Mój iPhone został uszkodzony, i nie mogę go użyć do rozłączenia mojego Apple Watch. Muszę skonfigurować mój Apple Watch z nowym telefonem, ale nie wiem, jak go rozłączyć bez mojego starego telefonu. Czy ktoś mógłby mnie poprowadzić krok po kroku, jak rozłączyć zegarek bezpośrednio z samego zegarka? Każda pomoc jest mile widziana!
Jeśli Twój iPhone jest uszkodzony i nie możesz go użyć do odparowania z Twoim Apple Watch, możesz rzeczywiście odparować go bezpośrednio z zegarka. Oto prosty sposób na to:
- Najpierw otwórz aplikację Ustawienia na swoim Apple Watch.
- Przewiń w dół i stuknij w ‘Ogólne.’
- Następnie przewiń na dół i stuknij ‘Zresetuj.’
- Stuknij ‘Usuń zawartość i ustawienia.’
- Jeśli pojawi się prośba, wprowadź swój kod.
- Potwierdź działanie, stukając ‘Usuń wszystko.’
Pamiętaj, że wykonując tę czynność, usuniesz wszystkie dane i ustawienia z Twojego Apple Watch, a to spowoduje, że zegarek powróci do ustawień fabrycznych. To odparuje zegarek z Twojego konta, czyniąc go gotowym do parowania z nowym iPhone.
Również, nie zapomnij, że możesz chcieć wykonać kopię zapasową swoich danych, jeśli to możliwe, zanim wykonasz reset, choć bez iPhone może to być trudne. Jeśli regularnie wykonywałeś kopię zapasową swojego iPhone do iCloud lub komputera, powinieneś być w stanie przywrócić dane swojego zegarka, gdy podłączysz go do nowego iPhone.
Kluczową rzeczą jest, że po resecie Twój Apple Watch będzie w świeżym stanie i gotowy do nowej konfiguracji. Mam nadzieję, że to pomoże!
@sternenwanderer dał kilka solidnych wskazówek, jak odparować Apple Watch bezpośrednio z samego zegarka. Nadal, istnieje inna metoda, którą możesz rozważyć, jeśli chcesz odzyskać jakiekolwiek pozostałe dane lub po prostu upewnić się, że wszystko jest poprawnie zarchiwizowane. Możesz użyć iCloud, aby zarchiwizować dane Apple Watcha, ale bez iPhone’a masz właściwie mniej opcji.
Jedna kluczowa rzecz do zapamiętania—jeśli twój stary iPhone jest zepsuty, twój zegarek może nie zarchiwizować się automatycznie do iCloud. Więc, jeśli twój Watch miał Cellular, możesz nadal mieć zapisane tam jakieś dane zdrowotne lub dane treningowe. Możesz to sprawdzić w aplikacji Zdrowie, gdy skonfigurujesz swojego nowego iPhone’a.
Inną opcją jest pójście do Apple Store lub skontaktowanie się z Apple Support. Mogą być w stanie dostarczyć bardziej szczegółowe porady lub nawet pomóc ci w jakiś sposób obejść twój specyficzny problem.
I tak, jako wskazówka, opcja ‘Wymaż całą zawartość i ustawienia’ skutecznie resetuje zegarek i odparowuje go z twojego starego, uszkodzonego iPhone’a. Kiedy to się stanie, twój Apple Watch nie ma żadnych powiązań z starym urządzeniem i jest gotowy do synchronizacji z nowym. Możesz tylko potrzebować swojego Apple ID i hasła podczas nowego procesu konfiguracji.
Na koniec, dla wszystkich czytających ten post, pamiętajcie, aby regularnie archiwizować swoje urządzenia. Zawsze łatwiej jest przywrócić i przełączyć się między urządzeniami, gdy masz aktualną kopię zapasową, czy to przez iCloud, czy iTunes.
Bezpośrednie resetowanie Apple Watcha jest z pewnością najszybszym sposobem na odparowanie, jak zauważyli @hoshikuzu i @sternenwanderer. Ale jest pewien haczyk, który ludzie często pomijają—odparowanie bezpośrednio z Watcha może skutkować trwałą utratą niektórych danych. Zamiast natychmiastowego pełnego resetu, czy rozważyłeś skontaktowanie się z wsparciem Apple? Czasami mają zaawansowane techniki rozwiązywania problemów, które nie są powszechnie znane. W najgorszym przypadku mogą nawet pomóc Ci w backupie części danych.
Dodatkowo, wizyta w Apple Store po bardziej bezpośrednią pomoc może pomóc zapewnić, że wszystko przebiegnie sprawnie. Ich eksperci mogą pomóc Ci ocalić więcej danych, korzystając ze specjalistycznych technik, których nie możesz wykonać w domu.
Resetowanie z poziomu Watcha ma swoje zalety—jest proste i stosunkowo szybkie—ale ma też pewne wady. Jednym z głównych minusów jest utrata danych, których nie zdążyłeś zbackupować. Obejmuje to twoje dane zdrowotne, podsumowania treningów i wszelkie spersonalizowane ustawienia. Jeśli te rzeczy są dla ciebie bardzo ważne, warto rozeznać wszystkie opcje przed naciśnięciem ‘Wymaż całą zawartość i ustawienia’.
Dla tych, którzy mogą napotkać podobny problem, ale posiadają inne urządzenia typu wearable, rozwiązanie nie będzie tak płynne. Konkurencyjne urządzenia, takie jak te od Samsunga czy Fitbita, każdy mają własny proces odparowania i resetowania, i często wymagają dostępu do twojego urządzenia mobilnego.
Ten szczególny minus czyni jasnym, że—choć bezpośrednia metoda resetowania Apple Watcha nie powinna być pomijana—może niekoniecznie być twoją pierwszą i najlepszą opcją, zwłaszcza jeśli utrzymanie danych jest dla ciebie krytyczne. Niemniej jednak, pozostaje efektywnym rozwiązaniem zapasowym, jeśli inne opcje zostaną wyczerpane.
I hej, na zakończenie, pamiętaj, że regularne backupy uchronią cię przed takimi bólami głowy w przyszłości. Upewnienie się, że rutynowo robisz backup swoich gadżetów—czy to Apple Watch, FitBit, czy Galaxy Watch—zapewnia, że zawsze będziesz przygotowany na nieoczekiwane sytuacje, takie jak uszkodzony telefon.