Mac için en iyi veri kurtarma aracı hangisidir?

Mac’imden önemli dosyaları yanlışlıkla sildim ve hâlâ onlara ihtiyacım olduğunu fark etmeden önce Çöp Sepeti’ni boşalttım. Kayıp belgeleri, fotoğrafları ve diğer dosyaları gerçekten kurtarmada işe yarayan, güvenli ve kullanımı kolay en iyi Mac veri kurtarma aracını arıyorum.

Buna birkaç hafta önce, macOS’i yeniden kurarken harici bir SSD’yi sildikten sonra denk geldim. Aptalca bir hataydı. Sonrasında kurtarma araçlarını test etmek için saatler harcadım ve sürekli geri döndüğüm araç Disk Drill oldu.

Beni ikna eden şey hız, makul kurtarma sonuçları ve tüm süreç boyunca sorun çıkarmayan bir kurulumun birleşimiydi.

Birçok Mac kurtarma uygulaması ekran görüntülerinde temiz ve şık görünüyor. Sonra bir tarama başlatıyorsunuz ve sürünüyor. Ya da önizlemeler başarısız oluyor. Ya da APFS desteği yarım kalmış gibi hissettiriyor. Benim deneyimimde Disk Drill, denediklerimin çoğundan daha iyi şekilde yeni Mac’leri destekledi. Apple Silicon’da yerel olarak çalışıyor ve APFS, HFS+ ve exFAT ile sorunsuz çalıştı. Adımlar, disk araçlarına çok hakim olmasanız bile kullanabileceğiniz kadar basitti.

Önizleme özelliği beklediğimden daha önemli çıktı. Ödeme yapmadan önce, kurtarılan belgeleri, fotoğrafları, video klipleri ve PSD dosyalarını düzgün açılıp açılmadıklarını görmek için kontrol ettim. Bazı araçlar bulunan dosyaların devasa bir listesini çıkarıyor, sonra bunların yarısı bozuk çöp oluyor. Bu araç, hâlâ kullanılabilir olanları göstermede daha iyiydi.

Sonunda beğendiğim şeyler:

1. Kararsız sürücüler için bayttan bayta yedekleme
  2. S.M.A.R.T. izleme
  3. Yinelenen dosya bulucu
  4. Recovery Vault
  5. Bölünmüş veya parçalanmış video dosyaları için Advanced Camera Recovery

Disk imajı aracı, yüklü tutmak isteyeceğim kısım olurdu. Sürücünüz bağlantıyı kesmeye, tıklama sesleri çıkarmaya veya garip davranmaya başlarsa, önce bir klon oluşturmak çoğu zaman daha güvenli seçenektir.

Daha teknik bir kullanıcıysanız ve RAID, bölüm hasarı veya NAS kurtarma ile uğraşıyorsanız, R-Studio’ya bakmaya değer. BT uzmanlarının neden sevdiğini anlıyorum. Hızlı ve daha derine iniyor. Yine de çoğu sıradan kullanıcıya vermezdim. Arayüz, bir süre dosya sistemi ayrıntılarına bakmakta rahat olan kişiler için yapılmış gibi hissettiriyor.

iBoysoft Data Recovery’yi de test ettim. APFS ile beklediğimden daha iyi performans gösterdi. Kurtarmanın kendisiyle ilgili büyük bir şikâyetim yoktu. Benim sorunum fiyatlandırmaydı; abonelik modeline çok yükleniyordu ve bundan çabucak sıkıldım.

Ücretsiz seçenekler için, bütçeniz sıfırsa PhotoRec hâlâ işi görüyor. Yine de düşük beklentilerle girmek gerekiyor. Dosya imzalarına göre kurtarma yaptığı için, çoğu zaman orijinal adları ve klasör düzenini kaybediyorsunuz. Büyük bir sürücüde çıktıların arasında gezinmek çok hızlı şekilde karmaşık hâle geliyor. Çalışıyor, ama düzenli değil.

