Mój zewnętrzny dysk twardy nadal jest normalnie widoczny w systemie Windows, ale wygląda na to, że wszystkie moje pliki zniknęły. Dysk ma prawidłową pojemność i wygląda na podłączony bez błędów, więc nie mam pewności, czy pliki są ukryte, uszkodzone, czy problem leży gdzie indziej. Potrzebuję pomocy w ustaleniu, jak odzyskać brakujące pliki, nie pogarszając przy tym sytuacji.
Tak, raz trafiłem na prawie identyczny bałagan. Mój dysk zewnętrzny nadal był widoczny w Windowsie, na pierwszy rzut oka wyglądał normalnie, ale sporo folderów zniknęło. Myślałem, że coś przypadkiem usunąłem. Nie usunąłem. System plików był uszkodzony, dane nadal tam były i udało mi się odzyskać większość.
Jeśli twój dysk nadal pojawia się w Windowsie, uznałbym to za dobry znak. To nie znaczy, że twoje pliki są bezpieczne, ale często oznacza, że nadal da się je odzyskać. To, co zrobisz dalej, ma duże znaczenie, więc nie zaczynałbym od rzucania w niego losowymi naprawami.
Pierwszy krok jest prosty. Przestań używać dysku.
Nie kopiuj na niego nowych rzeczy. Nie formatuj go. Nie uruchamiaj jeszcze CHKDSK. Nie używaj jeszcze narzędzi naprawczych. Te narzędzia zapisują zmiany na dysku, a jeśli brakujące pliki nadal tam są, najlepiej zostawić dysk w spokoju tak bardzo, jak to możliwe.
Najpierw kilka podstawowych kontroli.
- W Eksploratorze plików włącz Ukryte elementy. Widziałem już sytuacje, gdy pliki wyglądały na zniknięte, a były tylko ukryte.
- Sprawdź zajęte miejsce na dysku. Jeśli foldery wyglądają na puste, ale dysk nadal pokazuje, że większość miejsca jest zajęta, potraktowałbym to jako mocną wskazówkę, że dane nadal tam są.
- Wymień kabel USB albo podłącz dysk do innego portu USB. Jeden wadliwy kabel zmarnował mi kiedyś godzinę życia.
Jeśli te kontrole nic nie dadzą i nie masz kopii zapasowej, pominąłbym próby naprawy i od razu przeszedł do oprogramowania do odzyskiwania.
Ja użyłbym Disk Drill. Użyłem go, bo interfejs był dość prosty i bez większego problemu radził sobie z popularnymi systemami plików dysków zewnętrznych. Najbardziej podobała mi się opcja tworzenia obrazu dysku.
To ma większe znaczenie, niż ludziom się wydaje. Obraz dysku to pełna kopia dysku, bit po bicie. Zawiera zwykłe pliki, usunięte dane, informacje o uszkodzonym systemie plików, wszystko. Jeśli twój dysk jest niestabilny, rozłącza się albo działa podejrzanie wolno, skanowanie obrazu jest bezpieczniejsze niż męczenie oryginalnego dysku w kółko.
Takiej kolejności bym się trzymał.
- Zainstaluj Disk Drill na dysku wewnętrznym albo na innym sprawnym dysku. Nie instaluj go na problematycznym dysku.
- Podłącz dysk zewnętrzny i uruchom Disk Drill.
- Jeśli dysk ciągle znika, zawiesza się albo zachowuje się podejrzanie, najpierw utwórz obraz dysku wbudowanym narzędziem Disk Drill. Potem skanuj obraz, a nie oryginalny dysk.
- Jeśli dysk wydaje się stabilny, wybierz go i kliknij Search for lost data.
- Gdy zapyta o tryb skanowania, wybrałbym Universal Scan. Łączy kilka metod odzyskiwania w jednym przebiegu, więc nie musisz zgadywać, który tryb pasuje do twojego problemu.
- Pozwól skanowaniu się zakończyć. Przy dużym dysku to trwa. Nadal warto. Widziałem, jak dodatkowe pliki pojawiały się pod koniec procesu.
- Sprawdź wyniki, użyj filtrów, jeśli trzeba, podejrzyj ważne pliki, a potem zaznacz to, co chcesz odzyskać.
- Odzyskaj pliki na inny dysk. Nie na ten sam zewnętrzny.
