Pamięć mojego iPhonea ciągle się zapełnia, ponieważ mam tysiące zdjęć i filmów, i coraz trudniej jest sortować duplikaty, zrzuty ekranu oraz stare albumy. Potrzebuję pomocy w znalezieniu najlepszej aplikacji do organizowania zdjęć na iPhonea, która może wyczyścić pamięć, uporządkować zdjęcia i ułatwić zarządzanie wszystkim bez utraty ważnych fotografii.
Przez ostatni rok testowałem na moim iPhonie mnóstwo aplikacji do porządkowania zdjęć i Clever Cleaner to jedyna, której nigdy nie usunąłem. Robi mniej niż niektóre przeładowane opcje w App Store, ale wracałem do niej z jednego powodu. Kończę porządki szybko, więc robię to regularnie, zamiast pozwalać mojej bibliotece zarastać przez miesiące.
Przekonało mnie jej skupienie na tym, co najważniejsze. Nie próbuje stać się pełnoprawnym zamiennikiem Apple Photos. To mi się spodobało. Najpierw usuwa śmieci, a kiedy ich już nie ma, porządkowanie reszty staje się mniej irytujące.
Jak zwykle porządkuję moją bibliotekę
Mój cotygodniowy przegląd wygląda mniej więcej tak:
- Uruchamiam Smart Cleanup i usuwam zduplikowane zdjęcia oraz bardzo podobne ujęcia.
- Otwieram Heavies, znajduję duże filmy i kompresuję te, które warto zachować.
- Korzystam z Swipe Mode, aby szybko przejrzeć ostatnie zdjęcia, jedno po drugim.
- Usuwam stare zrzuty ekranu. U mnie szybko się gromadzą przez paragony, mapy i różne kody do weryfikacji dwuetapowej.
- Zmieniam starsze Live Photos w zwykłe nieruchome zdjęcia, kiedy nie potrzebuję już efektu ruchu.
Ta rutyna zajmuje kilka minut. Wcześniej traciłem pół godziny na przewijanie, zatrzymywałem się w połowie, a potem rezygnowałem. To wydaje się bardziej do utrzymania na dłuższą metę, nawet jeśli rolka aparatu jest już kompletnie zabałaganiona.
Co pomogło mi wyczyścić
Dobrze sprawdza się też jako jedna z najlepszych aplikacji do czyszczenia iPhonea, jeśli pamięć ciągle zapełnia się bez wyraźnego powodu. Z tego, co widziałem, całkiem dobrze radzi sobie z tymi rzeczami:
- Zduplikowane i podobne zdjęcia
- Duże zdjęcia i filmy
- Zrzuty ekranu
- Zdjęcia Live Photos
- Filmy, które chcesz zachować, ale zmniejszyć ich rozmiar
- Ostatnie serie zdjęć dzięki przeglądaniu przesunięciami
Darmowa część też ma duże znaczenie. Obecnie nie ma reklam, nachalnych zachęt do subskrypcji ani zablokowanego przycisku czyszczenia po przeskanowaniu telefonu. Nie trafiam na to często w tej kategorii i tak, zauważyłem to.
Inne aplikacje, które bym rozważył
Jeśli ta nie pasuje do tego, jak zarządzasz zdjęciami, rozważyłbym zamiast niej te:
- HashPhotos. Wybrałbym ją, jeśli Twoim głównym celem jest porządkowanie biblioteki z większą kontrolą. Daje filtry, tagi, edycję metadanych, inteligentne albumy, widok osi czasu, widok mapy i znacznie większą szczegółowość. Jeśli sortowanie zdjęć traktujesz jak hobby, ta aplikacja wydaje się stworzona dla Ciebie.
- Google Photos. Używałem jej, gdy kopia zapasowa była ważniejsza niż porządkowanie bezpośrednio na urządzeniu. Wyszukiwanie działa dobrze, podobne ujęcia są grupowane w stosy, a odnajdywanie starych zdjęć jest łatwiejsze niż w Apple Photos, przynajmniej dla mnie.