İnsanların gözden kaçırdığı bir şey var ve ben bunu zor yoldan öğrendim: ihtimaliniz, dosyalar kaybolduktan sonra ne yaptığınıza büyük ölçüde bağlı. Yazılım, sonraki birkaç dakikadan daha az önemli. Mac’i normal şekilde kullanmaya devam ederseniz, özellikle SSD’lerde, eski bloklar üzerine yazıldığı için kurtarma ihtimali hızla düşer.

Veriler önemliyse, önce şunları yapın:

1. Sürücüyü kullanmayı bırakın
  2. Kurtarma yazılımını aynı sürücüye kurmayın
  3. Kurtarılan dosyaları farklı bir sürücüye kaydedin
  4. Sürücü kararsızsa, kurtarmayı denemeden önce bir imaj oluşturun

Bu kısım benim için uygulamalar arasında tekrar tekrar geçiş yapmaktan daha büyük fark yarattı.

Kısa cevabı isterseniz, Mac’te ben Disk Drill ile başlardım.

Her noktada @mikeappsreviewer ile aynı fikirde değilim; bunun başlıca nedeni, bazı ek araçların güzel olduğunu düşünmem ama onu seçme nedeni olarak görmemem. Önemli olan, hızlı tarama yapıp yapamadığınız, dosyaları önizleyip önizleyemediğiniz ve başka bir sürücüye sorunsuz şekilde kurtarma yapıp yapamadığınızdır. Disk Drill bu üç şeyi macOS’ta iyi yapıyor; özellikle silinmiş belgeler, fotoğraflar ve APFS birimlerinden gelen yaygın dosya türleri için.

Durumunuz için neden bunu seçerdim:

1. Kullanımı kolay arayüz, dik bir öğrenme eğrisi yok.
  2. Güçlü APFS desteği, yeni Mac’lerde bu önemli.
  3. Önizleme iyi çalışıyor, bu yüzden bozuk dosyaları geri yüklemekle zaman kaybetmiyorsunuz.
  4. R-Studio gibi bir şeye kıyasla normal kullanıcılar için daha güvenli.
  5. Dosyaların henüz üzerine yazılmadıysa, boşaltılmış Çöp Kutusu durumlarında iyi sonuçlar veriyor.

Benim yapmayacağım şey, dosyalarınızın değeri düşük değilse önce ücretsiz araçların peşine düşmek olur. PhotoRec kullanışlıdır, ama çıktısı dağınıktır. Dosya adları çoğu zaman bozulmuş ya da eksik olarak geri gelir. Binlerce dosyayı sıralamak zahmetlidir.

Mac’iniz SSD kullanıyorsa, hemen kullanmayı bırakın. SSD trim, silme işleminden sonra kurtarmayı daha zor ve bazen imkansız hale getirir. Dosyalar gerçekten çok önemliyse, mümkünse başka bir başlangıç diski veya harici bir macOS kurulumu üzerinden tarama yapın.

En iyi pratik seçim, Disk Drill.
Uzmanlar için en iyisi, R-Studio.
En iyi ücretsiz deneme, sabrınız varsa PhotoRec.

Ayrıca, gerçek kullanıcılardan daha fazla Mac odaklı görüş istiyorsanız, araçları ve sonuçları karşılaştırmak için bu başlık fena bir yer değil:
Reddit kullanıcılarından en iyi Mac veri kurtarma yazılımı seçimleri

Kısa versiyonu isterseniz, çoğu sıradan kullanıcı için Disk Drill for Mac’i yine de en üste koyarım. En inekçe özelliklere sahip olduğu için değil, @mikeappsreviewer ve @jeff’in verdiği nedenlerin tamamen aynısı yüzünden de değil; ama önce mini bir BT sertifikası almadan sadece dosyalarını geri almak isteyen insanlar için yapılmış gibi hissettiren az sayıdaki araçtan biri olduğu için.

