SD kartımdan silinen fotoğrafları nasıl kurtarabilirim?

Kameramdan dosya taşırken yanlışlıkla SD kartımdaki fotoğrafları sildim ve şimdi bazı önemli aile fotoğrafları kayboldu. Fotoğraf kurtarmaya yardımcı olabileceğini duyduğum için kartı hemen kullanmayı bıraktım. Durumu daha da kötüleştirmeden SD karttan silinen fotoğrafları kurtarmanın en iyi yolu nedir?

Bunu SD kartlarda birçok kez gördüm. Kart boş görünüyor, insanlar paniğe kapılıyor ve sonra fotoğrafların aslında bütün bu süre boyunca orada durduğu ortaya çıkıyor. Silme işlemi genelde önce dosya haritasını temizler. Görüntü verileri çoğu zaman üzerlerine yeni dosyalar yazılana kadar yerinde kalır. Yani fark eder etmez kartı kullanmayı bıraktıysanız, şansınız hâlâ fena değil.

Bunu kendi bilgisayarımda yapacak olsaydım, Disk Drill ile başlardım. Bunu kamera SD kartlarında, telefon microSD kartlarında ve hatalı bir aktarım sonrası sorun çıkaran bir drone kartında kullandım. Karşılaştığım daha basit kurtarma araçlarından biri ve genelde sadece beş dakika önce sildiğiniz şeylerden daha fazlasını bulma eğiliminde oluyor.

Bana yardımcı olan şey şuydu. Sadece normal şekilde silinmiş dosyaları geri getirmedi. Formatlama sonrası kartlarda, RAW olarak görünen kartlarda ve sistemin okumakta zorlandığı kartlarda da işe yaradı. Ayrıca JPG ve PNG gibi yaygın fotoğraf türlerini, ayrıca Canon, Nikon, Sony ve diğer kamera markalarının RAW formatlarını da tanıyor.

Ben olsam şu süreci izlerdim.

1. SD kartı kameradan, telefondan ya da takılı olduğu her neyse ondan hemen çıkarın.
  2. Bir kart okuyucu ile bilgisayarınıza takın.
  3. Disk Drill'i açın ve listeden SD kartı seçin.
  4. Kayıp verileri ara seçeneğine tıklayın.
  5. Taramanın bitmesini bekleyin, ardından Resimler bölümünü kontrol edin.
  6. Kurtarmadan önce dosyaları önizleyin.
  7. Kurtardığınız her şeyi bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin, asla tekrar aynı SD karta kaydetmeyin.

Küçük bir şey ama önemli. Önizlemeler çok şey anlatır. Bir fotoğraf tarama sonuçlarında düzgün açılıyorsa, bunu iyi bir işaret olarak görürdüm. Benim deneyimime göre, bu dosyalar genelde kullanılabilir durumda geri gelir.

Kurtarma uygulaması her şeyi geri getirmezse, yine de vazgeçmeden önce birkaç başka yere daha bakardım.

1. Google Fotoğraflar, iCloud, OneDrive veya Dropbox gibi bulut yedeklerini kontrol edin.
  2. Kameranın veya cihazın dahili depolamaya sahip olup olmadığını kontrol edin ve kopyaların oraya düşüp düşmediğine bakın.
  3. Windows Dosya Geçmişi veya Time Machine gibi bilgisayarınızdaki yedekleri gözden geçirin.
  4. Başka bir kart okuyucu veya farklı bir bilgisayar deneyin. Arızalı okuyucuların sağlam bir kartı bozuk gibi gösterdiğine şahit oldum.
  5. Kart bağlantıyı sürekli kesiyorsa veya görünür hasarı varsa, daha fazla zorlamak yerine bir kurtarma servisine gönderin.

Yapmayacağım bir şey varsa o da şu: kartı formatlamayın, üzerinde onarım araçları çalıştırmayın ve kurtarmadan önce üzerine yeni bir şey kopyalamayın. Kurtarılabilecek bir kartı hızla mahveden hamlelerin bunlar olduğunu gördüm.

En önemli şeyi zaten yaptınız, kartı kullanmayı bıraktınız. Bu size en iyi şansı verir.

SD kart fotoğraf kurtarma için Disk Drill kullanma konusunda @mikeappsreviewer ile büyük ölçüde aynı fikirdeyim. Biraz farklı düşündüğüm nokta şu: taramadan önce, kart okuyucunuz ve sisteminiz kartı hâlâ sorunsuz okuyabiliyorsa SD kartın tam bir imajını oluşturun. Kartın kendisiyle değil, imajla çalışın. Kurtarma yazılımı çökerse veya kartta zayıf sektörler varsa, yine de el değmemiş bir kopyanız olur. Daha güvenli bir hareket.

Benim sıralamam şöyle olurdu:

1. Varsa, SD karttaki yazma koruma kilidini açın.
  2. Onu düzgün bir USB kart okuyucu ile bağlayın.
  3. Kart bağlanıyorsa, önce birebir bir imaj oluşturun.
  4. Disk Drill’i imaj üzerinde veya kart üzerinde çalıştırın.
  5. Sonuçları dosya türüne ve dosya boyutuna göre sıralayın. 0 KB olan veya garip adlara sahip aile fotoğrafları genellikle kaybolmuştur ya da hasarlıdır.
  6. Dosyaları SD karta geri değil, bilgisayarınıza kurtarın.

