Potrzebujesz pomocy z odzyskaniem usuniętych plików na Macu bez Time Machine

Przypadkowo usunąłem ważne pliki z mojego Maca, a potem zdałem sobie sprawę, że nigdy nie skonfigurowałem Time Machine. Sprawdziłem już Kosz i szukałem ostatnich kopii zapasowych, ale nadal nie mogę ich znaleźć. Naprawdę potrzebuję odzyskać te dokumenty do pracy, więc szukam najbezpieczniejszego sposobu na odzyskanie usuniętych plików na Macu bez Time Machine.

Natknąłem się na to kiedyś na moim Macu i tak, opróżnianie Kosza jest okropnym uczuciem przez jakieś 10 sekund. Mimo to nie zawsze oznacza to, że pliki przepadły na dobre. To, co ludzie najczęściej psują, to dalsze normalne używanie Maca po tym, jak to się stało. Na Macach z dyskami SSD usunięte miejsce jest szybko ponownie wykorzystywane. Gdy macOS nadpisze te bloki, szanse na odzyskanie danych gwałtownie spadają.

Przeszedłbym przez to w tej kolejności.

1. Najpierw sprawdź Time Machine i iCloud

To jest najszybsza droga, jeśli zadziała.

1. Otwórz folder, w którym wcześniej znajdował się plik.
  2. Wejdź do Time Machine i cofnij się do kopii zapasowej sprzed opróżnienia Kosza.
  3. Przywróć plik.
  4. Następnie zaloguj się na https://iCloud.com i sprawdź Ostatnio usunięte pliki lub zdjęcia.

Jeśli którakolwiek z tych usług działała jak należy, odzyskanie zajmie minuty, a nie godziny.

2. Sprawdź migawki APFS

Wielu użytkowników Maców to pomija. macOS często sam przechowuje lokalne migawki APFS, nawet na systemach bez pełnej konfiguracji Time Machine. Otworzyłbym Narzędzie dyskowe, wybrał wolumin danych APFS i sprawdził, czy istnieją migawki sprzed usunięcia. Jeśli tak, twoje pliki mogą nadal tam być.

3. Wypróbuj oprogramowanie do odzyskiwania danych

Jeśli kopie zapasowe nic nie znajdą, szybko przeszedłbym do tego kroku. Disk Drill to zwykle najłatwiejsza opcja dla większości osób na nowszych Macach, w tym z Apple Silicon. Kroki są dość proste:

1. Zainstaluj aplikację.
  2. Wybierz dysk, na którym były przechowywane usunięte pliki.
  3. Uruchom skanowanie.
  4. Podejrzyj, co zostało znalezione.
  5. Odzyskaj dane na inny dysk, jeśli go masz.

Istnieją darmowe narzędzia, takie jak PhotoRec, i wcześniej używałem czegoś takiego. To działa, tak jakby. Problemem jest efekt końcowy. Często odzyskujesz pliki bez nazw, bez struktury folderów i z całą masą późniejszego sortowania.

Jeszcze jedna rzecz: dyski SSD używają TRIM. To ma znaczenie. TRIM pomaga usuwać skasowane dane szybciej, niż kiedykolwiek potrafiły to stare dyski talerzowe. Dlatego czas ma tu ogromne znaczenie. Jeśli dalej używasz Maca, instalujesz losowe aplikacje, pobierasz różne rzeczy albo kopiujesz pliki, pogarszasz szanse na odzyskanie. szybko.

Najpierw sprawdziłbym Time Machine i iCloud. Jeśli tam nic nie będzie, od razu uruchom skanowanie odzyskiwania. Widziałem przypadki, gdy ludzie odzyskiwali pliki nawet po opróżnieniu Kosza, głównie wtedy, gdy natychmiast przestawali używać Maca i najpierw zajmowali się odzyskiwaniem.

Przestań teraz używać Maca. To ważniejsze niż cokolwiek innego. Każdy nowy zapis zmniejsza szanse na odzyskanie, zwłaszcza na dyskach SSD.

Trochę nie zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Nie poświęcałbym dużo czasu na przeglądanie Narzędzia dyskowego na początku, jeśli pliki są bardzo ważne. Więcej kliknięć, więcej zapisów, większe ryzyko. Zrób to krótko i przejdź do odzyskiwania z innego dysku.

Oto co bym zrobił.

1. Jeśli pliki były w iCloud Drive, sprawdź iCloud Drive w przeglądarce, a nie tylko Ostatnio usunięte. Czasami dokumenty nadal są tam widoczne.
  2. Sprawdź odzyskiwanie specyficzne dla aplikacji. Pages, Word, Excel, Adobe i Notatki często przechowują kopie autozapisu, tymczasowe lub historię wersji.
  3. Zajrzyj do tych folderów:
    ~/Library/Containers
    ~/Library/Autosave Information
    /private/var/folders
    Otwórz Finder, Idź, Idź do folderu.
  4. Jeśli dokumenty były wcześniej wysyłane mailem lub w wiadomościach, przeszukaj Mail, Wiadomości, Slack, Discord lub Teams pod kątem załączników.
  5. Jeśli FileVault był włączony, a Mac był dużo używany od czasu usunięcia, twoje szanse szybko maleją. SSD + TRIM to bezlitosne połączenie.

