Czy mogę przywrócić usuniętą partycję po przypadkowym usunięciu jej w Zarządzaniu dyskami?

Przypadkowo usunąłem partycję w Zarządzaniu dyskami podczas próby reorganizacji dysku, a teraz to miejsce jest wyświetlane jako nieprzydzielone. Były na niej ważne pliki i nie zapisałem nic nowego na dysku, ponieważ obawiam się, że utrudni to odzyskiwanie. Potrzebuję pomocy w ustaleniu najbezpieczniejszego sposobu przywrócenia usuniętej partycji lub odzyskania danych, zanim stracę je bezpowrotnie.

Sam kiedyś to zepsułem, więc na początek nie skreślaj jeszcze tego dysku. Usunięcie partycji zwykle usuwa wpis partycji, a nie pliki znajdujące się pod spodem. Często wiele danych nadal tam jest, nietkniętych, dopóki coś nowego ich nie nadpisze.

Moment, w którym ludzie najbardziej pogarszają sytuację, następuje zaraz po usunięciu. Przestań używać tego dysku. Nie twórz nowego woluminu. Nie formatuj pustego miejsca. Nie zgrywaj na niego plików. Każdy zapis zwiększa ryzyko nadpisania tego, co próbujesz uratować.

Otwórz Zarządzanie dyskami i sprawdź, jak wyświetla się dysk. Jeśli partycja nadal istnieje i tylko straciła literę dysku, może wystarczyć przypisanie jej litery i na tym koniec. Jeśli Windows pokazuje ten obszar jako Nieprzydzielone, na początku pominąłbym eksperymenty z naprawą i najpierw skopiował dane, zanim zrobisz cokolwiek innego.

U mnie sprawdził się Disk Drill. Wykrył usunięte partycje, a w moim przypadku zachował też nazwy folderów i plików zamiast wrzucać wszystko do jednego bałaganu. To miało większe znaczenie, niż się spodziewałem.

Oto krótka wersja procesu odzyskiwania:

1. Zainstaluj Disk Drill na innym dysku, nie na tym z usuniętą partycją.
  2. Uruchom go, a następnie wybierz fizyczny dysk, na którym wcześniej znajdowała się partycja.
  3. Kliknij Szukaj utraconych danych. Na niektórych dyskach zewnętrznych program pyta, jaki typ skanowania chcesz wybrać. W większości przypadków wybrałbym Skanowanie uniwersalne. Jeśli źródłem była karta z aparatu albo nagrania z drona, użyj zamiast tego Zaawansowane odzyskiwanie z kamer.
  4. Poczekaj na zakończenie skanowania. Jeśli wykryje brakującą partycję, otwórz ją i sprawdź zawartość.
  5. Przed odzyskaniem czegokolwiek podejrzyj kilka plików. Zawsze testuję losowe rzeczy, dokumenty, zdjęcia, jeden większy plik, żeby mieć pewność, że wynik nie jest śmieciowy.
  6. Wybierz pliki lub foldery, które chcesz odzyskać, a następnie kliknij Odzyskaj.
  7. Zapisz wszystko na innym dysku. Nie na oryginalnym. Wiem, że to brzmi powtarzalnie, ale właśnie tutaj ludzie potrafią zniszczyć własne odzyskiwanie.

Gdy pliki będą już bezpieczne, masz dwie drogi. Jeśli chcesz przywrócić stary układ partycji, wypróbuj TestDisk. Jeśli zależy ci tylko na tym, żeby znowu dało się używać dysku, utworzenie nowej partycji w Zarządzaniu dyskami jest zwykle szybsze i mniej irytujące.

Robiłem to w Windows 11. Windows 10 jest na tyle podobny, że te same kroki nadal mają zastosowanie. Menu trochę się różni, ale nie na tyle, żeby miało to znaczenie.

Przywróć starą partycję za pomocą TestDisk

Jeśli Twoim celem jest przywrócenie usuniętej partycji tak, jakby nigdy nie zniknęła, TestDisk to darmowe narzędzie, po które sięgnąłbym w pierwszej kolejności.

1. Pobierz TestDisk, rozpakuj go, a następnie uruchom testdisk_win.
  2. Wybierz Create, aby utworzyć plik dziennika.
  3. Wybierz dysk fizyczny, na którym usunięto partycję.
  4. Pozostaw wykryty typ tablicy partycji bez zmian, chyba że wiesz, że jest nieprawidłowy.
  5. Wybierz Analyse, a następnie uruchom Quick Search.
  6. Jeśli nie pojawi się nic przydatnego, uruchom Deeper Search.
  7. Gdy pojawi się brakująca partycja, zaznacz ją i wybierz Write.
  8. Zatwierdź zmianę, a następnie uruchom ponownie komputer.

Jeśli tablica partycji nie została zbyt mocno uszkodzona, partycja często wraca po ponownym uruchomieniu. Widziałem, jak działało to bezproblemowo, i widziałem też częściowy sukces, więc i tak najpierw przechowywałbym odzyskane pliki w bezpiecznym miejscu. W ten sposób jest bezpieczniej.

Lub odbuduj partycję i przenieś pliki z powrotem

Jeśli masz już skopiowane dane i chcesz, aby dysk znów nadawał się do użytku, ta metoda jest łatwiejsza.

