Czy mogę odzyskać pliki z pendrivea po usunięciu zdjęć?

Przypadkowo usunąłem zdjęcia z mojego pendrivea i opróżniłem je, zanim zorientowałem się, że były to jedyne kopie. Na dysku są rodzinne zdjęcia, które naprawdę muszę odzyskać, i boję się, że dalsze używanie go może nadpisać pliki. Czy istnieje bezpieczny sposób na odzyskanie usuniętych zdjęć z pamięci USB?

Gdyby to był mój pendrive USB, zacząłbym od oprogramowania do odzyskiwania danych, o ile dysk nadal zachowuje się jak zwykły nośnik. To już inna historia, jeśli ciągle się rozłącza, pokazuje 0 bajtów, nigdy się nie montuje, wygląda na martwy albo nagrzewa się bez powodu. Wtedy przestałbym przy nim grzebać. Przy typowym bałaganie w stylu usunąłem pliki i teraz muszę je odzyskać, oprogramowanie to pierwsza rzecz, której bym spróbował, zanim zamieni się to w kosztowną usługę laboratoryjną.

Pierwszy krok jest nudny, ale ważny, natychmiast przestań cokolwiek zapisywać na USB. Nie kopiuj na niego plików. Nie formatuj. Nie uruchamiaj czyszczenia. Na pamięciach flash usunięte pliki zwykle omijają normalną ścieżkę Kosza. System oznacza to miejsce jako dostępne, a twoje stare dane leżą tam, dopóki nowe dane ich nie nadpiszą. Widziałem, jak ludzie tracili możliwe do odzyskania pliki, zapisując jeden losowy film na tym samym pendrivie pięć minut później. Zły ruch.

Zanim zaczniesz skanowanie, zrobiłbym szybką ręczną kontrolę. Wiele usuniętych plików okazuje się po prostu ukrytych, przeniesionych albo wcześniej skopiowanych gdzie indziej.

1. Pokaż ukryte pliki na USB i sprawdź ponownie.

2. Sprawdź foldery takie jak $RECYCLE.BIN, RECYCLER, RECYCLED lub .Trashes, jeśli dysk był kiedyś podłączany do Maca.

3. Przejrzyj Pulpit, Pobrane, Dokumenty i każdy folder, do którego zwykle wrzucasz rzeczy, gdy się spieszysz.

4. Sprawdź kopie zapasowe i foldery synchronizacji, OneDrive, Google Drive, Dropbox, Historię plików, cokolwiek używasz.

Jeśli nic z tego nie da rezultatu, to tak, przeszedłbym do aplikacji do odzyskiwania danych.

Większość tych narzędzi działa mniej więcej tak samo, nawet jeśli menu i etykiety są kompletnie różne:

1. Zainstaluj oprogramowanie na komputerze, nie na pendrivie USB.

2. Podłącz USB i wybierz go w narzędziu do odzyskiwania.

3. Uruchom skanowanie usuniętych albo utraconych plików.

4. Pozwól skanowaniu się zakończyć. Nie przerywaj go wcześniej, jeśli pliki są ważne.

5. Użyj filtrów, jeśli są dostępne, typ pliku, nazwa, data, rozmiar.

6. Podglądaj pliki, jeśli aplikacja to obsługuje.

7. Wybierz to, co chcesz odzyskać.

8. Zapisz odzyskane pliki na komputerze albo na innym dysku, nigdy z powrotem na tym samym USB.

Powtarzam ostatnią część, bo ludzie to pomijają. Odzyskiwanie danych z powrotem na ten sam pendrive to prosty sposób na nadpisanie reszty tego, co próbowałeś uratować. Sam zrobiłem to kiedyś lata temu. Drugi raz już nie.

Rzeczy, od których zacząłbym:

1. Disk Drill. To narzędzie sprawdziłbym najpierw przy zwykłym przypadku usuniętych plików. Układ jest prosty do ogarnięcia, obsługuje FAT32, exFAT i NTFS, a narzędzie podglądu bardzo pomaga. Jeśli zdjęcie albo dokument otwiera się w podglądzie, zwykle traktuję to jako całkiem dobry znak, że odzyskanie będzie czyste. Miałem też z nim lepsze wyniki, gdy na dysku był jakiś bałagan w systemie plików, a nie tylko zwykłe usunięcie.

