Bir çekimden sonra kameramın CF kartından aniden kaybolan fotoğrafları kurtarmaya çalışıyorum. Kart düzgün çalışıyordu, ancak şimdi görüntüler yok ve silinmiş olabileceklerinden ya da kartın bozulmuş olabileceğinden endişeleniyorum. Durumu daha da kötüleştirmeden ve umarım fotoğrafları geri alabilmek için güvenli CF kart fotoğraf kurtarma adımları veya yazılım önerileri konusunda gerçekten yardıma ihtiyacım var.
Bunun ücretli bir çekimden sonra başıma geldi, ve evet, hissi berbat. Eve geliyorsunuz, CF kartını takıyorsunuz ve bilgisayarınız sanki onu daha önce hiç görmemiş gibi davranıyor. Ya da dosyaların yarısı kaybolmuş oluyor. Bundan daha kötü durumdaki kartları kurtardım, o yüzden henüz fevri bir şey yapmayın. CompactFlash kart fiziksel olarak parçalanmamışsa ya da onarılamayacak kadar su almamışsa, fotoğraflarınızın ve kliplerinizin hâlâ kurtarılma şansı var.
İlk önce ne yapmalı
Herhangi bir kurtarma uygulamasına dokunmadan önce şu üç şeyi yapın.
- Kartı kullanmayı bırakın. Kameradan çıkarın. Deneme çekimi yok. Üzerine dosya sürüklemek yok. Her yazma işlemi eski veriyi riske atar.
- Biçimlendirmeyin. Windows veya macOS kartın biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyorsa, görmezden gelin. Orada devam etmek kurtarma işini daha da kötüleştirir.
- Gerçek bir CF okuyucu kullanın. Kamerayı USB ile bağlayıp sağlam sonuçlar beklemeyin. Bunu bir kez denedim. Kötü fikirdi. Kartın özel bir okuyucu üzerinden bağlanmasını istersiniz ki kurtarma aracı depolama aygıtının kendisini görebilsin.
Bilgisayarın kartı görüp görmediğini kontrol edin
Windows'ta Disk Yönetimi'ni açın. Mac'te Disk İzlencesi'ni açın. Aradığınız basit şey, kartın yaklaşık doğru kapasiteyle görünmesidir.
Orada görünüyorsa, bölüm hasarlı görünse bile, evde ilerlemek için hâlâ bir yolunuz var.
Hiç görünmüyorsa ya da kartta fiziksel hasar varsa, yazılım pek bir şey yapamaz. O noktada bir laboratuvar sonraki adımdır; örneğin CleverFiles veri kurtarma merkezi.
Kurtarma yazılımı hakkında
Sistem kartı algılıyorsa, genelde yapılacak şey yazılım kullanmaktır. Önce süreci izlemek isterseniz burada bir YouTube anlatımı var:
Zaman içinde birkaç araç denedim. Ücretsiz olanlar bazen işe yarıyor bazen yaramıyor.
PhotoRec dosyaları buluyor, evet, ama iş akışı zorlu. Kurtarılan şeyleri genel klasörlere atıyor, adları kaldırıyor ve sıralamayı karmaşaya çeviriyor. Recuva daha kolay, gerçi Nikon ve Canon gövdelerindeki RAW formatlarında zayıf sonuçlar aldım.
Disk Drill benim kullanımımda en az sinir bozucu seçenek oldu. Önizleme yardımcı oluyor. Kamera dosya türleri desteği, çoğu ücretsiz araçtan aldığım şeyden daha iyi. Bunu CR2, NEF, ARW ve eski Lexar kartlardan alınmış bazı büyük video dosyalarında kullandım.
İzlediğim süreç
- Kurtarma uygulamasını bilgisayar sürücünüze kurun. CF karta değil. Kulağa bariz geliyor ama insanlar yapıyor.
- Kararsız görünüyorsa önce kartın tam bir imajını alın. Bire bir yedek, tarama için size daha güvenli bir kaynak verir. Kart kurtarma sırasında daha fazla bozulmaya başlarsa, elinizde yine de imaj olur.
- Kartı ya da imajı tarayın. Bitmesine izin verin. İlk geçiş boş görünüyor diye erken iptal etmeyin.
