Canon kameramdan önemli fotoğrafları yedeklemeden önce yanlışlıkla sildim ve şimdi onları geri getirmenin bir yolu olup olmadığını anlamaya çalışıyorum. Bu fotoğraflar benim için çok önemli ve Canon hafıza kartı için işe yarayabilecek en güvenli fotoğraf kurtarma adımları, yazılımlar veya ipuçları konusunda yardıma ihtiyacım var.
Bunu bir kez bir Canon kartta yaşadım ve ilk adım her şeyden daha önemli. Kamerayı kapatın. SD kartı hemen çıkarın. Kartta küçük kilit sekmesi varsa, kilitli konuma getirin.
Bunu bu kadar vurgulamamın nedeni şu: bir fotoğraf silindiğinde, kamera genellikle dosya verisini hemen silmez. O alanı boş olarak işaretler. Yeni fotoğraflar veya video üzerine yazana kadar çekimleriniz çoğu zaman kartta kalır. Kartı kullanmaya devam ederseniz, şansınız hızla düşer.
Bir şey yüklemeden önce, insanların unuttuğu kolay yerlere bakın:
- image.canon: Eşitleme açıksa, dosyalarınız 30 güne kadar hâlâ bulutta olabilir.
- Çöp Kutusu veya Geri Dönüşüm Kutusu: Kartı gezerken bir Mac veya PC’den sildiyseniz, dosyalar orada duruyor olabilir.
- Otomatik yedeklemeler: Google Drive, Backblaze, Time Machine veya zaten kullandığınız başka bir yedekleme aracına bakın. İnsanların bu şekilde tüm çekimleri kurtardığını ve uğraştırıcı kısmı atlattığını gördüm.
Buralarda bir şey çıkmazsa, kurtarma yazılımı kullanın. Bunu bir bilgisayar ve SD kart okuyucu ile yapın. Canon gövdeyi USB ile bağlayıp düzgün bir ham tarama beklemeyin. Birçok kamera aktarım modunda görünür ve kurtarma uygulamaları çoğu zaman karta doğrudan erişim ister.
En iyi sonuçları Disk Drill ile aldım. Benim için öne çıkan şey pazarlama süsleri değil, basit şeylerdi. CR2 ve CR3 dahil Canon RAW dosyalarını, ayrıca JPEG’leri ve video kliplerini buldu. Önizleme aracı çok yardımcı oldu çünkü bir şey kaydetmeden önce hangi dosyaların sağlam olduğunu görebildim. Windows’ta ayrıca 100 MB ücretsiz kurtarma sınırı var, yani körlemesine dalmak yerine önce test edebilirsiniz.
Ücretsiz bir yol istiyorsanız, PhotoRec boşuna anılmıyor. Çalışıyor. Kullandım. Çirkin, metin tabanlı ve ilk seferde kullanıcı dostu değil. Ayrıca dosyaları çoğu zaman özgün adları veya klasör düzeni olmadan kurtarır, bu yüzden sonunda bir dosya yığınını elle ayırmanız gerekir. Düzeni korumaktan çok görüntüleri geri almak sizin için önemliyse, yine de denemeye değer.
Kurtarma adımları oldukça basit:
- Uygulamayı bilgisayar sürücünüze yükleyin: Dahili sürücünüze veya başka güvenli bir diske kurun. SD karta hiçbir şey yüklemeyin.
- Kartı takın ve tam tarama çalıştırın: Kart okuyucuyu kullanın, yazılımda SD kartı seçin, sonra derin taramayı başlatın. Büyük kartlar biraz zaman alır. Benimki beklediğimden uzun sürdü.
- Sonuçları önizleyin: Uygulama destekliyorsa fotoğraflar için filtreleyin. Küçük resimleri veya önizlemeleri kontrol edin ve istediğiniz dosyaları seçin.
- Farklı bir konuma kurtarın: Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya harici bir sürücüye kaydedin. Kurtarma sırasında bunları asla aynı Canon karta geri yazmayın.
Fotoğrafları güvenli bir depolamaya aldıktan sonra, başka bir şey yapmadan önce yedekleyin. Ardından kartı tekrar kameraya takın ve kamera içinde biçimlendirin. Sonraki çekim için dosya sisteminin yeniden temiz başlaması adına bunu kurtarmadan sonra yapıyorum.
Kart çok fazla yeniden kullanılmadıysa, şansınız fena değildir. En büyük hata bekleyip üzerine daha fazla şey çekmektir. Önce yazmayı durdurun, sonra kurtarın. Bütün mesele bu.
@mikeappsreviewer’ın söylediklerine ekleyeceğim bir şey var: kartı saatlerce taramadan önce durumunu kontrol edin. SD kart arızalanıyorsa, kurtarma şansı hızla düşer. Windows’ta H2testw gibi bir araçla veya SD Association formatter günlükleriyle kontrol edin. Mac’te Disk Utility bazen okuma hatalarını gösterir. Bağlantı kopmaları duyuyorsanız veya kart garip şekilde bağlanıyorsa, önce kartın bir imajını alın, sonra kartı değil imajı tarayın. Bu daha güvenlidir.
Ayrıca bir noktada biraz katılmıyorum. Derin tarama her zaman ilk adım değildir. Silme işlemi yakın zamanda yapıldıysa ve kart yeniden kullanılmadıysa, hızlı bir taramayla başlayın. Klasör bilgilerini daha sık korur. Bu işe yaramazsa, derin taramayı çalıştırın.
