SD kartım aniden Mac bilgisayarımda bazı önemli fotoğraf ve video dosyalarını göstermeyi bıraktı ve durumu daha da kötüleştirmeden önce neyi denemem gerektiğinden emin değilim. Macte güvenli SD kart dosya kurtarma konusunda yardıma ihtiyacım var; buna en iyi ilk adımların neler olduğu, Disk İzlencesi veya kurtarma yazılımını denemenin değip değmeyeceği ve verileri tamamen kaybetmekten nasıl kaçınabileceğim de dahil.
Bunu bir Mac’imde Sony SD kartla yaşadım. İlk olarak, silinen dosyalara tamamen yok olmuş gibi davranmayın. Karttaki silmelerin çoğu yalnızca mantıksaldır. Dosya listesi kaldırılır, ama yeni fotoğraflar üzerine yazana kadar veriler çoğu zaman orada durur.
Yani evet, kurtarma hâlâ mümkün olabilir.
Mac’te kolay yolu istiyorsanız, ben Disk Drill ile başlardım. UFS Explorer ve R-Studio da kullandım, onlar da sağlam, ama daha ağır hissettiriyorlar. Disk Drill ile başlamak daha kolaydı ve test ettiğimde RAW dosyalarını da sorunsuz işledi. Kurulum birkaç dakika sürdü. Tarama görünümü mantıklıydı. Önizlemeler fazla uğraştırmadan yüklendi.
Önizleme kısmı insanların düşündüğünden daha önemli. Genelde büyük bir geri yükleme yapmadan önce birkaç dosyayı kontrol ederim. Bir fotoğraf önizlemede temiz açılıyorsa, kurtarılan sürümünün de düzgün açılma ihtimali yüksektir. Bir keresinde beni bir yığın gereksiz dosyayı geri yüklemekten kurtarmıştı.
Zor yoldan öğrendiğim birkaç şey:
Kartı şimdi kullanmayı bırakın. Daha fazla fotoğraf çekmeyin. Tekrar biçimlendirmeyin. Sırf bir blog öyle dedi diye rastgele onarım uygulamaları çalıştırmayın. Her ek yazma işlemi şansınızı düşürür.
Ayrıca, SD kartı uygun bir kart okuyucu ile Mac’inize takın. Mümkünse kamerada bırakıp USB üzerinden bağlamayın. Sorunlu hub’ları da kullanmayın. Bir keresinde ucuz bir hub tarama sırasında bağlantıyı kesti, bu da zaman kaybetmenin aptalca bir yoluydu. Büyük kartlar zaman alır, bu yüzden tarama bitene kadar Mac’inizin uyanık kalmasını sağlayın.
Ve dosyaları aynı SD karta geri kurtarmayın. Onları Mac’inizin SSD’sine ya da başka bir harici sürücüye kaydedin.
Kart biçimlendirildiyse de henüz panik yapmazdım. Hızlı biçimlendirme genelde fotoğraf verisinin kendisini değil, dizini siler. Bu da birçok durumda hâlâ kurtarılabilir.
Ben olsam adım adım şunu yapardım:
- SD kartı kullanmayı bırakın.
- Bir kart okuyucuya takın.
- Doğrudan Mac’e bağlayın.
- Disk Drill kurun ve açın.
- Kartta tam tarama çalıştırın.
- Taramanın bitmesini bekleyin. Yarıda kesmeyin.
- Sizin için önemli dosyaları önizleyin.
- Onları farklı bir sürücüye kurtarın.
Ücretsiz bir seçenek istiyorsanız, Mac’te ilk bakacağım araç PhotoRec olurdu. İşe yarıyor, ama biraz kaba hissettiriyor. Klavye odaklı, daha az kullanıcı dostu ve kurtarılan dosyalar çoğu zaman karışık adlarla ve klasör yapısı olmadan geri geliyor. Sabırlıysanız sorun değil. Birkaç bin görseli ayıklıyorsanız can sıkıcı.
Gecenin yarısını tarama yaparak harcamadan önce bir şey daha. Yedeklerinizi kontrol edin. İnsanların SD kartta tek kopya olduğunu iddia ettiğini, sonra iCloud Photos, Lightroom, Google Photos veya Dropbox’a girip dosyaların zaten orada olduğunu gördüğümü çok oldu. Beş dakikaya değer. Bir keresinde bana saatler kazandırmıştı.
