Fotoğrafları yanlışlıkla USB belleğimden sildim ve bunların tek kopya olduklarını fark etmeden önce çöp kutusunu boşalttım. Sürücüde gerçekten geri almam gereken aile fotoğrafları var ve onu daha fazla kullanmanın dosyaların üzerine yazabileceğinden korkuyorum. USB flash sürücüden silinen fotoğrafları kurtarmanın güvenli bir yolu var mı?
Eğer bu benim USB belleğim olsaydı, sürücü hâlâ normal bir sürücü gibi davranıyorsa işe kurtarma yazılımıyla başlardım. Sürekli bağlantısı kopuyorsa, 0 bayt gösteriyorsa, hiç bağlanmıyorsa, ölü gibi görünüyorsa ya da sebepsiz yere ısınıyorsa durum farklı. O noktada onunla uğraşmayı bırakırdım. Her zamanki “bir şeyleri sildim ve şimdi geri lazım” karmaşasında, işi pahalı bir laboratuvar sürecine çevirmeden önce deneyeceğim ilk şey yazılım olurdu.
İlk adım sıkıcı ama önemli, hemen şimdi USB'ye hiçbir şey yazmayı bırakın. Üzerine dosya kopyalamayın. Biçimlendirmeyin. Temizlik işlemi yapmayın. Flash sürücülerde silinen dosyalar genelde normal Geri Dönüşüm Kutusu yolunu izlemez. Sistem alanı kullanılabilir olarak işaretler ve eski verileriniz yeni veriler üstüne yazılana kadar orada durur. İnsanların beş dakika sonra aynı belleğe rastgele bir video kaydedip kurtarılabilir dosyaları kaybettiğini gördüm. Kötü hamle.
Taramadan önce hızlı bir manuel kontrol yapardım. “Silinmiş” denilen birçok dosya aslında gizlenmiş, taşınmış ya da daha önce başka bir yere kopyalanmış çıkıyor.
USB'de gizli dosyaları gösterin ve tekrar bakın.
Sürücü bir noktada Mac'e takıldıysa $RECYCLE.BIN, RECYCLER, RECYCLED veya .Trashes gibi klasörleri kontrol edin.
Bilgisayarınızdaki Masaüstü, İndirilenler, Belgeler ve acele ederken bir şeyleri bırakma eğiliminde olduğunuz tüm klasörlere bakın.
Yedekleri ve eşitleme klasörlerini kontrol edin; OneDrive, Google Drive, Dropbox, Dosya Geçmişi, ne kullanıyorsanız.
Bunların hiçbiri sonuç vermezse, o zaman evet, bir kurtarma uygulamasına geçerdim.
Bu araçların çoğu, menüler ve etiketler ne kadar dağınık olursa olsun, kabaca aynı şekilde çalışır:
Yazılımı bilgisayarınıza kurun, USB belleğin üzerine değil.
USB'yi bağlayın ve kurtarma aracının içinde onu seçin.
Silinen dosya veya kayıp dosya taraması çalıştırın.
Taramanın bitmesine izin verin. Dosyalar önemliyse erken durdurmayın.
Varsa filtreleri kullanın; dosya türü, ad, tarih, boyut.
Uygulama destekliyorsa dosyaları önizleyin.
Geri almak istediklerinizi seçin.
Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin, asla aynı USB'nin üzerine değil.
İnsanlar bunu kaçırdığı için son kısmı tekrar ediyorum. Verileri aynı belleğe geri kurtarmak, kurtarmaya çalıştığınız şeylerin geri kalanının üstüne yazmanın yoludur. Bunu yıllar önce bir kez yaptım. İkinci kez yapmadım.
İlk bakacağım şeyler:
Disk Drill. Normal bir silinen dosya durumunda ilk test edeceğim şey bu olurdu. Düzeni takip etmesi kolay, FAT32, exFAT ve NTFS'yi destekliyor ve önizleme aracı çok yardımcı oluyor. Bir fotoğraf veya belge önizlemede açılıyorsa, bunu genelde kurtarmanın temiz olacağına dair iyi bir işaret sayarım. Sürücüde yalnızca düz silme değil, biraz dosya sistemi karmaşası olduğunda da bununla daha iyi sonuç aldım.
PhotoRec. Çirkin, ücretsiz ve iyi anlamda inatçı. Diğer araçlar yarım boş sonuçlarla döndüğünde dosyaları ortaya çıkardığı için elimde tutuyorum, özellikle de dosya sistemi hasarlıysa. Bedeli biraz sert. Dosya adları ve klasör yapısı çoğu zaman bozulmuş şekilde geri gelir, bu yüzden sonunda bir dosya dağını elinizle ayıklamanız gerekir. İyi bir acil durum seçeneği. Eğlenceli değil.