- Bulduklarını önizleyin. Görselleri açın. Videolarda ileri geri gezin. Dosya bozuksa dosya adı hiçbir şey ifade etmez.
- Kurtarılan verileri başka bir yere geri yükleyin. Dahili sürücünüze veya harici bir SSD'ye kaydedin. Kurtarılan dosyaları asla aynı CF karta geri yazmayın.
Video dosyalarınız garip şekilde geri gelirse
Buna bir keresinde etkinlik görüntülerinde rastladım. Klipler kurtarıldı, ama bazıları düzgün açılmadı.
Giriş ve codec davranışını bozuk dosyaları otomatik onaracak şekilde değiştirirseniz, VLC bazen hasarlı video kapsayıcılarını düzeltiyor. Windows'ta Untrunc'a bakmaya da değer. Dosya gövdesi yerindeyse ama ön kısmı mahvolmuşsa başlıkları yeniden oluşturabiliyor.
Kurtarmadan sonra kartla ne yapılmalı
Kartla ancak dosyalarınız iki yerde güvende olduktan sonra uğraşın.
Sonra, test etmek isterseniz Windows'ta CHKDSK veya Mac'te First Aid çalıştırın. Hatalar görünmeye devam ediyorsa, ücretli işler için o karta bir daha güvenmezdim. Kararlı görünüyorsa, bilgisayarda değil kamerada biçimlendirin.
Kısaca, üzerine yazmayı durdurun, biçimlendirmeyin, bir kart okuyucu kullanın, kartın Disk Yönetimi veya Disk İzlencesi'nde göründüğünü doğrulayın, sonra dosyaları başka bir sürücüye kurtarın. Bu sıra insanların düşündüğünden daha önemli.
Umarım çekimlerinizi geri alırsınız. Ben de bunu yaşadım ve yavaş hareket etmek her şeyden daha fazla yardımcı oldu.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: kartın dosyalarınızı yuttuğunu varsaymadan önce kamerayı kontrol edin. Gövdelerin dizinin izini kaybettiğini gördüm; sonra kart bir okuyucuya takılınca çekimler yine ortaya çıkıyor. Kamera 0 görüntü diyorsa ama kartta kullanılan alan yaklaşık olarak doğru görünüyorsa, bu gerçek silinmeden çok dosya sistemi hasarına işaret eder.
Benim sıralamam şu olurdu.
- Adaptörünüzde varsa CF kartı yazma koruma moduna alın.
- İkinci bir kart okuyucu deneyin. Bozuk okuyucular çok sayıda sahte bozulma vakasına neden olur.
- Kullanılan alan ile boş alanı karşılaştırın. 32GB bir kart 28GB kullanılmış gösteriyorsa, verileriniz büyük olasılıkla hâlâ oradadır.
- Önce kartın bir imajını alın. Onarım araçlarından daha çok bu adıma önem veriyorum.
- İmajı Disk Drill veya başka bir kurtarma uygulamasıyla tarayın.
CHKDSK’yi erken çalıştırma konusunda biraz farklı düşünüyorum. Yapmayın. Meta verileri yeniden yazar ve bazen fotoğraf kurtarmayı daha da kötüleştirir. Onarımları kurtarmadan sonraya bırakın ya da tamamen atlayıp kartı kullanımdan çıkarın.
Fotoğraf işleri için Disk Drill, eski ücretsiz araçlara göre RAW dosyalarında ve klasör yapısını yeniden oluşturmada daha iyi olma eğilimindedir. Hızlı bir görsel anlatım isterseniz, bu CF karttan fotoğraf kurtarma video rehberi takip etmesi kolaydır.
Kart yanlış kapasite gösteriyorsa, bağlantısı kesiliyorsa veya ısınıyorsa, durun. Bu evde çözülecek bir durum değil, laboratuvarlık bir iştir.
Aslında @mikeappsreviewer ve @himmelsjager’ın sadece biraz değindiği bir şeyi daha eklerdim: dosyaların sadece gizli olup olmadığını ya da DCIM klasörünün karışıp karışmadığını kontrol edin. Kameranın hiçbir şey göstermediği, Finder/Explorer’ın hiçbir şey göstermediği ama alanın hâlâ dolu olduğu ve görüntü dosyalarının bozuk özniteliklerle veya sahipsiz girdilerle orada durduğu CF kartlar gördüm.