İlk deneyeceğim şey kurtarma taraması olmazdı. @mikeappsreviewer tarama yolunu zaten iyi açıklamış, ama bir noktada biraz farklı düşünüyorum. Dosyalar silinmek yerine artık görünmüyorsa, karta kurtarma araçlarını uygulamadan önce Finderın sizi yanıltıp yanıltmadığını kontrol edin.
Bunu önce Macinizde yapın.
- Disk İzlencesini açın.
- SD kartın bağlanıp bağlanmadığına bakın.
- Bağlanıyorsa, hâlâ görünen her şeyi hemen başka bir yere kopyalayın.
- Kart boyutunu ve boş alanı kontrol edin. Kullanılan alan hâlâ yüksek görünüyorsa, dosyalarınız hâlâ orada olabilir ama dosya sistemi dizini zarar görmüş olabilir.
- Kart okunabiliyorsa ve görünen her şeyi zaten kopyaladıysanız, İlk Yardımı bir kez çalıştırın.
İlk Yardımı tekrar tekrar çalıştırmazdım. Bir kez geçin, sonra durun.
Bundan sonra, veriler gerçekten önemliyse SD kartın bire bir imajını oluşturun. Çoğu kişinin atladığı daha güvenli adım budur. Kart üzerinde değil, imaj üzerinde çalışırsınız. Macte bu, kart kararsızsa veya bağlantısı kesilmeye başlarsa riski azaltır. Kart bağlantıyı kaybediyorsa, ısınıyorsa ya da aşırı yavaş okunuyorsa, önce imajını alın. Tartışmasız.
Bundan sonra en kolay Mac uygulamasını istiyorsanız, Disk Drill Macte SD kart dosya kurtarma için hâlâ sağlam bir seçim. Mümkünse bunu orijinal kartta değil, disk imajında kullanırdım. Bu, ilk tarama bir şeyleri kaçırırsa size bir şans daha verir.
Finder hâlâ klasörleri görüyorsa ama dosyalar yoksa, şunu da kontrol edin:
https://www.instagram.com/reel/DXM59yjD4Ij/ rel=‘dofollow’ target=‘_blank’>Macte SD kart kurtarma adımları ve eksik fotoğraflar
İnsanların kaçırdığı bir şey daha var. Kurtarmadan sonra SD kartı test edin. Sahte veya arızalanmakta olan kartlar genelde önce şu belirtileri gösterir: kayıp dosyalar, bozuk önizlemeler, rastgele klasörler. Adaptörlü eski bir microSD ise, bazen sorun adaptörün kendisidir. Bunu iki kez yaşadım. Sinir bozucu ama gerçek.
Kısa sürüm:
Bağlantı durumunu kontrol edin.
Görünen dosyaları kopyalayın.
İlk Yardımı bir kez çalıştırın.
Kartın imajını alın.
Sonra Disk Drill ile tarayın.
Başka bir sürücüye kurtarın.
Garip davranmaya devam ederse kartı değiştirin.
Çoğu kurtarma denemesinden önce aslında bir şey yapardım: dosyaların sadece gizli olup olmadığını ya da kart dizininin macOS tarafından garip okunup okunmadığını kontrol etmek.
SD kart hâlâ eski kullanılan alanı gösteriyorsa, bu verilerin hâlâ orada olabileceğine ve Finder’ın onları doğru göstermediğine dair bir ipucudur. Terminal’de önce zarar vermeyen bir dizin listelemesi deneyebilirsiniz:
ls -la /Volumes/YourCardName
Bazen içerikler gizli bayraklarla ya da bozuk adlarla orada duruyordur. Çok sık değil, ama atlamayacağım kadar da sık.
Ayrıca erken onarım çalıştırma görüşüne biraz katılmıyorum. @jeff zaten First Aid’in daha güvenli sürümünü verdi, ben ise bundan bile daha temkinliyim. Bunlar gerçekten önemli videolarsa, elimde ya bir imaj olana ya da en azından salt okunur bir kurtarma denemesi yapana kadar yazma yetkisine sahip hiçbir onarım adımını uygulamazdım. Dosya sistemi onarımı yardımcı olabilir, elbette, ama kurtarma için ihtiyaç duyduğunuz dağınıklığı da temizleyebilir. Bu kısım çoğu zaman göz ardı ediliyor.