Data Rescue. Sağlam iş çıkardığını gördüm, gerçi arayüzünde dolaşmayı hiç sevmedim. İlk tarama bir şeyleri kaçırırsa, ikinci geçiş için kullanacağım araçlardan biri bu olurdu. Bazen ikinci bir araç, ilkinin üstünkörü geçtiği şeyleri görür.
Recuva. Eski, yalnızca Windows için, hâlâ basit işler için kullanışlı. Temel bir USB kurulumundan bazı belgeler, JPG'ler, PDF'ler veya diğer yaygın dosya türlerini sildiyseniz, hâlâ denemeye değer. Garip durumlar veya daha yeni biçimler için ilk tercihim olmazdı ama düz dosya silme için hâlâ bir sebeple anılıyor.
Başta çalıştırmayacağım bir şey de CHKDSK veya aynı aileden herhangi bir onarım komutu olurdu. Bu araçlar dosya sistemi sorunlarını düzeltmek içindir. Silinen dosyaları geri getirme araçları değildir. Önemli dosyalar dışarı kopyalanmadan önce dizin verilerini değiştirerek onarım komutlarının kurtarmayı daha kötü hâle getirdiğini gördüm. Benim sıralamam basit, önce kurtar, sonra onar.
Yani USB'niz hâlâ normal şekilde görünüyorsa, önce onu Disk Drill ile tarardım, önemli dosyaları başka bir sürücüye alırdım ve ancak ondan sonra USB'nin kendisiyle ilgilenirdim. Sürücü fiziksel olarak kararsız görünüyorsa, rastgele bağlantı kopmaları, ısınma, bir adaptörden gelen garip sesler ya da buna benzer herhangi bir şey varsa, daha kötü hâle gelene kadar kurcalamak yerine durur ve bir kurtarma merkezine verirdim.
Evet, eğer USB bellek hâlâ bağlanıyor ve doğru kapasiteyi gösteriyorsa, kurtarma ihtimali çoğu zaman fena değildir. En önemli şey, onu şimdi kullanmayı bırakmaktır. Her yeni yazma işlemi şansınızı azaltır.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerinin çoğuna katılıyorum, ama taramadan önce bir adım daha eklerdim. Bilgisayarınızda yer varsa önce USB’nin bir imajını alın. Sektör kopyası, birden fazla kez tarayabileceğiniz güvenli bir kaynak sağlar. Bellek daha sonra sorun çıkarmaya başlarsa, yine de elinizde imaj olur. Linux veya macOS’ta dd ya da ddrescue işe yarar. Windows’ta ise USB Image Tool yeterince kolaydır.
İnsanların kaçırdığı birkaç şey:
- Telefonunuzdaki veya bilgisayarınızdaki fotoğraf uygulamasının içe aktarma geçmişini kontrol edin. Eski aktarmalar çoğu zaman arkada kopyalar bırakmıştır.
- Tüm bilgisayarda Windows Arama ile JPG, JPEG, PNG, HEIC, MOV dosyalarını arayın.
- Fotoğraflar bir kameradan geldiyse, kamera kartını da kontrol edin. İnsanlar bunu sürekli unutuyor.
Yazılım olarak, Disk Drill USB sürücülerde silinen fotoğraflar için sağlam bir seçenektir çünkü önizlemeler zaman kazandırır ve kurtarmadan önce dosya durumunu doğrulamaya yardımcı olur. Önizlemeler bozuk görünüyorsa panik yapmayın. Sürücünün imajını aldıktan sonra derin tarama ya da ikinci bir araç deneyin.
Bir noktada biraz farklı düşünüyorum, Recuva fena değil, ama flash medyada HEIC dosyalarını ve yeni telefonlardan gelen içerikleri benim istediğimden daha sık kaçırdığını gördüm. Kullanışsız değil, sadece biraz eski hissettiriyor.
Ayrıca hızlı biçimlendirme istemlerini, hata onarma istemlerini ve ‘tara ve düzelt’ seçeneğini atlayın. Bu araçlar ortalığı karıştırmaya bayılır.
Eğer adım adım bir anlatım isterseniz, Facebook’taki bu flash bellek dosya kurtarma video rehberi süreci sade adımlarla anlatıyor.