1. Naciśnij Win + X i otwórz Zarządzanie dyskami.
  2. Kliknij prawym przyciskiem obszar Nieprzydzielone i wybierz Nowy wolumin prosty.
  3. Przejdź przez kreatora. Ustaw rozmiar w razie potrzeby, przypisz literę dysku, a następnie wybierz NTFS lub inny system plików, jeśli Twoja konfiguracja wymaga czegoś innego.
  4. Pozostaw zaznaczoną opcję Wykonaj szybkie formatowanie, a następnie zakończ.

Gdy nowa partycja będzie gotowa, skopiuj odzyskane pliki z powrotem i sprawdź kilka z nich, zanim uznasz pracę za zakończoną.

Tak, jeśli miejsce jest widoczne tylko jako Nieprzydzielone, Twoje pliki często nadal istnieją. Usunięcie partycji zwykle usuwa mapę, a nie bloki danych. Dobrze zrobiłeś, że nie zapisywałeś niczego nowego.

Dodałbym jeszcze jedną rzecz do tego, co powiedział @mikeappsreviewer. Zanim spróbujesz naprawy partycji, wykonaj obraz sektor po sektorze całego dysku, jeśli pliki są dla Ciebie bardzo ważne. Użyj czegoś takiego jak HDD Raw Copy Tool lub ddrescue. Pracuj na obrazie, nie na oryginale. Jeśli odzyskiwanie pójdzie nie tak, nadal będziesz mieć jedną czystą próbę w zapasie. Wiele osób to pomija i potem żałuje.

Moja kolejność byłaby taka:

1. Najpierw sprawdź stan SMART. Jeśli dysk ma błędy, najpierw go sklonuj.
  2. Przeskanuj dysk za pomocą Disk Drill lub innego narzędzia do odzyskiwania i odzyskaj ważne pliki na inny dysk.
  3. Jeśli pliki wyglądają na nienaruszone, wtedy spróbuj przywrócić partycję.
  4. Odbudowuj partycję dopiero wtedy, gdy Twoje dane są już bezpieczne.

Trochę nie zgadzam się z próbą napraw zbyt wcześnie. Jeśli tablica partycji jest uszkodzona w więcej niż jednym miejscu, zapisywanie zmian z powrotem na dysk może utrudnić późniejsze odzyskiwanie. Najpierw dane, potem naprawa. Bezpieczniejszy plan.

Jeśli chcesz szybki przewodnik wizualny, ten wideoporadnik odzyskiwania danych w Windows jest łatwy do śledzenia.

Poza tym, jeśli usunięta partycja była zaszyfrowana BitLockerem, odzyskiwanie staje się trudniejsze. Będziesz potrzebować klucza odzyskiwania, a narzędzia do odzyskiwania plików mogą pokazywać surowe dane, dopóki struktura woluminu nie zostanie przywrócona. Wiele osób pomija ten szczegół.

Więc tak, przywrócenie jest możliwe. Przestań używać dysku, wykonaj jego obraz, jeśli dane są ważne, najpierw odzyskaj pliki za pomocą Disk Drill, a dopiero potem martw się o przywrócenie partycji.

Tak, usunięte partycje często można przywrócić, ale byłbym trochę bardziej ostrożny niż @mikeappsreviewer i @vrijheidsvogel w jednej kwestii: nie spieszyłbym się z ponownym zapisaniem odzyskanej tablicy partycji, chyba że dane są już zarchiwizowane gdzie indziej.

Jeśli Zarządzanie dyskami pokazuje czyste Nieprzydzielone miejsce, zwykle oznacza to, że wpis partycji zniknął, niekoniecznie same pliki. Dlatego czasami ludzie odzyskują prawie wszystko. Niebezpieczeństwo polega na tym, że wykonasz tylko jedną małą poprawkę i przypadkowo sprawisz, że dysk będzie trudniejszy do odzyskania.

Moje podejście:

• Jeśli pliki są ważne, odłącz dysk, dopóki nie będziesz gotowy.
  • Jeśli to dysk zewnętrzny, podłącz go do innego komputera i tam go przeskanuj.
  • Jeśli to dysk systemowy, najlepiej uruchom komputer z innego dysku lub środowiska USB, aby uniknąć zapisów w tle.
  • Najpierw odzyskaj ważne rzeczy, a dopiero potem martw się o przywracanie starego układu.

Disk Drill to solidna opcja w tej sytuacji, ponieważ może skanować fizyczny dysk w poszukiwaniu utraconych partycji i istniejących śladów systemu plików, a nie tylko oczywiście usuniętych plików. To ma znaczenie, gdy partycja została usunięta w Zarządzaniu dyskami, a miejsce stało się nieprzydzielone. Użyłbym go najpierw do odzyskiwania danych, nawet jeśli przywrócenie partycji jest technicznie możliwe.

Jedna rzecz, o której ludzie nie wspominają wystarczająco często: sprawdź, czy usunięta partycja była NTFS, exFAT czy BitLocker. Jeśli w grę wchodził BitLocker, możesz potrzebować klucza odzyskiwania, zanim wydarzy się cokolwiek użytecznego. Bez niego sytuacja może bardzo szybko zrobić się naprawdę chaotyczna.

Warto też przeczytać: wskazówki dotyczące odzyskiwania usuniętej partycji, które faktycznie pomagają

Więc tak, odzyskanie jest absolutnie możliwe. Tylko nie pozwól Windowsowi ci pomóc przez utworzenie nowego woluminu zbyt wcześnie. Właśnie tak zły dzień staje się jeszcze gorszy.