İnsanların kaçırdığı başka bir şey: mümkünse başka bir Mac’te hatta bir Windows PC’de deneyin. Kurtarma için değil, bunun gerçek kart bozulması mı yoksa Mac’e özgü bir bağlama veya dizin oluşturma sorunu mu olduğunu doğrulamak için. Kartların bir makinede boş görünüp başka birinde normal göründüğünü gördüm. aşırı sinir bozucu, ama oluyor.
Kart yeterince okunabiliyorsa, benim sıralamam şöyle olurdu:
- görünen/gizli dosyaları kontrol et
- erişilebilen her şeyi kopyala
- mümkünse bir imaj oluştur
- sonra imajı Disk Drill ile tara
Disk Drill, Mac tarafında işi oldukça zahmetsiz hale getiriyor, özellikle fotoğraf ve video kurtarmada, ve önizleme kontrolü muhtemelen en faydalı kısım. Çok sayıda dosyada önizlemeler başarısız olursa, bu genelde sorunun sadece eksik dosya listesi olmadığını ve hasarın daha derin olduğunu gösterir.
Ayrıca, kurtarmadan sonra çalışmaya başlasa bile o SD karta tekrar güvenmeyin. Eksik dosyalar çoğu zaman tam arıza öncesindeki uyarı atışıdır.
Daha derli toplu bir genel bakış istiyorsanız, şu Mac veri kurtarma için Disk Drill incelemesi hızlıca göz gezdirmek için uygundur.
Başkalarının sadece hafifçe değindiği bir şeyi eklerdim: sorunun SD kartın kendisi değil, okuyucu/bağdaştırıcı yolu olup olmadığını kontrol edin. Ucuz USB okuyucunun hata vermesi nedeniyle macOS’un dosyaları kaybetmiş gibi göründüğünü gördüm; aynı kart ise farklı bir okuyucuda sorunsuz okunuyordu. Bu yüzden müdahaleci herhangi bir şey yapmadan önce şunları deneyin:
- farklı bir SD okuyucu
- farklı bir USB bağlantı noktası
- hub olmadan
- microSD ise farklı bir bağdaştırıcı
Bu kurtarma değildir, ama sahte bir bozulma sorununu kovalamaktan sizi kurtarabilir.
Ayrıca medya kartları için First Aid konusunda @jeff kadar atak değilim. Fotoğraflar/videolar yerine konulamazsa, kartın tutarlı şekilde okunduğunu doğrulayana kadar onarımı tamamen atlamayı tercih ederim. Onarımlar yardımcı olabilir, ancak daha sonraki veri oyma işlemini zorlaştıracak şekilde meta verileri yeniden yazabilir. @sternenwanderer’in önce salt okunur yaklaşımı, benim bunu ele alma şeklime daha yakın.
Benim sıralamam şöyle olurdu:
- Başka bir okuyucu/bağdaştırıcı/bağlantı noktası deneyin.
- Dosyaların yalnızca Finder’da değil, Image Capture veya Preview içinde görünüp görünmediğini kontrol edin.
- Herhangi bir şey açılıyorsa, hemen dışarı kopyalayın.
- Kart kararsızsa durun ve bir imajını alın.
- Ardından Disk Drill kullanarak imajda veya kartta işlem yapın.
Neden Image Capture? Bazen Finder dizin listeleriyle garip davranırken, Image Capture içe aktarılabilir fotoğrafları yine de görebilir. Bu, 30 saniyelik bir kontrolü hak eder.
Disk Drill artıları
- Mac ile çok uyumlu
- fotoğraf/video için iyi önizleme desteği
- adli bilişim aracı istemiyorsanız yeterince basit
- Mac’te SD kart dosya kurtarma için iyi çalışır
Disk Drill eksileri
- derin taramalar biraz zaman alabilir
- en ucuz seçenek değil
- ağır bozulma durumları yine de sizi daha gelişmiş araçlara yöneltebilir
Bu yüzden @mikeappsreviewer’in pratik tarama tavsiyesini @jeff’in temkinliliğiyle birleştirirdim, ama önce donanım yolunu test ederdim. Garip şekilde, çoğu zaman sorun tamamen budur.