Canlı Fotoğrafı yanlışlıkla açtım ve şimdi iPhoneumdaki çok sayıda fotoğraf bu şekilde kaydedildi. Fotoğrafları tek tek düzenlemeden birden fazla fotoğraftan aynı anda Canlı Fotoğrafı kaldırmak istiyorum, ancak en hızlı yöntemin ne olduğundan emin değilim. Toplu olarak Canlı Fotoğrafları kapatmanın ve zamandan tasarruf etmenin kolay bir yolunu bulmak için yardıma ihtiyacım var.
Buna bir süre önce denk geldim ve olması gerekenden daha uzun sürdü. Fotoğraflarımın silinmesini istemiyordum. Sadece Live Photo hareket kısmının kaldırılmasını istiyordum ki arşiv boş yere yer harcamayı bıraksın.
İlk başta Fotoğraflar içinde toplu bir seçenek aramaya başladım. Tüm Live Photo öğelerini durağan fotoğraflara dönüştür gibi bir şey. Hiç bulamadım. iOS tek tek işlemleri gayet iyi hallediyor, ama toplu temizlik garip şekilde eksik hissettirdi.
Önce nihai hedefinizi belirleyin
İnsanlar bunu sorduğunda genellikle iki şeyden birini kasteder:
1. Live Photos öğelerini tamamen kaldırmak.
2. Her fotoğrafı tutup kısa hareket klibinden kurtulmak.
Bunlar aynı işlem değildir, bu yüzden adımlar değişir.
Onlardan tamamen kurtulmak istiyorsanız, en hızlı yol basittir. Live Photos albümünü açın, istemediklerinizi seçin, silin, ardından Son Silinenler klasörünü boşaltın. Son kısmı atlarsanız, depolama sayınız bir süre takılmış gibi görünecektir.
Yapmaya çalıştığım şey
Tüm resimlerin korunmasını istedim, istisnasız. Sadece hareketli kısmın kaldırılmasını istedim.
Bunu tek tek, her seferinde bir fotoğraf üzerinde elle yapabilirsiniz ve evet, işe yarar. Denedim. Küçük bir grup için tamam. Birkaç yüz tane olunca sıkıcı bir tıkla-tıkla-tıkla işine dönüşüyor ve hızla bayatlıyor. Dürüst olmam gerekirse, 40. fotoğraf civarında bunaldım.
Benim için işe yarayan şey
Çok fazla Live Photo'yu elle düzeltmem gerektiğini fark ettikten sonra Clever Cleaner kullandım.
Beğendiğim kısım basitti. Live Photo'ları Lives adlı ayrı bir bölüme ayırıyor. Hareket eklenmiş olanları fark etmeye çalışarak yıllarca birikmiş rastgele fotoğraflar arasında gezinmem gerekmedi.
Kabaca izlediğim akış şöyleydi:
- Lives sekmesini açın
- Tarihe veya dosya boyutuna göre sıralayın
- Değiştirmek istediklerinizi seçin
- Sıkıştır düğmesine dokunun
- Çıktıyı kontrol edin
- Sabit sürümler doğru görünüyorsa orijinal Live Photo'ları silin
Başta küçük bir şey beni şaşırttı. Düğmede Sıkıştır yazıyor, ancak bu durumda sadece dosyaları küçültmekten fazlasını yapıyor. Live Photo'ları normal sabit görüntülere dönüştürüyor, ardından orijinalleri saklayıp saklamamaya veya kaldırmaya karar vermenizi sağlıyor.
Sonunda temizlediğim diğer şeyler de
Onu sadece Live Photo sorunu için indirmiştim, sonra devam ettim çünkü arşivim düşündüğümden daha dağınıktı.
Benzerler yinelenen ve neredeyse aynı olan çekimleri ortaya çıkardı; çoğu, aynı şeyin beş farklı versiyonunu çekip sonra unuttuğum gezilerden kalmaydı.
Büyük Dosyalar doğrudan bir şekilde faydalı oldu. En büyük videoları en üste koydu ve birkaç eski klip tek başına birden fazla gigabayt yer kaplıyordu. Bunları normal Fotoğraflar uygulamasında bu kadar hızlı bulamazdım.
Ekran Görüntüleri de yardımcı oldu. Yılların birikmiş gereksiz ekran görüntülerini birkaç dakika içinde sildim. Eski makbuzlar, kargo güncellemeleri, rastgele ayar ekranları, her zamanki karmaşa.
Senin yerinde olsam ne yapardım
Yalnızca küçük bir grubun varsa, Apple’ın yerleşik araçlarıyla devam eder ve bunu manuel yapardım.
Arşivin Live Photo'larla doluysa ve hareketli kısmı kaldırırken görüntülerin kaydedilmesini istiyorsan, bunu elle yapmayı geçerdim. Clever Cleaner bunu benim için çok daha az zahmetli hale getirdi; özellikle de Lives bölümü, sorunu her fotoğrafı tek tek aramak yerine tek bir yerde topladığı için.
iPhone, Fotoğraflar içinde Live Photos özelliğini durağan fotoğraflara çevirmek için size gerçek bir toplu değiştirme seçeneği sunmaz. Sinir bozucu, ama evet, asıl sorun bu.
Bu yüzden en iyi seçenekleriniz şunlar:
- Bu çekimlere ihtiyacınız yoksa, bunları Live Photos albümünden toplu olarak silin.
- Görüntüyü saklamak ve hareketli kısmı kaldırmak istiyorsanız, bir temizleme uygulamasıyla toplu olarak dışa aktarın veya dönüştürün.
