yapmak yeterlidir.

Windows 11’de benim yapacağım şey şu olurdu:

1. Videoların taşınmadığını, kopyalandığını kontrol edin.
    Bilgisayarınızda .mp4, .mov, .mts, .mxf gibi dosya türlerini arayın.
    Bu Bilgisayar üzerinde Dosya Gezgini aramasını kullanın.
    Değiştirilme Tarihi’ne göre sıralayın.
    Taşıma sırasında kayboldu denilen birçok durumda aslında başka bir klasörde kısmi aktarım ya da gizli bir kopya bulunur.

2. Disk Yönetimi’ni açın.
    SD kart doğru kapasiteyle ve sağlıklı bir bölümle görünüyorsa, kurtarma ihtimali daha yüksektir.
    Biçimlendirme istiyorsa, tıklamayın.

3. Kurtarma yazılımı çalıştırın ve sonuçları SD karta değil, bilgisayarınıza kaydedin.
    Disk Drill burada sağlam bir seçimdir. SD kartlardaki silinmiş medya dosyalarında genelde iyi sonuç verir ve arayüzü, stresli ve acele içindeyseniz bile yeterince kolaydır. SD kart kurtarma araçları hakkında sade bir dille yazılmış düzgün bir sayfa isterseniz, bu ilgili olabilir:
    silinen dosyaları geri getirmek için en iyi SD kart kurtarma yazılımı

4. Tarama sonuçlarını video türüne ve boyutuna göre filtreleyin.
    Önce çok küçük klipleri yok sayın.
    DCIM, PRIVATE, AVCHD veya kameraya özgü klasörler gibi özgün klasör adlarını arayın.

5. Önce birkaç örneği kurtarın.
    Bunları VLC’de açın.
    Her dosyanın sadece ilk 10 saniyesine değil, ortalarına da ilerleyerek bakın. Bozuk kurtarmalar genelde başta düzgün görünür.

Kart bağlantısı kesiliyorsa, aşırı yavaş okunuyorsa veya G/Ç hataları veriyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Bu durum silinmiş dosya kurtarmadan çıkıp arızalı medya alanına girer.

Kısa sürüm: evet, üzerine yazılmadıysa Windows 11’de silinen SD kart videoları çoğu zaman kurtarılabilir. İlk adımlarınız yazılım markasından daha önemlidir, ancak Disk Drill bu iş için daha iyi seçeneklerden biridir.

Evet, muhtemelen. Ayrıca hayır, Geri Dönüşüm Kutusu meselesi garip değil. SD karttan silme işlemi genellikle bunu tamamen atlar, bu yüzden Windows 11’in onları orada göstermemesi normaldir.

Çoğunlukla @mikeappsreviewer ve @voyageurdubois’e katılıyorum, ancak kart tamamen sorunsuz çalışıyorsa ve çok teknik biri değilseniz önce tam bir imaj alma konusunda biraz daha az ikna olmuş durumdayım. Elbette daha güvenlidir, ama basit bir yanlışlıkla silme durumunda, kartı hemen kullanmayı bırakırsanız doğrudan bir kurtarma taraması çoğu zaman yeterlidir.

Onların pek vurgulamadığı birkaç şey:

• Kameranızın uygulamasını veya içe aktarma yazılımı geçmişini kontrol edin. Bazen bir taşıma işlemi aslında temizleme ile birlikte bir içe aktarma olur ve dosyalar Videolar, Resimler, OneDrive ya da üreticiye ait garip bir klasöre atılmış olabilir.
  • Windows Arama’da size:>500MB gibi boyut filtreleriyle birlikte .mp4 OR .mov OR .mxf araması yapın. Büyük video dosyalarını bu şekilde fark etmek, klasör klasör aramaktan daha kolaydır.
  • Kart exFAT ise, silinen adlar gitmiş olabilir ama video verileri yine de imza taramasıyla kurtarılabilir.

En hızlı kendin yap yolu istiyorsanız, SD kartta Disk Drill kullanın ve bulunan videoları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın, asla tekrar karta geri yüklemeyin. Video için, ben önce sonuçları dosya boyutuna göre sıralardım. Dürüst olmak gerekirse, kurtarılan minicik klipler çoğu zaman çöp ya da küçük önizleme dosyalarıdır.

Şunu da okumaya değer: insanlar bozuk bir SD karttan videoyu nasıl kurtardı

Bir şey daha: Dosyalar aktarım sırasında kesildiyse ve Windows çöktüyse ya da kablo/kart okuyucu hata verdiyse, bazı klipler bilgisayarda kısmi dosyalar olarak bulunabilir. Tarama için bir saat harcamadan önce orada arayın.

Evet, kurtarma hâlâ mümkün, ancak başkalarının sadece hafifçe değindiği bir şeyi eklerdim: videoların Windows tarafından değil, kaynak uygulama tarafından taşınıp taşınmadığını kontrol edin. Bazı kamera içe aktarma araçları başarılı bir kopyalamadan sonra karttan siler ve bu işlem hata verdiyse, bilgisayarda garip geçici konumlarda dosyalarla karşılaşabilirsiniz.

Bu yüzden SD kartı taramadan önce şunları kontrol ederdim:

• C:\Users\YourName\Videos
  • C:\Users\YourName\Pictures
  • C:\Users\YourName\AppData\Local\Temp
  • OneDrive kamera yükleme klasörleri
  • video düzenleyicinizin medya önbelleği/içe aktarma klasörü

Sağlıklı görünen bir kartın her zaman düşük risk anlamına geldiği fikrine biraz katılmıyorum. Bazı SD kartlar, uzun bir tarama zayıf sektörlere denk gelene kadar gayet iyi okunur. Görüntüler gerçekten yeri doldurulamazsa, önce imaj almak yine de daha güvenli bir seçenektir.

Kendiniz yapacaksanız, Disk Drill makul bir seçenektir.

Artıları:

• kullanımı kolay
  • video türleri için iyi filtreleme
  • önizlemeler gereksiz dosyaları ayıklamaya yardımcı olur
  • SD karttan silinmelerde yeterince iyi

Eksileri:

• derin taramalar biraz zaman alabilir
  • önizleme, dosyanın tamamının sağlam olduğunun garantisi değildir
  • lisans maliyeti insanları rahatsız edebilir
  • kartın üzerine yazıldıysa mucize yaratmaz

@voyageurdubois, @stellacadente ve @mikeappsreviewer’ın zaten ele aldıklarına kıyasla, benim ana tavsiyem şu: önce hedef klasörleri ve geçici depolamayı doğrulayın, sonra kurtarın. Şaşırtıcı sayıda SD karttan silinmiş video aslında Windows 11 makinesinde garip bir yol altında bir yerde duruyor. Değilse, kartı tarayın ve yalnızca bilgisayarınıza kurtarın, asla tekrar SD karta geri yüklemeyin.