Disk Drill, Canon fotoğraf kurtarma için sağlam bir seçimdir çünkü CR2, CR3, JPG ve yaygın video formatlarını tek seferde işleyebilir. Recuva basit JPG kurtarmaları için fena değil, ancak benim deneyimime göre RAW dosyalarını daha sık kaçırıyor. PhotoRec çok şey bulur, ama dosya adları karmakarışıktır.
Kısa bir video özeti istiyorsanız, şu silinmiş fotoğraflar için en iyi SD kart kurtarma yazılımı bağlantısına göz atmaya değer.
İnsanların kaçırdığı küçük bir nokta: Kart silmeden sonra kamerada formatlandıysa, kurtarma bazen yine de işe yarar, ancak ihtimal biraz düşer. Silmeden sonra yeni fotoğraflar çektiyseniz, hemen durun. Her yeni yazma işlemi şansınızı azaltır.
Ben bir şey eklerdim; ne @mikeappsreviewer ne de @sternenwanderer bunun üzerinde yeterince durmuş: eğer bu fotoğraflar gerçekten yeri doldurulamazsa, aynı kart üzerinde rastgele kurtarma uygulamalarını tekrar tekrar denemeyin. Bu, kurtarılabilir bir durumu çok hızlı şekilde tam bir karmaşaya çevirebilir.
Benim yapacağım şey, önce SD kartın birebir bayt düzeyinde bir imajını almak olurdu, sonra kurtarmayı o imajdan yapardım. Daha yavaş, evet, ama daha güvenli. Kart kararsızsa veya okuma hataları vermeye başlarsa, elinizde yine çalışabileceğiniz temiz bir anlık görüntü olur. Birçok kişi bunu atlıyor çünkü en güvenli seçeneği değil, en hızlı cevabı istiyor.
Ayrıca, yaygın tavsiyeyle ilgili küçük bir anlaşmazlığım var: kameranın USB bağlantısına hiç güvenmezdim, kontrol etmek için bile. Kartı çıkarın ve düzgün bir kart okuyucu kullanın. Canon gövdeleri depolamayı düzgün şekilde göstermekte bazen tuhaf davranabiliyor.
Yazılım olarak, kullanımı kolay bir şey istiyorsanız Disk Drill makul bir seçimdir ve özellikle CR2, CR3, JPG ve video dosyalarıyla Canon fotoğraf kurtarmada sağlam iş çıkarır. Daha ileri düzeyseniz, önce imaj alıp sonra o imajı taramak daha iyi bir yaklaşımdır. Yalnızca dosyaları sildiyseniz ve format atmadıysanız ya da çekim yapmaya devam etmediyseniz, şansınız hâlâ oldukça iyi.
İnsanların unuttuğu bir şey daha var: kurtarılan RAW dosyaları açılıyor ama bozuk görünüyorsa, kurtarmadan sonra Canon’un kendi yazılımını deneyin. Bazen önizleme bir uygulamada bozuk olur ama dosya başka bir yerde kısmen çalışmaya devam eder. Tuhaf ama oluyor.
Silinmiş veya formatlanmış Canon kart dosyalarını kurtarma hakkında daha fazla tartışma istiyorsanız şu da ilgili olabilir: Canon SD veya CF karttan silinen fotoğrafları kurtarmaya dair Reddit ipuçları.
Kısacası, en güvenli yol şu:
kartı çıkarın, artık hiçbir şey yazmayın, kartın imajını alın, imajı tarayın, başka bir sürücüye kurtarın. Sıkıcı bir cevap, ama muhtemelen doğru olan bu.
Bence @sternenwanderer, @shizuka ve @mikeappsreviewer’ın yalnızca kısmen değindiği bir nokta da kart türünün kendisi. Eğer bu, daha yeni bir Canon gövdede kullanılan bir CFexpress veya UHS-II SD kartsa, ucuz kart okuyucular tutarsız taramalara veya kısmi önizlemelere neden olabilir. İnsanların fotoğrafların kaybolduğunu sandığını gördüm, oysa asıl sorun okuyucunun kartı düzgün okuyamamasıydı.
Ayrıca, her şeyi hemen tara içgüdüsüne de biraz katılmıyorum. Fotoğraflar son derece önemliyse ve kart biraz bile garip davranıyorsa, en iyi seçenek yazılım değil, bir veri kurtarma laboratuvarıdır. Kendin yap yöntemleri normal yanlışlıkla silme durumlarında uygundur, ancak donanım sorunları ortaya çıktığında her ek okuma durumu daha da kötüleştirebilir.
Yazılım denemek isterseniz, Disk Drill Canon fotoğraf kurtarma için daha kolay seçeneklerden biridir.
Artıları:
- CR2 ve CR3 dahil iyi RAW desteği
- Kurtarmadan önce basit önizleme
- Fotoğrafları ve videoları tek bir arayüzde işler
- Birçok ücretsiz araca göre daha kolay sıralama
Eksileri:
- Windows’ta ücretsiz kurtarma sınırlıdır
- Derin taramalar çok sayıda kopya döndürebilir
- Tam kurtarma gerekiyorsa en ucuz seçenek değildir
Yeterince kimsenin bahsetmediği pratik bir ipucu: kurtarmadan sonra dosya boyutlarını karşılaştırın. Çok küçük RAW dosyaları veya yalnızca kısmen önizlenen JPEG’ler genellikle hasarlıdır. Boyuta ve tarihe göre önce sıralayın, böylece yalnızca doğru dosya adına sahip diye her şeyin sorunsuz kurtarıldığını varsaymazsınız.
Yani benim görüşüm:
- normal silme, yeniden kullanım yok, sağlıklı kart = kendin denemeye değer
- kartta garip davranışlar, bağlantı kopmaları, bağlama sorunları = durun ve önce profesyonel kurtarmayı değerlendirin