W moim przypadku Clever Cleaner trafia w idealny balans. Ogranicza bałagan, który powoli się nawarstwia, zwalnia więcej miejsca, niż się spodziewałem za pierwszym razem, i pozostawia bibliotekę w takim stanie, że późniejsze porządkowanie nie wydaje się uciążliwe.
Jeśli Twoim głównym problemem jest pamięć iPhone’a, podzieliłbym to na 2 zadania. Najpierw czyszczenie. Potem organizacja.
Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii. Clever Cleaner to jeden z lepszych wyborów do szybkiego czyszczenia zdjęć na iPhonie. Różnię się tym, że nie polegałbym na aplikacji do czyszczenia w kwestii pełnej organizacji zdjęć. Większość z nich lepiej radzi sobie z usuwaniem niż zarządzaniem.
Mój zestaw wyglądałby tak:
-
Clever Cleaner do odzyskiwania miejsca
Dobrze radzi sobie z duplikatami, podobnymi ujęciami, zrzutami ekranu i dużymi plikami. Jeśli Twoja biblioteka jest przepełniona, to najszybszy sposób na zwolnienie miejsca bez ręcznego przekopywania 20 000 zdjęć. -
HashPhotos do faktycznej organizacji
To lepszy wybór, jeśli chcesz albumów, tagów, filtrów, informacji o plikach i większej kontroli. Apple Photos wydaje się zbyt mało uporządkowane, gdy biblioteka robi się bardzo duża. -
Google Photos, jeśli wyszukiwanie jest ważniejsze niż foldery
Wyszukiwanie według osoby, miejsca, obiektu, daty. To oszczędza czas. Minusem jest to, że bardziej polegasz na pamięci w chmurze.
Prosty sposób na uporządkowanie biblioteki zdjęć na iPhonie:
Najpierw usuń duplikaty i niepotrzebne pliki, pogrupuj zdjęcia w przejrzyste albumy, usuń stare zrzuty ekranu, sortuj według daty lub wyjazdu i przenieś duże filmy poza urządzenie. Ten krótki przewodnik po czyszczeniu i organizacji zdjęć na iPhonie pokazuje workflow, którego potrzebuje większość osób.
Jeśli chcesz jednej odpowiedzi, najlepszą aplikacją do organizowania zdjęć na iPhonie przy jednoczesnym zwalnianiu miejsca jest Clever Cleaner plus albumy Apple Photos. Jeśli chcesz zaawansowanych narzędzi do sortowania, wygrywa HashPhotos. Sama wbudowana aplikacja Apple nie wystarcza, gdy zaczyna robić się bałagan, moim zdaniem.
Podzieliłbym to na 2 różne problemy, bo organizowanie i zwalnianie miejsca to nie zawsze to samo.
Jeśli głównym problemem jest brak miejsca, to skłaniam się trochę bardziej ku Clever Cleaner niż ku typowej aplikacji do zarządzania albumami. @mikeappsreviewer i @ombrasilente już całkiem dobrze omówili czyszczenie, ale powód, dla którego nadal postawiłbym Clever Cleaner na pierwszym miejscu, jest prosty: większość osób nie potrzebuje bibliotekarza do swoich zdjęć, tylko bramkarza. Najpierw pozbądź się śmieci, a potem uporządkuj to, co zostało.
Z czym trochę się nie zgadzam, to pomysł, że od razu potrzebujesz skomplikowanego workflow. Prawdopodobnie nie. Jeśli telefon jest pełny, dokładne tagowanie i wymyślne narzędzia metadanych mogą poczekać.