Evet, bazen bir USB bellekten silinen fotoğrafları geri getirebilirsiniz, ama bu fırsat çok hızlı kapanır. USB’yi artık kullanmamanız gerektiğini zaten biliyorsunuz, yani o kısım tamam. @yozora’nın sadece kısaca değindiği bir şeyi eklerdim: eğer fotoğraflar gerçekten yerine konulamazsa, belleği tekrar tekrar takıp çıkararak silinmiş fotoğraflar hâlâ duruyor mu diye bakmayın. Flash bellekler çoğunlukla sorunsuz çalışır gibi görünürken bir anda garip şekilde okunamaz hale gelebilir.
Ama bir noktada @mikeappsreviewer ile biraz aynı fikirde değilim: Fotoğrafları sildiğinizi biliyorsanız, klasörlerde manuel olarak fazla zaman harcayıp arama yapmazdım. Kısa bir kontrol, tamam. Ama ondan sonra, Windows arka planda yazma işlemleri veya dizinleme ile uğraşmadan önce doğrudan kurtarmaya geçin.
Ben ne yapardım:
- Bir kez takın
- Normal şekilde bağlanırsa, hemen kurtarma yapın
- Mümkünse daha da iyisi, önce bir imaj oluşturun
- Dosyaları USB’ye geri değil, bilgisayarınıza kurtarın
- Her şeyden önce JPG, PNG, HEIC, MOV, MP4 dosyalarına öncelik verin
Gerçek araçlar konusunda, Disk Drill burada sağlam bir seçim çünkü fotoğrafları türe göre sıralamak ve gerçekten kurtarılabilir olanları önizlemek kolaydır. Aile fotoğraflarını kurtarmaya çalışırken 8.000 gizemli dosya arasında uğraşmaktan daha önemli bir şey yok. Disk Drill doğru şekilde açılan önizlemeler bulursa, bu oldukça iyi bir işarettir. Bulamazsa, orijinal bellek yerine bir imaj üzerinden çalışarak başka bir araç deneyin.
Ayrıca küçük bir gerçeklik kontrolü: Bu USB bellek exFAT ise veya silme işleminden sonra çok kullanıldıysa, kurtarma kısmi olabilir. Bazı dosyalar bozuk veya isimsiz geri gelebilir. Bu can sıkıcıdır, ama kısmi kurtarma hiç yoktan iyidir.
Araçlarla ilgili daha fazla görüş isterseniz, silinmiş USB dosyaları için en iyi flash bellek kurtarma yazılımı hakkındaki bu başlığa da göz atmaya değer.
Biçimlendirmeyin, Tara ve Düzelt seçeneğini çalıştırmayın ve kesinlikle üzerine yeni bir şey kaydetmeyin.
Bence @yozora, @jeff ve @mikeappsreviewer’ın yalnızca hafifçe değindiği bir nokta şu: silinen fotoğraflar çoğu zaman hâlâ kurtarılabilir, ancak flash bellekler tamamen bozulmadan önce sessizce hatalı okuma döndürebilir. Bu yüzden her kurtarma uygulamasının peşine düşmeden önce, okumaların kararlı olup olmadığını görmek için USB’den birkaç önemsiz dosyayı kopyalayın. Kopyalama takılırsa, CRC hatası verirse veya sürücünün bağlantısı kesilirse durun ve profesyonel bir laboratuvarı düşünün.
Her şeyi hemen tarayın düşüncesine biraz katılmıyorum. Bunlar paha biçilemez aile fotoğraflarıysa, önce şunu sorun: bu bilgisayarda hiç görüntülendiler mi? Windows küçük resim önbelleği, fotoğraf kitaplığı uygulamaları, sohbet yüklemeleri, e-posta ekleri ve eski fotoğraf düzenleyiciler bazen arkalarında kullanılabilir kopyalar veya dışa aktarımlar bırakır.
Yazılım konusuna gelince, Disk Drill makul bir seçimdir.
Artıları
- JPG/PNG/HEIC için kolay önizleme
- İyi dosya türü filtreleme
- Teknik olmayan kullanıcılar için kullanıcı dostu arayüz
Eksileri
- Derin taramalar çok fazla dağınık sonuç döndürebilir
- Dosya adları/klasörler korunmayabilir
- Ücretli sürüm sınırlamaları, sürüme bağlı olarak can sıkıcı olabilir
Disk Drill temiz önizlemeler bulursa, bu umut vericidir. Önizlemeler bozuksa, tamamen kaybolduklarını varsaymayın. Yalnızca küçük resim kurtarma bile aile fotoğrafları için hiç yoktan iyidir. Ayrıca fotoğrafların bir mağaza uygulaması veya sosyal uygulama yedeği üzerinden hiç yazdırılıp yazdırılmadığını da kontrol edin. Tuhaf bir kaynak gibi geliyor ama insanların işini düşündüğünüzden daha sık kurtarıyor.