Onlarla biraz ayrıldığım nokta şu: insanlar tarama hızını ve ekstra yardımcı araçları çok abartıyor. Olması güzel, tabii. Ama boşaltılmış Çöp Kutusu’ndan silinen dosyalar söz konusu olduğunda, en önemli şey uygulamanın gerçekten kurtarılabilir dosyaları kullanışlı bir şekilde gösterebilmesi ve süreci dağınık bir karmaşaya çevirmemesi. İşte Disk Drill, denediğim birçok Mac kurtarma uygulamasına göre genelde burada daha iyi.

Sizin durumunuz için neden bunu seçerdim:

• temiz, Mac’e özgü arayüz
  • yaygın Mac dosya sistemleriyle iyi çalışır
  • belgeler, fotoğraflar ve medya için güçlü dosya önizlemeleri
  • daha kolay dosya filtreleme, bu da çok zaman kazandırır
  • R-Studio gibi şeylere göre daha az göz korkutucu

R-Studio harika, ama dürüst olmak gerekirse, basit bir “oops dosyaları sildim” problemi için çoğu insan açısından gereğinden fazla. Güçlü mü? Evet. Kullanımı keyifli mi? haha hayır.

Kimsenin yumuşatmaması gereken bir uyarı: Mac’inizin dahili sürücüsü bir SSD ise, TRIM yüzünden kurtarma “mümkün” durumundan “hiç olmayacak” durumuna çok hızlı geçebilir. Yani dünyadaki en iyi yazılım bile üzerine yazılmış veya TRIM uygulanmış veriyi geri getiremez.

İyi bir ek kaynak isterseniz, hızlı araç karşılaştırmaları içeren en iyi Mac veri kurtarma yazılımı Reels videosu göz atması kolay bir içerik.

Benim görüşüm:

• Genel olarak en iyi Mac veri kurtarma aracı: Disk Drill
  • İleri düzey kullanıcılar için en iyisi: R-Studio
  • Ücretsiz olsun diye ısrar ediyorsanız en iyisi: PhotoRec, ama biraz dağınık

Yani evet, silinen Mac dosyalarını kurtarmak için güvenli, kolay ve gerçekten etkili bir şeye ihtiyacınız varsa, Disk Drill muhtemelen başlamak için en iyi yer.

“En iyi” ifadesini evrensel bir etiket olarak kullanma konusunda biraz daha temkinliyim, ancak güvenli ve kullanımı eziyet olmayan bir şey isteyen sıradan bir Mac kullanıcısı için Disk Drill muhtemelen en mantıklı seçimdir.

Artılar

• Mac dostu arayüz
  • iyi önizleme ve dosya türü filtreleme
  • yaygın kurtarma işleri için APFS/HFS+ ile yeterince iyi çalışır
  • R-Studio kadar göz korkutucu değil
  • yüklü tutarsanız faydalı ek araçlar sunar

Eksiler

• sadece bir kez ihtiyacınız varsa ucuz değil
  • kurtarma kalitesi yine de verilerin üzerine yazılıp yazılmadığına veya TRIM uygulanıp uygulanmadığına bağlıdır
  • derin taramalar çok fazla dağınık sonuç döndürebilir
  • bazı kişiler birlikte gelen ek araçları önemsemeyecektir

@jeff, @cazadordeestrellas ve @mikeappsreviewer’dan biraz ayrıldığım nokta şu: Ana sorununuz Boşaltılmış Çöp ise, ek özelliklere fazla odaklanmazdım. O noktada asıl belirleyici olan, yazılımın bozulmamış dosyaları tespit edip edemediği ve sonuçları hızlıca sıralamanıza izin verip vermediğidir.

Alternatifler istiyorsanız:

• gelişmiş vakalar ve dosya sistemlerini bilen kişiler için R-Studio
  • kullanım kolaylığından çok ücretsiz olması önemliyse PhotoRec
  • iBoysoft fena değil, ama fiyatlandırma modelini pek sevmiyorum

Çoğu kişi için benim seçimim: önce Disk Drill, sonra hiçbir şey bulamazsa yeniden değerlendirin. Silinen dosyalar dahili SSD üzerindeyse gerçekçi olun. TRIM, kurtarma şansını hızla yok edebilir.