Jeśli potrzebujesz oprogramowania do odzyskiwania plików, Disk Drill to pierwsze narzędzie, którego spróbowałbym na Macu. Zainstaluj je jeśli to możliwe na dysku zewnętrznym, przeskanuj dysk wewnętrzny i odzyskaj pliki na inny dysk. Ta część jest ważna. Nie przywracaj ich z powrotem na ten sam wolumin Maca.

Jeśli chcesz wizualny poradnik, ten film o odzyskiwaniu usuniętych plików na Macu jest przydatny:
przewodnik krok po kroku jak odzyskać usunięte pliki na Macu

Jeśli to dokumenty służbowe i są warte pieniędzy, wyłącz Maca i oddaj go do punktu odzyskiwania danych. Samodzielne działanie jest w porządku, dopóki pliki nie są warte więcej niż opłata za usługę.

Jednym z aspektów, na który ani @mikeappsreviewer, ani @cacadordeestrelas nie położyli wystarczającego nacisku, jest wersjonowanie na poziomie aplikacji. W systemie macOS niektóre dokumenty nie są naprawdę „usunięte”, nawet jeśli pliku już nie ma. Kliknij prawym przyciskiem folder nadrzędny lub ponownie otwórz aplikację, która go utworzyła, i sprawdź takie rzeczy jak Przeglądaj wszystkie wersje, Ostatnie, Odzyskane pliki lub panele AutoRecovery. Zwłaszcza aplikacje Microsoftu potrafią sprytnie przechowywać kopie tymczasowe.

Sprawdź też ustawienia prywatności Spotlight. Brzmi dziwnie, ale widziałem przypadki, gdy pliki były „zaginione”, ponieważ folder został wykluczony z indeksowania, a potem ludzie zakładali, że zostały usunięte. Użyj też Terminala:
mdfind 'filename'
i
find ~/ -name '*part_of_filename*' 2>/dev/null

Trochę nie zgadzam się z ręcznym zbyt głębokim grzebaniem w folderach tymczasowych, chyba że wiesz, na co patrzysz. Bardzo szybko zamienia się to w cyfrowe nurkowanie po śmietnikach.

Jeśli pliki zostały naprawdę usunięte, użyj Disk Drill, ale zrób to ostrożnie. Lepiej przełącz Maca w tryb możliwie jak najbardziej zbliżony do tylko do odczytu, a potem skanuj i odzyskuj wyłącznie na pamięć zewnętrzną. Jeśli te dokumenty są ważne, warto też przeczytać to: dyskusja o najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania plików z dysku twardego Maca

Krótko: najpierw historia aplikacji, potem wyszukiwanie w Terminalu, na końcu skan odzyskiwania. I tak, przestań używać tego komputera. Tak, serio przestań.

Jeden dodatkowy aspekt, który dodałbym do tego, co omówili @cacadordeestrelas, @vrijheidsvogel i @mikeappsreviewer: sprawdź, czy pliki kiedykolwiek znajdowały się w folderze aplikacji synchronizowanej innej niż iCloud. Dropbox, OneDrive, Google Drive, Box, a nawet eksporty z Notion mogą przechowywać usunięte pliki we własnym koszu online przez 30 dni lub dłużej. Wiele osób zapomina, że folder wyglądał na lokalny w Finderze, ale w rzeczywistości był zarządzany przez chmurę.

Sprawdziłbym też:

• listę ostatnich plików w aplikacji Podgląd
  • tagi na pasku bocznym Findera, jeśli używałeś tagów
  • /Volumes na wypadek, gdyby dokumenty zostały przypadkowo zapisane na dysku zewnętrznym
  • współdzielone konta służbowe w sieci, zwłaszcza historię wersji w Microsoft 365

Mała niezgodność z radą, by skanować od razu: jeśli dokumenty są niezwykle cenne, a Twój Mac ma wlutowany dysk SSD z włączonym FileVault, zatrzymałbym się przed użyciem narzędzi do samodzielnego odzyskiwania i najpierw rozważył pomoc specjalisty. Współczesne Maki nie są przyjaznymi celami do odzyskiwania danych.

Jeśli jednak wybierzesz drogę z oprogramowaniem, Disk Drill to praktyczny wybór dla większości użytkowników Maca.

Zalety:

• łatwy interfejs
  • dobry podgląd plików
  • całkiem dobrze radzi sobie z APFS
  • szybszy w użyciu niż narzędzia wiersza poleceń

Wady:

• nie jest magicznym rozwiązaniem przeciwko TRIM
  • najlepsze odzyskiwanie często wymaga innego dysku
  • może znaleźć mnóstwo śmieci, które trzeba potem sortować
  • do pełnego odzyskiwania mogą być potrzebne płatne funkcje

Jeśli Disk Drill znajdzie pliki, odzyskuj je wyłącznie na dysk zewnętrzny, nigdy z powrotem na dysk wewnętrzny Maca.