2. PhotoRec. Brzydkie, darmowe i uparcie skuteczne w dobrym sensie. Trzymam je pod ręką, bo wyciąga pliki wtedy, gdy inne narzędzia wracają z połowicznym wynikiem, zwłaszcza jeśli system plików jest uszkodzony. Minusy są jednak konkretne. Nazwy plików i struktura folderów często wracają zrujnowane, więc kończysz z ręcznym sortowaniem góry plików. Dobra opcja awaryjna. Niezbyt przyjemna.

3. Data Rescue. Widziałem, że działa solidnie, choć nigdy nie lubiłem poruszania się po jego interfejsie. Jeśli pierwsze skanowanie coś pominie, to właśnie tego użyłbym do drugiego podejścia. Czasem drugie narzędzie widzi rzeczy, które pierwsze po prostu przeoczyło.

4. Recuva. Stare, tylko na Windowsa, ale nadal przydatne do prostych zadań. Jeśli usunąłeś jakieś dokumenty, JPG, PDF albo inne popularne typy plików z prostego pendrivea USB, nadal warto spróbować. Nie opierałbym się na nim jako pierwszym wyborze przy dziwnych przypadkach albo nowszych formatach, ale przy zwykłym usunięciu plików nadal jest wymieniane nie bez powodu.

Jedna rzecz, której nie uruchamiałbym na początku, to CHKDSK ani żadne polecenie naprawcze z tej samej rodziny. Te narzędzia służą do naprawiania problemów z systemem plików. Nie służą do przywracania usuniętych plików. Widziałem, jak polecenia naprawcze pogarszały odzyskiwanie, zmieniając dane katalogów, zanim ważne pliki zostały skopiowane. Moja kolejność jest prosta, najpierw odzyskiwanie, potem naprawa.

Jeśli więc twój USB nadal pokazuje się normalnie, najpierw przeskanowałbym go Disk Drill, skopiował ważne pliki na inny dysk, a samym USB zajął się dopiero potem. Jeśli nośnik sprawia wrażenie fizycznie niestabilnego, losowe rozłączenia, nagrzewanie się, dziwne dźwięki z adaptera, cokolwiek takiego, przestałbym i oddał go do punktu odzyskiwania danych, zamiast dłubać przy nim, aż będzie jeszcze gorzej.

Tak, jeśli pamięć USB nadal się montuje i pokazuje właściwy rozmiar, szanse na odzyskanie danych są często całkiem dobre. Najważniejsze to przestać jej teraz używać. Każdy nowy zapis zmniejsza twoje szanse.

Zgadzam się z większością tego, co powiedział @mikeappsreviewer, ale dodałbym jeden krok przed skanowaniem. Najpierw utwórz obraz USB, jeśli masz miejsce na komputerze. Kopia sektor po sektorze daje ci jedno bezpieczne źródło do wielokrotnego skanowania. Jeśli pendrive zacznie później wariować, nadal będziesz mieć obraz. W systemach Linux lub macOS sprawdzi się dd albo ddrescue. W Windowsie USB Image Tool jest wystarczająco prosty.

Kilka rzeczy, które ludzie pomijają:

1. Sprawdź aplikację zdjęć w telefonie lub historię importu na komputerze. Stare importy często zostawiały kopie.
  2. Wyszukaj JPG, JPEG, PNG, HEIC, MOV w wyszukiwarce Windows na całym komputerze.
  3. Jeśli zdjęcia pochodziły z aparatu, sprawdź też kartę pamięci aparatu. Ludzie zapominają o tym baaardzo często.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to solidny wybór do odzyskiwania usuniętych zdjęć z pamięci USB, ponieważ podglądy oszczędzają czas i pomagają potwierdzić stan plików przed odzyskaniem. Jeśli podglądy wyglądają na uszkodzone, nie panikuj. Spróbuj głębokiego skanowania albo drugiego narzędzia po utworzeniu obrazu dysku.

Z jedną rzeczą trochę się nie zgadzam, Recuva jest w porządku, ale na pamięciach flash widziałem, że częściej niż bym chciał pomija pliki HEIC i nowsze rzeczy z telefonów. Nie jest bezużyteczna, po prostu sprawia wrażenie starszej.

Pomiń też monity o szybkie formatowanie, naprawę błędów oraz scan and fix. Te narzędzia uwielbiają narobić bałaganu.

Jeśli chcesz instrukcję krok po kroku, ten przewodnik wideo na Facebooku o odzyskiwaniu plików z pamięci flash omawia ten proces prostymi krokami.