W Windowsie jest też mały darmowy limit, do 100 MB odzyskanych danych. To za mało przy dużej stracie, ale wystarczy, żeby sprawdzić, czy twoje pliki da się odczytać, zanim wydasz pieniądze.
Próby naprawy albo ponownego formatowania oryginalnego dysku podjąłbym dopiero po tym, jak ważne pliki zostaną bezpiecznie skopiowane gdzie indziej.
Jest jeden przypadek, kiedy bym się zatrzymał i najpierw nie robił odzyskiwania programowego: oznaki awarii fizycznej. Klika. Zgrzyta. Ciągle się rozłącza. Prędkość odczytu pełznie bez wyraźnego powodu. Dysk znika z Windowsa co kilka minut. To bardziej wskazuje na problem sprzętowy. Moim zdaniem, kiedy zaczyna robić takie rzeczy, każde dodatkowe włączenie to ryzyko. Na tym etapie wyłączyłbym go i wysłał do laboratorium odzyskiwania danych.
I tak, kiedy już odzyskasz pliki, poważnie zastanowiłbym się nad wycofaniem tego dysku z użycia. Dyski zwykle nie gubią plików dla zabawy. Jeśli był to jednorazowy problem z systemem plików po niebezpiecznym odłączeniu, formatowanie może jeszcze zostawić go w używalnym stanie. Jeśli zaczyna znikać w Windowsie, pokazuje uszkodzone sektory albo znowu odstawia taki numer, nie zaufałbym mu w kwestii niczego, na czym mi zależy.
Dysk da się wymienić. Starych zdjęć i osobistych dokumentów już nie tak łatwo.
Jeśli system Windows widzi dysk z prawidłową pojemnością, przed odzyskiwaniem sprawdziłbym stan systemu plików. Nieco nie zgadzam się tutaj z @mikeappsreviewer, CHKDSK nie jest pierwszym krokiem, ale sprawdzenie właściwości dysku i danych SMART ma duże znaczenie.
Zrób najpierw to.
- Otwórz Zarządzanie dyskami.
- Sprawdź, czy partycja jest wyświetlana jako RAW, Nieprzydzielone lub NTFS/exFAT.
- Sprawdź Właściwości, Narzędzia, Sprawdzanie błędów. Na razie nie klikaj naprawy.
- Odczytaj SMART za pomocą CrystalDiskInfo lub narzędzia producenta dysku.
Jeśli SMART pokazuje Ostrzeżenie lub Zły, przestań używać dysku. Najpierw wykonaj jego klon, a potem pracuj na klonie. Jeśli SMART jest czysty, a zajęte miejsce nadal odpowiada brakującym plikom, bardziej prawdopodobne są ukryte atrybuty lub uszkodzenie katalogów niż całkowita utrata danych.
Spróbuj też tego w Wierszu polecenia uruchomionym jako administrator:
attrib -h -r -s /s /d X:*.*
Zastąp X literą swojego dysku. Złośliwe oprogramowanie i nieprawidłowe odłączanie USB czasami ustawiają flagi ukryty/systemowy dla całych folderów. Widziałem, jak to naprawiało problem wszystko zniknęło więcej niż raz.
Jeśli foldery nadal się nie wyświetlają, Disk Drill to solidny kolejny krok. Użyłbym go najpierw do podglądu plików, a potem do odzyskiwania na inny dysk. Jeśli chcesz poznać więcej opinii przed zapłatą, warto przeczytać ten wątek o najlepszych programach do odzyskiwania danych polecanych przez użytkowników Reddita.
Jeszcze jedna rzecz. Sprawdź Podgląd zdarzeń, Dzienniki systemu Windows, System i poszukaj błędów dysku lub ntfs z czasu, gdy pliki zniknęły. To pomaga ustalić, czy przyczyną było uszkodzenie, utrata zasilania, czy dysk zaczyna się psuć. Mały krok, ale przydatny.
Dodałbym jedną rzecz, na której ani @mikeappsreviewer, ani @espritlibre nie skupili się wystarczająco: sprawdź, czy foldery nie zostały przeniesione do katalogu utraconych plików, zamiast naprawdę zniknąć.
