Fark ettim ki Zeki Temizleyici tamamen ücretsiz, fakat Temizleyici Usta 7,99 $ ücret alıyor. Aralarındaki farkın ne olduğu ve neden bir uygulama ücretliyken diğerinin ücretsiz olduğu konusunda kafam karıştı. İkisini de deneyen var mı? Özellikler veya performans gerçekten bu kadar farklı mı, yoksa benim atladığım bir şey mi var? Hangisini kullanacağıma karar vermeden önce her türlü tavsiye ya da görüşe açığım.
Temizlik Ustası yerine Daha Akıllı Bir Şeye Geçiş Deneyimim
Tamam, bir kez daha saçma bir ödeme duvarıyla yüzleşince ufak bir arayışa çıktım. Temizlik Ustası, iPhone’unuzu temizlemenize yardımcı olacağına söz veriyor ama gerçekten çöp silmeye kalkınca? Bam—ödeme zamanı. Haftalık. Yani, kim mantıklı bir şekilde sırf fotoğrafları düzene sokmak için haftada 7,99 TL ödemeyi kabul eder? Resmen depolama alanınız için spor salonu aboneliği gibi.
Bu saçmalıklardan bıktım ve onun yerine Zeki Temizleyici’yi denedim. Tamamen ücretsiz olmasının yanında hiçbir şeyi cam arkasına gizleyip, dokunamadığım şekerler gibi özelliklerini göstermedi. İşte dürüstçe ne çıktı, hiç ballandırmadan:
Hızlı Bakış: Özellikler & Maliyet
Kategori | Zeki Temizleyici (Tamamen Ücretsiz) | Temizlik Ustası (Abonelik) |
---|---|---|
Fiyat | Tamamen bedava—uygulama içi satın alma yok, reklam yok, pop-up yok. | Kurmak ücretsiz ama gerçekten kullanmak için öde: • Haftada 7,99 TL (Pro) • Yıllık 39,99 TL |
Ücretsiz Sürüm | Her şey dahil, tüm özellikleri sınırsız kullan. | Sadece tarama; bir şeyleri silmek/sıkıştırmak kredi kartı gerektirir. |
Özellikler | • Çift ve benzer fotoğraf temizleyici (ücretsiz!) • Toplu ekran görüntüsü silme (ücretsiz!) • Canlı → Durağan foto dönüştürme (ücretsiz!) • Büyük dosya bulucu (ücretsiz!) |
• Çift dosya temizliği (Pro) • Video sıkıştırma (Pro) • Kişi birleştirme (Pro) • Geniş dosya bulucu (Pro) • Pil widget’ları, şarj animasyonları, kasa (Pro) |
Mağaza Puanı | 4.8 ★ (3,4B inceleme) | 4.6 ★ (yaklaşık 100B inceleme) |
İndirme Boyutu | 103 MB | 115 MB |
Mağaza Bağlantısı | iPhone için indir | Kullanıcı Yorumlarını İncele |
Uygulamalarla Gerçek Deneyimler
Şimdi hikaye zamanı. Her iki uygulamayı da biraz yaşlanmış iPhone XR’ıma indirdim, çünkü galeri çöplük gibi—binlerce fotoğraf, birçoğu tıpatıp aynı ve itiraf etmeye utanacak kadar çok ekran görüntüsü.
Gerçekten Ücretsiz Olan
İlk sırada: Zeki Temizleyici. Başlat, tara, izinleri onayla ve anında işe başlıyor—uyarı yok, dırdır yok, saçma kayıt yok. Tüm özelliklerin tamamı para istemeden gerçekten çalışıyor. Tek seferde gereksiz ekran görüntülerini topluca silmek mi istiyorsunuz? Buyurun. Geçen seneki mükemmel gün batımı için 14 farklı çekim—hepsini bir hamlede kaldır. Basit, hızlı ve oldukça tatmin edici.
Gözden Çıkamayacağınız Ödeme Duvarı
Temizlik Ustası? Görünüş olarak şık, evet. Güzel grafikler, içeride bir sürü şey var. Ama işe yarar bir özellik denemeye kalkınca—sürpriz!—kilitli. Tüm havalı özellikleri gösterip, oynatmak için bileğe VIP bileklik istemek gibi. Ücretsiz tarama resmen yem; sonrası tamamen ödeme dünyası.