Dosyalar taşıma sırasında silindiyse, aktarım için kullanılan bilgisayarı da kontrol edin. Başarısız bir taşıma işlemi genellikle geçici dosyalar, önbelleğe alınmış önizlemeler veya kısmi kopyalar bırakır. Windows’ta dosya uzantısına ve tarihe göre arama yapın. Mac’te Fotoğraflar içe aktarmalarını ve Çöp Kutusu’nu kontrol edin.

Küçük önizlemeler görünüyorsa ama fotoğrafların tamamı görünmüyorsa, kartı kurcalamayı bırakın. O noktada, daha fazla tarama her zaman daha iyi değildir.

SD kart fotoğraf kurtarma hakkında hızlı bir görsel açıklama istiyorsanız buna da göz atmaya değer, bu SD kart fotoğraf kurtarma Reels videosunu izleyin.

Kartı hemen kullanmayı bırakmak yapılabilecek en akıllıca hamleydi, yani çoğu insanın karıştırdığı kısmı zaten doğru yaptınız.

Genelde @mikeappsreviewer ve @viaggiatoresolare ile aynı fikirdeyim, ama ilk sonuçlar umut verici görünmüyorsa art arda bir sürü farklı tarama çalıştırmazdım. Yaptığınız her ekstra şey, kart okuyucunun, işletim sisteminin veya sözde yardımcı bir sistem sürecinin karta dokunması için yeni bir fırsattır. Basit tutun.

Benim önce yapacağım şeyler:

• Varsa SD kart üzerindeki küçük kilit anahtarını kullanın
  • Kamerayı değil, güvenilir bir kart okuyucuya takın
  • Eksik fotoğrafların aslında taşıdığınız bilgisayarda olup olmadığını kontrol edin
  • Bilgisayarın Çöp Kutusu/Geri Dönüşüm Kutusu’na bakın ve dosya türü ile tarihe göre arayın
  • Orada değillerse, Disk Drill kullanın ve kurtarmayı SD karta asla değil, bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye yapın

Bilgisayarı önce kontrol etmeyi önermemin bir nedeni şu: taşıma işlemi başarısız olduğunda bazen dosyalar karttan kopyalanmıştır ama sonra yanlış yere konmuş, yeniden adlandırılmış veya geçici/aktarma klasörüne atılmış olabilir. Bu, insanların düşündüğünden daha sık olur.

Ayrıca, klasör adlarına çok da güvenmeyin. SD kart kurtarmalarında dosyalar genelde genel adlar altında geri gelir, ama asıl durumu önizlemeler ve dosya boyutları gösterir. Önizleme açılıyorsa ve boyut normal görünüyorsa, bu genelde iyi bir işarettir.

Sağlam ve kolay okunur bir genel bakış istiyorsanız, şu SD kart fotoğraf kurtarma için Disk Drill incelemesi göz atmaya değer.

İnsanların unuttuğu bir şey daha: kart bağlantıyı kesmeye başlarsa, biçimlendirme isterse veya okuyucunun kafasını karıştırırsa durun. İşte tam bu noktada kendi başınıza yapılan müdahale, kurtarılabilir olanı tam bir felakete çevirebilir. Bu durumda profesyonel bir hizmet muhtemelen daha güvenlidir.

@viaggiatoresolare ve @sterrenkijker ile küçük bir anlaşmazlığım var: eğer kart tamamen normal davranıyorsa, “ideal” iş akışının peşine düşüp ona gereğinden fazla müdahale etmezdim. En güvenli ek kontrol çoğu zaman şudur: önce SD kartın DCIM klasörünü salt okunur bir dosya yöneticisiyle inceleyin. Bazen fotoğraflar aslında hiç silinmemiştir; sadece garip bir klasöre taşınmıştır, dosya sistemi dizini hata vermiştir ya da kamera yeni bir dizin oluşturmuştur.

Ayrıca, bunlar RAW aile fotoğraflarıysa, XMP gibi sidecar dosyalarını veya yinelenen JPG önizlemelerini arayın. Ana RAW hasarlı olsa bile, gömülü önizleme bazen daha sonra çıkarılabilir.

Disk Drill hakkında, sağlam bir seçimdir ama sihirli değildir.

Artıları:

• kolay önizleme
  • yaygın fotoğraf ve RAW formatları için iyi destek
  • teknik olmayan kullanıcılar için yeterince basit

Eksileri:

• derin taramalar tonlarca gereksiz içerik döndürebilir
  • dosya adları/klasör yapısı kaybolabilir
  • en iyi sonuçlar çoğu zaman yalnızca uygulamaya değil, kartın ne kadar sağlıklı olduğuna da bağlıdır

Disk Drill doğru açılan önizlemeler bulursa, diğer her şeyi didik didik incelemeden önce önce onları kurtarın. Özellikle bir konuda @mikeappsreviewer ile aynı fikirdeyim: kurtarmayı yalnızca başka bir sürücüye yapın.

Kart yanlış kapasite gösteriyorsa, ara sıra okunamaz hale geliyorsa veya biçimlendirme istiyorsa, kendiniz müdahale etmeyi burada bırakın. Bu, yanlışlıkla silmeden çok kart arızasına benzemeye başlar.