Uygulamaları, fotoğrafları ve videoları sildikten sonra bile iPhone depolama alanım dolmaya devam ediyor. Uygulamaları güncellememi ve telefonumu normal şekilde kullanmamı engellediği için sistem verileri, mesajlar veya gizli dosyalar gibi bu kadar çok alanı neyin kullandığını anlamaya çalışıyorum. iPhone depolama alanını boşaltmak ve bunun tekrar olmasını önlemek için neleri kontrol etmeliyim?
Bu bir süre önce iPhone’umda başıma gelmişti. Neredeyse hiç dokunmadığım günlerde depolama alanı durmadan küçülüyordu. iOS’un hata verdiğini düşünmüştüm. Tek ve düzenli bir neden yoktu. Arka planda biriken küçük şeylerin yığınıydı, sonra hepsi bir anda sınıra dayandı.
Önce en büyük kategoriye bakın
Rastgele uygulamaları silmeye başlamayın. Ayarlar > Genel > iPhone Saklama Alanı bölümüne gidin ve grafiğin yüklenmesinin tamamlanması için biraz bekleyin. Bir keresinde beklemeyi atladım ve neyin alan kapladığı konusunda yanlış bir fikir edindim.
Bu ekran saklama alanının nereye gittiğini gösterir: Fotoğraflar, Uygulamalar, Mesajlar, iOS, Sistem Verileri. En büyük bölümü gördüğümde, temizlik daha kolay hale geldi. Ondan önce sadece tahmin ediyordum.
Fotoğraflar genelde en çok yer kaplar
Kontrol ettiğim çoğu telefonda asıl sorun fotoğraflar ve videolardı.
Nadiren tek bir bariz klasör olur. Daha çok şöyle bir şey:
- aynı fotoğrafın beş denemesi
- sonra silerim diye sakladığınız eski ekran görüntüleri
- Canlı Fotoğraflar
- seri çekimler
- aylarca öylece duran büyük video dosyaları
Birçok kişi Çiftler albümünü açıyor, birkaç öğeyi birleştiriyor ve işin bittiğini sanıyor. Ben de öyle yaptım. Pek işe yaramadı. Birebir aynı kopyalar bunun sadece küçük bir kısmıydı. Depolamadaki daha büyük sızıntı neredeyse aynı olanlardı; aynı köpeğin, aynı koltuğun, aynı ışıkta çekilmiş 12 fotoğrafı gibi, sadece birinde göz biraz daha açık.
Fotoğraflar en üst kategori ise, ben buradan başlardım
Fotoğraf kitaplığınız asıl depolama canavarıysa, binlerce görseli elle sıralamaya çalışmadan önce Clever Cleaner ile başlardım.
Benim için onu kullanışlı yapan şey, hedef aldığı sıkıcı kısımlardı; üstelik yer kaplayanlar da tam olarak bunlar:
- benzer fotoğraflar
- yinelenen fotoğraflar
- ekran görüntüleri
- Live Photos
- büyük medya dosyaları
Benim için işin çoğunu benzer fotoğraflar kısmı yaptı. Apple’ın kendi temizleme seçenekleri birebir kopyaları yakalıyor, ama aynı andan çekilmiş neredeyse aynı altı kare olduğunda pek işe yaramıyor. Bu uygulama onları birlikte grupladı ve en iyi kare için bir öneri sundu. Yine de hepsini kendim kontrol ettim, ama bana epey kaydırma zahmetinden kurtardı.
Ayrıca, sormadan hiçbir şeyi silmiyor. Bu hoşuma gitti. Önce listeyi inceliyorsunuz, önemli olanları tutuyor, gereksiz olanları atıyorsunuz. Otomatik pilota bağlayıp aslında istediğiniz bir şeyi yanlışlıkla silmekten daha güvenli.