Jeśli to dysk NTFS, otwórz Wiersz polecenia i uruchom:
dir X:\ /a
potem
dir X:\found* /a /s
Zastąp X literą dysku. Czasami po nieprawidłowym odłączeniu Windows zostawia fragmenty w folderach typu FOUND.000. Brzydkie, ale możliwe do odzyskania. Sprawdź też, czy uprawnienia użytkownika się nie popsuły. Kliknij prawym przyciskiem dysk > Właściwości > Zabezpieczenia. Widziałem sytuacje, w których pliki znikały, bo konto utraciło dostęp, a nie dlatego, że dane faktycznie zniknęły.
Jeszcze jedno: przeszukaj dysk za pomocą symbolu wieloznacznego z poziomu katalogu głównego:
*.jpg
*.docx
itd.
Eksplorator potrafi głupio wyświetlać uszkodzone drzewa folderów, podczas gdy same pliki nadal istnieją.
Trochę nie zgadzam się z pomysłem, żeby od razu przechodzić do napraw nawet w przypadku dysku, który wygląda na sprawny. Jeśli struktura katalogów jest uszkodzona, naprawy mogą jeszcze bardziej skomplikować odzyskiwanie. Najpierw bym sprawdził, potem odzyskał dane, a dopiero później naprawiał.
Jeśli chcesz oprogramowanie do odzyskiwania danych z dysków twardych i zewnętrznych dysków USB, Disk Drill to solidny wybór, bo radzi sobie z brakującymi partycjami, usuniętymi plikami i uszkodzonymi systemami plików, nie będąc przy tym totalnie upierdliwym w użyciu. Podgląd plików przed odzyskaniem ma ogromne znaczenie.
Warto też obejrzeć ten krótki materiał o odzyskiwaniu plików z zewnętrznego dysku twardego.
Jeszcze jedna nudna kontrola: zajrzyj do Kosza i sprawdź też, czy pliki nie zostały przemianowane na jakiś bezsens. Brzmi głupio, ale widziałem takie przypadki. Windows czasem zachowuje się dziwnie.
Zgadzam się z @espritlibre i @voyageurdubois w jednej kluczowej kwestii: najpierw nie „naprawiaj” dysku. Tam, gdzie trochę różnię się od @mikeappsreviewer, jest to, że przed jakąkolwiek ingerencją w system plików sprawdziłbym też, czy to nie jest po prostu problem z indeksowaniem/widokiem w Eksploratorze.
Kilka kontroli, które nie zostały tak naprawdę omówione:
- Otwórz dysk w innym menedżerze plików, nie tylko w Eksploratorze plików. Total Commander lub FreeCommander czasem potrafią pokazać foldery, których Eksplorator nie renderuje poprawnie.
- W Opcjach Eksploratora plików tymczasowo wyłącz Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego i zresetuj ustawienia widoku folderów.
- Uruchom wyszukiwanie z poziomu katalogu głównego w PowerShell:
Get-ChildItem X:\ -Force -Recurse -ErrorAction SilentlyContinue | Select-Object FullName
Jeśli pliki się tam wyświetlą, dane mogą nadal istnieć, a uszkodzone jest drzewo folderów. - Sprawdź dziwne kwestie związane z limitami, kompresją i szyfrowaniem we właściwościach dysku. Rzadkie, ale widziałem już, jak pliki pozornie znikały z powodu EFS albo problemów z dziedziczeniem uprawnień po przeniesieniu między komputerami.
Jeśli dysk montuje się normalnie, ale katalog jest uszkodzony, najpierw odzyskuj, naprawiaj później. Właśnie tutaj Disk Drill ma sens.
Zalety Disk Drill:
- łatwy podgląd plików możliwych do odzyskania
- dobry przy uszkodzonych strukturach katalogów
- potrafi skanować zewnętrzne dyski USB i popularne systemy plików
- czystszy interfejs niż u niektórych konkurentów
Wady Disk Drill:
- darmowe odzyskiwanie w Windows jest ograniczone
- głębokie skanowanie może trwać wieczność
- wyniki mogą być chaotyczne, gdy nazwy plików są już uszkodzone
- to nie najtańsza opcja
Więc moja kolejność byłaby taka: sprawdź, czy pliki istnieją poza Eksploratorem, sprawdź uprawnienia, a potem użyj Disk Drill, aby podejrzeć i odzyskać dane na inny dysk, jeśli będzie to potrzebne. Jeśli po tym dysk będzie działał, i tak nie ufałbym mu długoterminowo. Dysk, który raz „gubi” pliki, ma tendencję do tego, by przymierzać się do powtórki.