Yedeklemeden önce Nikon kameramdaki önemli fotoğrafları yanlışlıkla sildim ve onları geri yüklemek için ücretsiz bir yol bulmaya çalışıyorum. Fotoğraflar yakın zamanda gerçekleşen bir etkinlikten ve Nikon fotoğraf kurtarma, güvenli kurtarma adımları ve gerçekten işe yarayan ücretsiz yazılımlar konusunda gerçekten yardıma ihtiyacım var.
Evet, bazen. Daha önce silinmiş Nikon çekimlerini bir SD karttan geri aldım, ama insanların görmezden geldiği ilk kural şu: kartı şimdi kullanmayı bırakın. Aynı alana yeni veriler yazılırsa, ücretsiz ya da ücretli araçlar üzerine yazılmış o fotoğrafları geri getiremez. Bu yüzden daha fazla kare çekmeyin, karta dosya taşımayın ve tekrar biçimlendirmeyin.
En zahmetsiz yolu istiyorsanız, önce Disk Drill denerdim. Windows'ta 100 MB ücretsiz veriyor. Evet, sınır küçük, ama Nikon dosyalarının hâlâ orada olup olmadığını görmek için yeterli. Ben bir keresinde hatalı bir silme işleminden sonra karttan birkaç JPEG ve bir RAW dosyasını bununla geri almıştım.
Benim yapacağım şey şu olurdu:
- SD kartı Nikon'dan çıkarın ve bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
- Disk Drill'i bilgisayarınıza kurun. SD kartın üzerine kesinlikle bir şey kurmayın.
- Programı açın, SD kartı seçin, sonra Kayıp verileri ara düğmesine tıklayın.
- Evrensel Tarama çalıştırın. Çoğu durumda hem silinen dosyalar hem de hızlı biçimlendirilmiş kart verileri burada görünür.
- Tarama bittiğinde Bulunan öğeleri gözden geçir bölümünü açın, ardından Resimler kısmını kontrol edin. RAW çekiyorsanız .NEF aratın.
- Önce dosyaları önizleyin. Önizleme sorunsuz açılıyorsa, bunu iyi bir işaret sayardım.
- Dosyaları bilgisayarınıza ya da başka bir sürücüye geri yükleyin, asla aynı SD karta geri yüklemeyin.
100 MB'den fazlasına ihtiyacınız varsa ve bütçeniz sıfırsa, PhotoRec hâlâ daha iyi ücretsiz seçeneklerden biri. İşe yarar. Ama kullanması biraz uğraştırır. Şık bir arayüz yok, önizleme yok ve kurtarılan dosyalar çoğu zaman orijinal adları yerine sıradan dosya adlarıyla gelir. Yine de daha eski tarz bir aracı dert etmiyorsanız, yeterince sık şekilde işini yapar.
Bir saat tarama yaparak boşa vakit harcamadan önce kontrol etmeye değer şeyler:
- Nikon'unuz NEF formatında kaydediyorsa, kullandığınız kurtarma uygulamasının bunu iyi desteklediğinden emin olun. Bazı araçlar JPEG ile iyi çalışır ama RAW dosyalarda tökezler.
- Kurtarılan bir NEF dosyası Windows Fotoğraflar uygulamasında açılmıyorsa, hemen bozuk olduğunu varsaymazdım. Önce Nikon RAW desteği olan bir yazılım deneyin.
- Video dosyaları da eksikse, normal taramadan sonra Disk Drill içinde Gelişmiş Kamera Kurtarma çalıştırın. Normal taramaların parçalanmış kamera video dosyalarını kaçırdığına denk geldim.
Bir sıkıcı ama önemli kontrol daha. Kurtarma yapmadan önce başka kopyalar var mı bakın. Fotoğrafları belirli aralıklarla bilgisayarınıza aktarıyorsanız ya da SnapBridge, Nikon Image Space, Google Photos, Dropbox veya benzeri bir şeyle eşitliyorsanız, çekimleriniz zaten başka bir yerde duruyor olabilir ve siz unutmuş olabilirsiniz.
Kartta fiziksel hasar varsa, bağlantı sürekli kopuyorsa ya da bilgisayarınız kartı zor algılıyorsa, ben orada dururdum. Arızalanan bir kartta kendi başınıza kurtarma yapmaya çalışmak işlerin çok hızlı çirkinleştiği yerdir. O noktada bir veri kurtarma merkezi daha mantıklı olur.
Yani evet, bazı durumlarda ücretsiz kurtarma mümkün. Hızlı test ve kolay önizleme için ben Disk Drill ile başlardım. Tamamen ücretsiz bir yol gerekiyorsa, 2009'dan kalma bir yazılım gibi hissettirse bile PhotoRec denemeye değer.