Live Photos bir diğer sinsi alan oldu. Normal fotoğraflar gibi görünüyorlar, ta ki her birinin kısa bir video klibi de taşıdığını hatırlayana kadar. Eski Live Photos’ların bir kısmını normal durağan görsellere dönüştürdüm ve beklediğimden daha fazla alan geri kazandım. Açıkçası biraz sinir bozucuydu, çünkü onları yıllardır görmezden geliyordum.
Uygulamalar hızla şişer
İlk suçlanan genelde fotoğraflar olur, ama uygulamalar telefonumda açık ara ikinci sıradaydı.
Yayın uygulamaları, sosyal uygulamalar, sohbet uygulamaları; indirmeler, önbelleğe alınmış medya ve eski geçici dosyalar birikip durur. Kurulum sırasında küçük görünen bir uygulama sonradan gigabaytlara ulaşabilir. Bunu Instagram, YouTube ve mesajlaşma uygulamalarında gördüm. Aynı telefon, aynı alışkanlıklar, her ay daha fazla gereksiz dosya.
Depolama listesini açın ve önce en büyük uygulamalara bakın. Bazılarını neredeyse hiç kullanmıyorsanız, şunlardan birini yapardım:
- uygulamayı kaldırmadan boşaltın
- silin
- eski depolanan verileri temizlemek için yeniden yükleyin
Yerleşik Kullanılmayan Uygulamaları Boşalt seçeneği benimkinde biraz yardımcı oldu. Uygulamanın kendisini kaldırıyor ama belgelerinizi ve ayarlarınızı koruyor.
Mesajlar fazlasıyla sık göz ardı edilir
Bunu uzun süre fark etmedim. Mesajlarda eski konuşmalarda yıllardır duran ekler vardı.
Fotoğraflar, videolar, GIF'ler, sesli notlar, temizlemediğiniz sürece hepsi orada kalır. Yıllardır aynı iPhone hattını kullanıyorsanız, yalnızca eski grup sohbetleri bile birkaç gigabaytı gizliyor olabilir. Benimkiler gizliyordu. Büyük ekleri gözden geçirdim ve hızla alan geri kazandım.
Sistem Verileri dağınıktır ve tamamen sizin kontrolünüzde değildir
Fotoğraflar ve Uygulamalar çok büyük görünmüyorsa ama telefon yine de depolamanın neredeyse dolu olduğunu söylüyorsa, Sistem Verileri bölümünü kontrol edin.
Bu kategori can sıkıcıdır. Günlükleri, önbelleği, geçici dosyaları ve diğer iOS kalıntılarını içerir. Bazen olması gerekenden daha fazla şişer. Üzerinde doğrudan fazla kontrol yoktur, bu yüzden insanlar burada takılıp kalır.
Normal bir temizliğin ve yeniden başlatmanın ardından azaldığını gördüm, ama her zaman değil. Bu yüzden rakamlarınız tuhaf görünüyorsa, bu her zaman yanlış bir şey yaptığınız anlamına gelmez.
Benim izleyeceğim sıra
Kullanacağım sıralama şu olurdu:
- iPhone Saklama Alanı'nı açın ve en büyük kategoriyi belirleyin
- Fotoğraflar en üstteyse, Clever Cleaner ile temizleyin
- büyük videoları ve eski ekran görüntülerini silin
- en büyük uygulamaları kontrol edin
- büyük mesaj eklerini temizleyin
- telefonu yeniden başlatın ve saklama alanını tekrar kontrol edin
Gördüğüm kadarıyla telefon bir gecede durduk yere kendi kendine dolmamıştı. Bu, aylar boyunca biriken şeylerin sonucuydu: fotoğraf karmaşası, uygulama önbelleği, mesaj çöpleri ve arka plandaki sistem dosyaları; uyarı görünene kadar hepsi üst üste yığılmıştı.
Bir şeyler sildikten sonra depolama dolmaya devam ediyorsa, önce eşzamanlamayı ve çöp kutusunu kontrol ederdim. İnsanlar bunları atlıyor.