Henüz yapmayacağım birkaç şey:
- kameranın sunduğu herhangi bir “onarım” seçeneğini çalıştırmayın
- Windows’un “tara ve düzelt” yapmasına izin vermeyin
- ilk boş klasör görünümüne güvenmeyin
Kart bağlanıyorsa, önce gizli dosyaları görüntülemeyi deneyin. Windows’ta, attrib -h -s /s /d X:\*.* bazen sorun sadece bir dizin/öznitelik meselesiyse dosyaları yeniden görünür hale getirebilir. Bu, doğrudan dosya sistemi onarımına atlamaktan daha düşük etkili bir yöntemdir. Bazı insanların hemen kurtarma yazılımına geçtiğini biliyorum, ama bazen fotoğraflar aslında hiç silinmemiştir.
Bu işe yaramazsa, evet, kartın imajını alın ve imajı tarayın. Bu konuda katılıyorum. Disk Drill, CF kart fotoğraf kurtarma için daha iyi seçeneklerden biridir çünkü RAW formatlarını makul şekilde işler ve geri yüklemeden önce önizleme yapmanıza izin verir. Kurtarmayı farklı bir sürücüye yapardım, sonra sadece dosya adlarını değil, dosya sayıları ve boyutlarını da karşılaştırırdım.
Bir pratik şey daha: Kameranız yan dosyalar veya küçük JPEG önizlemeleri yazdıysa, onları da kurtarın. Nelerin eksik olduğunu anlamanıza yardımcı olabilirler.
Ayrıca, kaybolan kamera fotoğrafları için CF kart veri kurtarma yazılımı önerileri hakkındaki bu başlık da okunmaya değer.
Kart rastgele bağlantıyı kesiyorsa, yanlış boyut bildiriyorsa veya okuyucunun kafasını karıştırıyorsa, onunla uğraşmayı bırakın. Genellikle DIY işinin veri kaybına dönüştüğü nokta burasıdır.
@himmelsjager, @sterrenkijker ve @mikeappsreviewer’ın sadece kısmen değindiği küçük bir şeyi kontrol ederdim: kamera farklı bir klasör numarasına kayıt yapacak şekilde mi ayarlanmıştı ya da garip bir dosya numaralandırma modu mu vardı? Bazı gövdeler mevcut klasörü kaybeder ve dosyalar aslında başka bir DCIM alt klasörü altında olduğunda kart boşmuş gibi görünmesine neden olur.
Kart kararsız davranıyorsa öznitelik düzeltmelerini çok erken denemeye biraz katılmıyorum. Okuyucu bir kez bile bağlantıyı keserse, akıllı ayarları atlayın ve doğrudan bir sektör imajına geçin.
Kartın algılandığını doğruladıktan sonraki yaklaşımım:
- mümkünse kartı Linux’ta okuyun, çünkü hasarlı FAT birimlerini daha sessiz şekilde bağlama eğilimindedir
- önce yalnızca ham bir imaj kopyalayın
- geniş kapsamlı kurtarma yapmadan önce bu imajı JPEG üstbilgileri ve RAW imzaları açısından inceleyin
- ardından Disk Drill’i orijinal kartta değil, imaj üzerinde çalıştırın
Disk Drill artıları:
- iyi RAW/fotoğraf formatı desteği
- önizlemeler gerçekten kullanışlı
- temel araçlara göre daha kolay sıralama
Disk Drill eksileri:
- en ucuz seçenek değil
- derin taramalar çok sayıda kopya döndürebilir
- klasör yapısı kurtarma her zaman kusursuz değildir
Bir pratik ipucu daha: hem tam RAW’ları hem de gömülü JPEG önizlemelerini kurtarırsanız zaman damgalarını karşılaştırın. Bu, dosyaların gerçekten eksik mi yoksa sadece kısmen hasarlı mı olduğunu sık sık gösterir. Kart daha önce kamerada bir CF hatası verdiyse, kurtarma işe yarasa bile ben onu kullanımdan çıkarırdım.