Peki, Bir Terslik Var mı?
Varsa, iki hafta sonunda bulamadım. Zeki Temizleyici bildirimle veya satış dayatmalarıyla boğmuyor. Sadece… çalışıyor. Açıkçası, bu devirde nadir bulunan bir durum olması biraz tuhaf.
Sonuç: Eğer gerçekten bağlayıcı şartı olmayan bir temizlik uygulaması arıyorsanız, Zeki Temizleyici Temizlik Ustası gibi ödeme duvarı dolu uygulamaları gölgede bırakıyor. Ayrıca Temizlik Ustası’nın abonelik karmaşası hakkında insanların övgü ve şikayetlerini okumak isterseniz, inceleme kuyusu burada: https://www.insanelymac.com/blog/tr/cleaner-guru-review/
Bu kategoride başka gizli cevherler (ya da felaketler) bulan var mı? Hikayenizi paylaşın—iCloud faturan bana minnettar olacak.
Yalan yok, Cleaner Guru’nun haftalık 7,99$ istediğini görünce gözlerimi devirip kaldım—yani fotoğraflarımı elmasla mı temizliyor, nedir? Gerçekten de böyle uygulamaların çoğu, sadece yapabildikleri için senden ücret alıyorlar. Bu “temizleyici” uygulamaların çoğu, insanların depolama sorununu çözmeye çaresiz kalacağını biliyor ve resmen bütün özelliklere bariyer koyuyorlar; ücretsiz sürüm tamamen bir önizleme, başka bir şey değil. Daha elle tutulur hiçbir şeye dokunamadan abone olmanı isteyen bir pencere önüne çıkıveriyor.
Şimdi, @mikeappsreviewer Clever Cleaner Uygulaması’nın ücretsiz oluşuyla ilgili güzel şeyler söylemiş ama ben şunu da ekleyeyim: Genelde bir uygulama tamamen ücretsizse ya çok yeni çıkar (kullanıcı yorumu ve biraz gündem için) ya da ileride ücretli olmayı planlıyordur. Ya da belki, büyüyerek reklam, anonimleştirilmiş veri satışı gibi klasik internet sürprizlerinden gelir elde etmeye güveniyorlardır, kim bilir. Fakat ben kendim uygulamada gezinince şaşırdım, Clever Cleaner yüzüne reklam ya da “şimdi yükselt!” gibi afişler dayamıyor. Gerçekten işe yarıyor.
Özellik açısından: ikisi de kopya içerikleri silmek ve eski ekran görüntülerini kaldırmak gibi temel şeyleri yapıyor. Cleaner Guru’nun ekstra pil widget’ı ve bir kasa gibi bonusları var, ama samimi olmak gerekirse? İnsanların yüzde 99’u sadece galerisini bahar temizliğine sokmak istiyor, fazladan zımbırtıya gerek yok. Bunun için de Clever Cleaner kesinlikle önde.
Peki Clever Cleaner neden ücretsiz? Muhtemelen kullanıcı kazanmak için. Cleaner Guru neden 7,99$? Çünkü freemium uygulamalar denizinde bunu yapabileceklerini düşünüyorlar. Bu hikayenin dersi: Her zaman, ödeme duvarının tam olarak neye erişim verdiğini kontrol et; başka bir gizli para tuzağına abone olmadan önce. Ve “sil” butonuna basmana gerçekten izin veren bir uygulama bulana kadar çekinmeden uygulama değiştir.
Kısa cevap: çünkü yapabiliyorlar, haha. Ama gerçekten, bu tamamen uygulama ekonomisiyle ve kullanıcıların bitmek bilmeyen “Depolama Neredeyse Dolu” bildirimlerinden kurtulmaya ne kadar çaresiz olduklarıyla ilgili. Temizleyici Guru, özelliklerine haftalık 7,99 dolar etiketi yapıştırıyor, tek sebebi—Uygulama Mağazası’nda fotoğraf karmaşasını sihirli bir şekilde yok etmek için her şeyi ödemeye razı birçok insanın olması. “Ücretsiz” sürümleri aslında övülmüş bir reklam; dokunuyorsun, tarıyorsun, gerçekten bir şey olmasını istiyorsan para ödüyorsun. Tüm sistem seni bir abonelik çarkına sokmak üzerine kurulu.