Arşivden silinen fotoğraflar 30 gün boyunca Hâlâ Silinenler’de kalır. Aynısı Dosyalar uygulaması, Notlar ekleri, Sesli Notlar ve bazı üçüncü taraf uygulamalar için de geçerli. Bunları boşaltın. Sonra yeniden başlatın. iOS her zaman boş alanı hızlıca yeniden hesaplamaz.
Ayrıca @mikeappsreviewer ile bir noktada biraz aynı fikirde değilim. Büyük uygulamaları yeniden yüklemek yardımcı olur, ama Safari verileri ve çevrimdışı indirilenler çoğu zaman daha sinsi yer kaplayanlardır. Şunları kontrol edin:
- Safari, Ayarlar > Safari > Geçmişi ve Web Sitesi Verilerini Temizle
- Müzik, TV, Podcast’ler, Spotify, Netflix, YouTube çevrimdışı indirmeleri
- Dosyalar uygulaması, iPhone’umda klasörü
- Mail, büyük ekler ve hesap önbelleği
- Notlar, taramalar ve gömülü PDF’ler
- Sesli Notlar, eski kayıtlar
- Fotoğraflar ve Dosyalar’daki silinmiş öğeler
Mesajlar normal görünüyorsa, bir konuşmayı açın, kişiye dokunun, sonra tüm fotoğrafları ve ekleri görüntüleyin. Eski grup sohbetleri hızla yer kaplar.
Fotoğrafları temizlemek için, arşiviniz dağınıksa Clever Cleaner göz atmaya değer. Benzer çekimler, ekran görüntüleri, Live Photos ve büyük dosyalar için kullanışlıdır. Bu, bir temizlik uygulamasıyla iPhone depolamasında nasıl yer açılacağına dair iyi bir örnek.
Tüm bunlardan sonra Sistem Verileri hâlâ çok büyükse, yedek alın, sonra silip geri yükleyin. Sinir bozucu, evet. Ama insanların kabul etmek istediğinden daha sık garip depolama hatalarını düzeltir.
@mikeappsreviewer ve @sonhadordobosque’un sadece kısmen değindiği bir şey var, ona bakardım: depolama alanınızın iOS’a gerçekten geri verilip verilmediği. Bir şeyleri silmek her zaman anında boş alan açıldığı anlamına gelmez. iPhone bunu yeniden hesaplamada ciddi şekilde gecikebilir.
Daha az belirgin birkaç suçlu:
- İndir ve Orijinalleri Koru ayarında iCloud Fotoğrafları. Temizlik yaptıktan sonra depolamayı yeniden doldurabilir.
- Paylaşılan Albümler. Küçük önizlemeler birikiyor.
- Podcastler uygulaması. İnsanların fark ettiğinden çok daha fazla eski indirmeyi biriktiriyor.
- GarageBand, iMovie, CapCut, Lightroom vb. Proje dosyaları devasa olabilir.
- WhatsApp ve Telegram. Uygulama içi depolama yöneticileri çoğu zaman iPhone Saklama Alanından daha fazlasını gösterir.
- Apple Books PDF’leri ve indirilen sesli kitaplar.
- Başarısız iOS güncelleme dosyaları. Bazen eski güncelleme paketleri öylece durur.
Erken bir çözüm olarak sil ve geri yükle tavsiyesine biraz katılmıyorum. Bu nükleer seçenek. Önce Ayarlar > Apple Kimliği > iCloud > Fotoğraflar kısmını, sonra uygulamaya özel indirmeleri kontrol eder, ardından yeniden başlatıp birkaç dakika beklerdim.
Fotoğraf karmaşası hâlâ dağınıksa, Clever Cleaner benzer fotoğrafları, ekran görüntülerini ve büyük medya dosyalarını 20.000 kamera rulosu hatasını tek tek çekmeden düzenlemek için dürüst olmak gerekirse pratik bir yol lol.
Ayrıca yer imlerine eklemeye değer: iPhone depolamasını hızlıca boşaltmanın en iyi yolları.
Kendi kendine büyüyen şey Sistem Verileriyse, o zaman garip davranan muhtemelen siz değil iOS’tur.