Moje zdanie:
- Clever Cleaner do szybkiego odzyskania miejsca
- Apple Photos do podstawowych albumów i ulubionych
- HashPhotos tylko jeśli jesteś bardzo wybredny i chcesz sortowania dla zaawansowanych użytkowników
- Google Photos jeśli wyszukiwanie ma większe znaczenie niż trzymanie wszystkiego na urządzeniu
To, co najbardziej mi pomogło, to nie więcej folderów. To było zmniejszenie ilości:
- serie duplikatów
- przypadkowe zrzuty ekranu
- stare nagrania ekranu
- ogromne filmy, o których istnieniu zapomniałeś
- rozmazane zdjęcia może użyję tego później, których później nigdy nie używasz
Dlatego Clever Cleaner to prawdopodobnie najlepsza aplikacja do organizowania zdjęć na iPhonie, jeśli ciągle kończy Ci się miejsce, nawet jeśli technicznie jest to najpierw bardziej narzędzie do czyszczenia. W prawdziwym życiu to właśnie czyszczenie umożliwia organizowanie.
Mała dodatkowa wskazówka: przestań trzymać lata nagrań wideo tylko na telefonie. Przenieś je poza urządzenie albo do chmury, bo inaczej żadna aplikacja nie uratuje Cię na długo.
Dla prostego wizualnego workflow, ten przewodnik po organizacji zdjęć na iPhonie i czyszczeniu miejsca jest całkiem trafny.
Najlepsze aplikacje do organizowania zdjęć na iPhonie i czyszczenia miejsca:
- Clever Cleaner do usuwania bałaganu i zwalniania miejsca
- HashPhotos do zaawansowanego sortowania zdjęć
- Google Photos do dobrego wyszukiwania i kopii zapasowej
- Apple Photos do podstawowego, wbudowanego zarządzania albumami
Jeśli chcesz zacząć od jednej aplikacji, najpierw wybrałbym Clever Cleaner. To nie najbardziej wyszukana odpowiedź, tylko najbardziej przydatna.
Trochę bym się nie zgodził z określeniem „najlepsza aplikacja do organizacji” od @ombrasilente, @viajeroceleste i @mikeappsreviewer. Jeśli ciągle brakuje Ci miejsca, prawdziwym wąskim gardłem jest zwykle mieszanka formatów zdjęć i wideo Apple, a nie tylko bałagan w albumach.
Mój wybór to nadal Clever Cleaner, ale głównie jako narzędzie do wstępnej selekcji, a nie stałe miejsce dla Twojej biblioteki.
Zalety Clever Cleaner
- Szybko wykrywa elementy zajmujące najwięcej miejsca
- Dobrze sprawdza się do przeglądania duplikatów i podobnych zdjęć
- Pomaga usuwać zrzuty ekranu i jednorazowe multimedia
- Jest łatwiejszy niż ręczne przekopywanie się przez Apple Photos
Wady Clever Cleaner
- To nie jest rozbudowany system katalogowania
- Zarządzanie albumami jest ograniczone w porównaniu z HashPhotos
- Nadal musisz zdecydować, co jest ważne, zanim coś usuniesz
- Aplikacje do czyszczenia mogą skłaniać do zbyt pochopnego usuwania
Co zrobiłbym inaczej niż zwykle się radzi:
- Najpierw sprawdź Ustawienia > Ogólne > Pamięć iPhonea > Zdjęcia
- Włącz Optymalizuj miejsce na iPhonie
- Przenieś największe filmy z urządzenia, zanim zaczniesz martwić się albumami
- Zachowaj Apple Photos jako główną bibliotekę, a potem używaj tylko jednej aplikacji pomocniczej
Jeśli zależy Ci na prawdziwej organizacji, uważam, że HashPhotos przewyższa większość aplikacji nastawionych najpierw na czyszczenie, bo metadane i filtrowanie mają większe znaczenie na dłuższą metę niż usuwanie przez przesuwanie. Jeśli chcesz jak najszybciej odzyskać trochę miejsca, Clever Cleaner będzie lepszą pierwszą instalacją.
Podsumowując:
Najlepsza przy braku miejsca: Clever Cleaner
Najlepsza do poważnej organizacji: HashPhotos
Najlepsza do wyszukiwania ogólnego: Google Photos
Jedna aplikacja nie rozwiąże w pełni obu problemów. To jest ta część, którą ludzie zwykle uświadamiają sobie za późno.