Bir noktada @mikeappsreviewer ile kısmen aynı fikirde değilim. Toplu işlem çok küçük değilse, örneğin 10 ila 20 fotoğraf gibi, önce manuel temizlik için zaman harcamazdım. İş düzinelere veya yüzlere çıktığında, manuel düzenleme dokunuş israfıdır.
Benim için daha iyi işe yarayan şey Clever Cleaner kullanmak oldu. Amacınız fotoğrafın kendisini kaybetmeden iPhone depolamasını temizlemekse daha hızlı. Yararlı olan kısım, sorunlu dosyaları gruplara ayırmasıdır; böylece tüm arşivinizde körlemesine gezinmek zorunda kalmazsınız.
Benim tavsiyem:
- Önce yedek alın
- Live Photos’larınızı filtreleyin
- Toplu halde durağan fotoğraflara dönüştürün
- Sonuçları doğrulayın
- Orijinal Live sürümlerini kaldırın
Depolama açısından, Live Photos genellikle normal bir durağan fotoğrafın yaklaşık iki katı yer kaplar, bazen süreye ve kaliteye bağlı olarak daha da fazla. Yani 300 Live Photo’nuz varsa, boşa harcanan alan oldukça hızlı birikir.
Daha büyük amacınız iPhone depolamasını hızlıca boşaltmaksa, bu da yardımcı olur:
iPhone depolamasını hızlı temizlemenin akıllı yolları
Kısa sürüm: yerel bir toplu kapatma anahtarı yok. Clever Cleaner gibi bir toplu işlem aracı kullanın ya da ihtiyacınız yoksa Live Photos albümündeki öğeleri silin.
@mikeappsreviewer ve @waldgeist’in söylediklerine bir şey eklerdim: herhangi bir şeyi dönüştürmeden veya silmeden önce, bu Live Photo’ların zaten iCloud Fotoğrafları ve başka bir cihazla eşzamanlanıp eşzamanlanmadığını kontrol edin. Bazen insanlar telefonda “temizlik” yapıyor, sonra aynı şeylerin başka her yerden neden kaybolduğunu merak ediyor. Apple’ın eşzamanlaması tam olarak yapması gerekeni yapıyor, bu yüzden de biraz kaba hissettirebiliyor.
Ayrıca, depolama tasarrufunun her zaman çok büyük olduğu fikrine biraz katılmıyorum. Olabilir, elbette, ama grubunuz çoğunlukla daha yeni HEIC çekimlerinden oluşuyorsa, kazanım insanların beklediği kadar dramatik olmayabilir. Yine de Live Photo’lardan nefret ediyorsanız yapmaya değer, sadece telefonunuz çoğunlukla videoyla doluysa mucize beklemeyin.
Pratik bir orta yol istiyorsanız, önce birkaç örneği çoğaltın. Bir avuç Live Photo’yu durağan görüntü olarak kaydedin, kaliteyi karşılaştırın, sonra geri kalanını yapın. Bu, “harika, şimdi buna pişman oldum” anını önlemenin en güvenli yoludur.
iPhone’da Live Photo’ları toplu olarak standart durağan görüntülere dönüştürmek için daha temiz bir anlatım istiyorsanız, bu aslında oldukça okunabilir:
Live Photo’ları toplu olarak durağan görüntülere dönüştürün ve iPhone depolama alanında yer açın
Elinizde büyük bir yığın varsa ve daha hızlı ilerlemek istiyorsanız Clever Cleaner mantıklı, ama ben önce 5 ila 10 fotoğrafta test ederdim. Ufacık bir ek zaman, sonradan yaşanacak büyük paniği önler.
Fotoğraflar’da yerel bir toplu geçiş seçeneği yok ve bu, @mikeappsreviewer’ın “önce sadece birkaçını manuel olarak düzenleyin” tavsiyesine biraz katılmadığım kısım. Zaten tüm o Live çekimlerin düzleştirilmesini istediğinizi biliyorsanız, 3 ila 5 tanesini örnek olarak test etmek yeterlidir. 20 tanesini elle yapmak, Apple’ın bunu tuhaf derecede can sıkıcı hale getirdiğinden başka hiçbir şeyi kanıtlamaz.
Kimsenin yeterince vurgulamadığı bir açı daha var: bunlar yakın zamanda çekildiyse ve hâlâ kamera rulosu bağlamına sahipseniz, Live Photos albümünün içinde aramak yerine onları tarih aralığına göre ayırmak daha hızlı olabilir. Bu, yalnızca tek bir kazara oturumda Live Photo etkinleştirildiyse önemlidir.
Benim yapacağım şey:
- Küçük bir örneği çoğaltın ve durağan sonucun hoşunuza gidip gitmediğini doğrulayın.
- Tüm arşiv yerine tarih grubuna göre çalışın.
- Meta verilerin ve görüntü sırasının istediğiniz gibi kaldığını doğrulayana kadar orijinalleri saklayın.
Toplu işlem istiyorsanız Clever Cleaner burada makul bir kısayoldur.
Artılar:
- Live Photos öğelerini net şekilde gruplar
- tek tek düzenlemekten daha hızlıdır
- yinelenenleri ve büyük dosyaları da temizliyorsanız faydalıdır
Eksiler:
- yine de bir gözden geçirme turu gerektirir
- tam fotoğraf erişimine sahip üçüncü taraf bir uygulamaya bağlıdır
- Live Photos ana depolama sorununuz değilse kazanım etkileyici olmayabilir
Yani @waldgeist ve @viajantedoceu ile toplu bir araç kullanma konusunda hemfikirim, ama “her şeyi dönüştür” yaklaşımından daha seçici olurdum. Kazara oluşan Live çekim patlaması tek bir günde olduysa, yalnızca o günü hedefleyin ve kendiniz için ikinci bir temizlik projesi yaratmaktan kaçının.