Kamera menüsünü atlayın ve önce kartı bir bilgisayarda kontrol edin. Nikon silme işlemi çoğu zaman fotoğraf verilerini değil, dizin girişini kaldırır. SD kartı kullanmayı hızlıca bıraktıysanız, şansınız fena değildir.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim, karta yazmayı bırakın. Ücretsiz ve hızlı sonuçlar istiyorsanız komut satırı araçlarıyla başlamaya ise biraz katılmıyorum. Önce gizli kalmış artıkları ve insanların gözden kaçırdığı yan klasörleri kontrol ederdim.
Şunu deneyin.
- Nikon SD kartı bir kart okuyucuya takın.
- Dosya Gezgini’ni açın, Gizli öğeleri etkinleştirin.
- DCIM, MISC, LOST.DIR veya FOUND.000 klasörlerine bakın.
- Dosya türüne göre sıralayın. JPG, JPEG, NEF, MOV, MP4 dosyalarını kontrol edin.
- Windows 10 veya 11 kullanıyorsanız Windows File Recovery aracını çalıştırın. Microsoft tarafından ücretsiz sunulur. Önce normal modu, gerekirse ardından kapsamlı modu kullanın.
- Önizleme ve daha kolay filtreleme istiyorsanız, Nikon hafıza kartını taramak için Disk Drill kullanın ve fotoğrafları aynı karta değil bilgisayarınıza kurtarın.
Mac için testdisk ile PhotoRec işe yarar, ancak dosya adları dağınık şekilde geri gelir. Sinir bozucu, ama bedava bedavadır.
SEO dostu sürüm: Nikon SD karttan silinen fotoğrafları ve dosyaları güvenle kurtarma
Ayrıca, hızlı bir görsel anlatım istiyorsanız şu kısa klip yardımcı olur:
bu Nikon SD kart fotoğraf kurtarma reels videosunu izleyin
NEF dosyaları kurtarılıp açılmıyorsa, onları tamamen gözden çıkarmadan önce Nikon NX Studio’yu deneyin. Bazı uygulamalar Nikon RAW dosyalarını varsayılan görüntüleyiciden daha iyi okur.
@mikeappsreviewer ve @waldgeist’in sadece biraz değindiği bir şeyi eklerdim: fotoğraflar kamera içinde silindiyse, bazen kartın dosya sistemi biraz tuhaflaşır ve bir kurtarma uygulamasının gözden kaçırdığı dosyaları diğeri görebilir. Yani ilk tarama zayıf sonuç verirse, bu her zaman fotoğrafların gittiği anlamına gelmez.
Benim önce ücretsiz yaklaşımım şöyle olurdu:
- Varsa, yan taraftaki küçük anahtarla SD kartı kilitleyin
- USB Image Tool veya Win32 Disk Imager gibi ücretsiz bir araçla önce kartın tam bir imajını/yedeğini alın
- Sonra mümkünse kurtarma denemelerini orijinal kartta değil, bu imaj üzerinde çalıştırın
Neden? Çünkü sorunlu bir kartta her yeniden bağlama/yeniden deneme bir kumardır. İnsanlar bunu atlıyor ve sonra kart neden daha kötü davranmaya başladı diye merak ediyor. Biraz acımasız, ama doğru.
Ayrıca, filtreler ve komut sözdizimi konusunda rahat değilseniz kamera kartları için Windows File Recovery’ye çok güvenmezdim. Evet, ücretsiz, ama pek de keyifli değil. Gerçek Nikon fotoğraf kurtarma için Disk Drill, özellikle önizlemeye ihtiyacınız varsa JPEG ve NEF sonuçlarını sıralamakta daha kolaydır. Tamamen ücretsiz kalmak isterseniz, R-Photo da SD kartlarda denemeye değer bir seçenektir. Hakkında daha az konuşulur, ama bazen fotoğraflar için şaşırtıcı derecede sağlamdır.
Kurtarılan NEF’ler garip açılıyorsa, bozuk ilan etmeden önce Nikon yazılımını deneyin. Ayrıca gerçek fotoğrafçılardan daha fazla Nikon SD kart fotoğraf kurtarma tavsiyesi için şu başlığa bakın: Gerçek fotoğrafçılardan Nikon SD kart kurtarma ipuçları
Asıl nokta şu: dosyaları Nikon karta geri değil, bilgisayarınıza kurtarın. Bunu bir kez yanlış yaparsanız iş çok hızlı şekilde biter.