Tak, czasami można odzyskać usunięte zdjęcia z pendrivea, ale to okno możliwości szybko się zamyka. Skoro już wiesz, żeby nie używać dalej USB, to ten punkt masz załatwiony. Dodałbym jedną rzecz, o której @yozora wspomniał tylko krótko: jeśli te zdjęcia są naprawdę nie do zastąpienia, nie podłączaj pendrivea w kółko tylko po to, żeby „sprawdzić, czy nadal tam są”. Pamięci flash potrafią bardzo szybko przejść ze stanu prawie normalnego do dziwnie nieczytelnego.

Trochę nie zgadzam się jednak z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: nie poświęcałbym zbyt wiele czasu na ręczne przekopywanie folderów, jeśli wiesz, że zostały usunięte. Szybkie sprawdzenie, jasne. Ale potem od razu przejdź do odzyskiwania, zanim Windows zacznie coś kombinować z zapisami w tle albo indeksowaniem.

Co bym zrobił:

• Podłączył go raz
  • Jeśli montuje się normalnie, od razu odzyskiwał z niego dane
  • Jeszcze lepiej, jeśli możesz, najpierw zrobić obraz
  • Odzyskiwać pliki na komputer, nie z powrotem na USB
  • Nadać priorytet JPG, PNG, HEIC, MOV, MP4 przed wszystkim innym

Jeśli chodzi o konkretne narzędzia, Disk Drill to solidny wybór w tej sytuacji, bo łatwo posortować zdjęcia według typu i podejrzeć, co faktycznie da się odzyskać. To ma duże znaczenie, gdy próbujesz uratować rodzinne zdjęcia zamiast przekopywać się przez 8000 tajemniczych plików. Jeśli Disk Drill znajduje podglądy, które otwierają się poprawnie, to całkiem dobry znak. Jeśli nie, spróbuj innego narzędzia po pracy na obrazie, a nie na oryginalnym pendrivie.

Mała dawka rzeczywistości: jeśli ten pendrive jest w exFAT albo był dużo używany po usunięciu, odzysk może być tylko częściowy. Niektóre pliki mogą wrócić uszkodzone albo bez nazw. To kiepskie, ale częściowe odzyskanie jest lepsze niż żadne.

Jeśli chcesz więcej opinii o narzędziach, warto też przejrzeć ten wątek o najlepszym oprogramowaniu do odzyskiwania danych z pendriveów dla usuniętych plików z USB.

Nie formatuj go, nie uruchamiaj Skanuj i napraw, i zdecydowanie niczego nowego na nim nie zapisuj.

Jednym z aspektów, którego moim zdaniem @yozora, @jeff i @mikeappsreviewer tylko lekko dotknęli, jest to, że usunięte zdjęcia często nadal da się odzyskać, ale pendrive’y mogą po cichu zwracać błędne odczyty, zanim całkowicie padną. Dlatego zanim zaczniesz testować każdą aplikację do odzyskiwania, skopiuj kilka nieważnych plików z USB, żeby sprawdzić, czy odczyty są stabilne. Jeśli kopiowanie się zawiesza, pojawiają się błędy CRC albo dysk się rozłącza, zatrzymaj się i rozważ profesjonalne laboratorium.

Trochę nie zgadzam się z podejściem „od razu skanuj wszystko”. Jeśli to bezcenne rodzinne zdjęcia, najpierw zapytaj: czy były kiedykolwiek oglądane na tym komputerze? Pamięć podręczna miniatur Windows, aplikacje bibliotek zdjęć, przesyłanie przez czaty, załączniki e-mail i stare edytory zdjęć czasem zostawiają po sobie użyteczne kopie lub eksporty.

Jeśli chodzi o oprogramowanie, Disk Drill to rozsądny wybór.

Zalety

• Łatwy podgląd JPG/PNG/HEIC
  • Dobre filtrowanie według typów plików
  • Przyjazny interfejs dla mniej technicznych użytkowników

Wady

• Głębokie skanowanie może zwracać dużo śmieci
  • Nazwy plików i foldery mogą się nie zachować
  • Ograniczenia wersji płatnej mogą być irytujące, zależnie od wersji

Jeśli Disk Drill znajduje poprawne podglądy, to dobry znak. Jeśli podglądy są uszkodzone, nie zakładaj od razu całkowitej utraty. Odzyskanie samych miniaturek i tak jest lepsze niż nic w przypadku rodzinnych zdjęć. Sprawdź też, czy zdjęcia były kiedykolwiek drukowane przez aplikację sklepu albo zapisane w kopii zapasowej aplikacji społecznościowej. Dziwne źródło, ale ratuje ludzi częściej, niż mogłoby się wydawać.