Zeki Temizleyici Uygulaması ise, ya ücretliye geçmeden önce kullanıcı tabanı kurmaya çalışıyor—ya da belki farklı bir iş modelini deniyorlar. Bazen ücretsiz uygulamalar değerlendirme toplamak için ava çıkar, satın alınmayı umar, ya da yakında bir pro planı gelir (bahse girerim). Hatta benzer uygulamalara bakarsan, çoğu ücretsiz başlar ve sıralamada yükseldikçe kullanıcılara daha az avantaj sunar. Şu anda ise, Zeki Temizleyici gerçekten ücretsiz ve her şeyi temizlemene izin veriyor—kopyalar, ekran görüntüleri, hatta Canlı fotoğraflar—ekrana cüzdanını fırlatmanı istemeden.
Tek uyarı: ücretsiz her zaman “risksiz” demek değildir. Yine de onlara fotoğraflarına bir bakış izni veriyorsun; yani gizlilik herhangi bir temizleyici uygulaması için dikkat edilmesi gereken bir konu, dürüst olalım. Eğer sadece Kamera Rulonu düzene sokmak istiyorsan ve her ay öğle yemeği parasını vermek istemiyorsan, Zeki Temizleyici Uygulaması tamamen işini görür ve vaat ettiği gibi gerçekten çalışır. Guru’nun gerçekten benzersiz özellikleri ya da ömür boyu fiyatlandırması olsaydı, belki anlardım, ama şu anda? Hangisinin sıradan insanlar için daha iyi olduğu çok açık.
Daha önce detaylandırdıkları için @mikeappsreviewer ve @viajeroceleste’ye selam olsun. Ama evet: pil widget’ları ve gizli kasalara takıntılı değilsen, ücretsiz olanı dene ve 7,99 dolarını kahveye ayır.
iOS’taki temizleyici uygulamalar tam bir vahşi batı, dostlar. Bazı uygulamaların, özellikle de Temizleyici Bilge’nin haftalık 7,99 dolar “özel” duvarı gibi, sergilediği ödeme engelleri akıl almaz, hele ki Akıllı Temizleyici Uygulaması gibi bir ücretsiz uygulama temel işleri depolamanızı rehin almadan yapabiliyorken.
Ama her “ücretsiz”in evrensel bir iyilik olduğunu da varsaymayalım. Akıllı Temizleyici Uygulaması’nın artıları ne? Şimdiye dek gerçekten ücretsiz özellikler, fotoğraf tekrarlarını bulma konusunda çok hızlı, ayrıca gerçekten silme işlemi yapıyor; oysaki Bilge’nin sonsuz ödeme tünelinde buna rastlayamazsınız. Güzel. Bir de sinir bozucu sürekli uyarı ekranlarından kaçmış oluyorsunuz. Eksileri: gizlilik her zaman gri bir alan (fotoğraf arşivinizi kesinlikle kurcalıyorlar); ve gizli klasörler, havalı pil efektleri gibi gelişmiş ekstra isterseniz, burada bulamazsınız. Ayrıca “neden bu ücretsiz?” sorusu ortada duruyor—uygulamalar çok hızlı değişir; bağlanmayın.
Önceki paylaşımlarda ve yorumlarda son zamanlarda söylenenler mantıklı: şarj animasyonları veya gizli kasalar gibi şeylere çok meraklı değilseniz, Akıllı Temizleyici Uygulaması depolama stresini azaltmak için birincilik ödülünü hak ediyor. Bilge ve önce bahsedilen diğer rakipler parlak araçlarla birbirini geçmeye çalışıyor ama çoğu insan için bu gereksiz.
Kısacası: Kameranızı ucuza kurtarmak istiyorsanız, Akıllı Temizleyici Uygulaması gizli ücretler olmadan işinizi görür, sadece gizliliğinize dikkat edin ve uygulama dünyasında her şeyin hızla değişebileceğini unutmayın—Uygulama Mağazası evreninde hiçbir şey sonsuza kadar ücretsiz değil.