exFAT SD kartım, bilgisayarımda erişmeyi denedikten sonra aniden fotoğraflarımı ve videolarımı göstermeyi bıraktı. Kart hâlâ Disk Management içinde görünüyor, ancak dosyalar eksik veya okunamıyor. Hasarı daha da kötüleştirmeden exFAT ile iyi çalışan güvenli SD kart veri kurtarma seçenekleri veya araçları arıyorum.
exFAT kurtarma mümkündür, bu yüzden Windows biçimlendirilmesi gerektiğini söylüyor ya da SD kart bozuk görünüyor diye kartı hemen gözden çıkarmazdım.
Önemli olan, kullanmayı hemen bırakmaktır. Biçimlendirmeyin, CHKDSK çalıştırmayın ve dosyaları kurtarmadan önce rastgele onarım adımlarını denemeyin. Sorun yalnızca dosya sistemi bozulmasıysa, bu tür düzeltmeler durumu daha da kötüleştirebilir. Hızlı biçimlendirme genelde gerçek veriden çok dosya sistemi bilgilerini siler, bu nedenle üzerine bir şey yazılmadığı sürece dosyalar hâlâ orada olabilir.
Bu benim başıma geldiğinde, bir exFAT SD karttan yanlışlıkla bir sürü kamera videosu silmiştim. Kartı hemen kameradan çıkardım ve bilgisayarımda bir kart okuyucu kullandım. Kurtarmanın işe yaramasının ana nedeni muhtemelen buydu, çünkü kamera karta başka bir şey yazma fırsatı bulamadı.
Disk Drill kullandım. Temel iş akışı oldukça basittir:
- Disk Drill'i SD karta ya da kurtarmaya çalıştığınız USB sürücüye değil, bilgisayarınıza kurun.
- exFAT kartı veya USB aygıtını takın.
- Aygıtı seçin ve Kayıp verileri ara seçeneğini seçin.
- Çoğu durumda Evrensel Tarama kullanın.
- Taramanın bitmesini bekleyin, ardından bulduklarını önizleyin.
- Kurtarılan dosyaları bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kaydedin. Bunları aynı karta ya da USB belleğe geri kurtarmayın.
Windows'ta Disk Drill, 100 MB'a kadar ücretsiz kurtarma sunar; bu da herhangi bir ödeme yapmadan önce dosyalarınızın gerçekten kurtarılabilir olup olmadığını kontrol etmek için kullanışlıdır. Ayrıca disk imajı oluşturma seçeneğine de dikkat ederdim. Kart kararsız davranıyorsa, bağlantısı kesiliyorsa, yavaş okunuyorsa veya taramalar sırasında donuyorsa, önce bir imaj oluşturun ve onun yerine onu tarayın. Bu, orijinal aygıt üzerinde daha az baskı oluşturur.
Özellikle DJI, GoPro, Canon, Sony ve benzeri aygıtlardan gelen kamera kayıtları için Advanced Camera Recovery (ACR) seçeneğini de deneyin. Kameralardaki video dosyaları genellikle parçalara bölünür, bu yüzden normal bir tarama bunları doğru şekilde yeniden oluşturamayabilir. ACR, bu tür parçalanmış video kurtarma için tasarlanmıştır.
Disk Drill dosyaları bulamazsa, sonraki adım olarak TestDisk'e bakardım. Ücretsizdir ve yeni başlayanlar için çok daha az kullanıcı dostudur, ancak gerçek sorun basit bir silinen dosya durumu yerine bozuk bir bölüm ya da bozulmuş bir dosya sistemi olduğunda çok iyidir.
Kendin yap araçlarıyla uğraşmaya devam etmeyeceğim tek durum, aygıtın fiziksel olarak arızalı görünmesidir. Birden fazla bilgisayarda görünmüyorsa, sürekli bağlantısı kesiliyorsa, görünür hasarı varsa veya alışılmadık derecede ısınıyorsa, kullanmayı bırakın. Bu noktada bir veri kurtarma laboratuvarı daha güvenli bir seçenektir. Birçoğu ücretsiz değerlendirme yapar, ancak gerçek kurtarma maliyeti arızanın ne olduğuna bağlı olarak birkaç yüz dolardan 1.000 doların üzerine kadar çıkabilir.
Yani evet, yedeğiniz olmasa bile exFAT SD karttan veya USB sürücüden dosya kurtarmak oldukça yapılabilir bir şeydir. Sadece üzerine yeni bir şey yazmayın ve aygıtı onarmayı ya da yeniden biçimlendirmeyi denemeden önce verileri kurtarın.
Disk Yönetimi kartı doğru boyutta gösteriyorsa, kurtarma olasılığı genellikle 0 bayt, No Media gösterdiği veya bağlantısı sürekli kesildiği duruma göre çok daha iyidir. CHKDSK çalıştırmama konusunda katılıyorum, ancak taramadan önce farklı bir kart okuyucu veya USB bağlantı noktası denerdim, çünkü sorunlu bir okuyucu exFAT bir kartı olduğundan daha kötü gösterebilir. Hâlâ doğru görünüyorsa, araç izin veriyorsa önce kartın bir imajını alın, ardından bu imajı Disk Drill, R-Photo, DMDE, PhotoRec veya kullanırken rahat olduğunuz başka bir araçla tarayın. Fotoğraf ve videolardaki can sıkıcı nokta, önizlemeler iyi görünebilirken kurtarılan bazı videoların bozuk olabilmesidir, bu yüzden tüm grubun kurtarıldığını varsaymadan önce kurtarılan birkaç dosyayı test edin. Ayrıca dosyalar başka bir yere kopyalanana kadar kartı onarmayın.
Eksik dosyalar, fotoğrafların otomatik olarak gittiği anlamına gelmez. exFAT ile bu sadece dizin bilgisinin zarar gördüğü anlamına gelebilir; bu yüzden Windows, gerçek fotoğraf/video verilerinin büyük bir kısmı hâlâ orada duruyor olsa bile artık dosyaları nasıl listeleyeceğini bilemez.
Yine de sadece tara yaklaşımı konusunda biraz dikkatli olurdum. Kart kararsızsa, her tam tarama tüm kart boyunca yapılan bir başka uzun okuma demektir. Bu yüzden önce kartın imajını almak sadece hoş bir ek değil. Size üzerinde çalışabileceğiniz bir kopya verir ve SD kart daha sonra kötüleşirse sıfırdan başlamak zorunda kalmazsınız.
İnsanların SD kartlarla ilgili gözden kaçırdığı diğer şey sahte veya arızalı kapasitedir. Bu Amazon/eBay/pazaryeri kaynaklı ucuz büyük kapasiteli bir kartsa ya da her zaman biraz şüpheli görünüyorsa, eksik videolar kartın boyutu hakkında yalan söylemesi ve gerçek kapasite aşıldığında önceki verilerin üzerine yazmaya başlaması nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu durumda hangi yazılımı kullanırsanız kullanın kurtarma dağınık veya eksik olabilir. Henüz H2testw veya F3 ile test etmeyin, çünkü bu testler karta yazma yapar ve kurtarmaya çalıştığınız şeyi yok edebilir. Bu tür testi kurtarmadan sonra yapın ya da ne yaptığınızı biliyorsanız klonlanmış bir imaj üzerinde yapın.
Asıl kurtarma denemesi için şu sırayla ilerlerdim:
- Kartı çıkarın ve tekrar kameraya takmayın.
- Tercihen doğrudan bilgisayara takılı, sorunsuz olduğu bilinen bir kart okuyucu deneyin.
- Kart doğru kapasiteyi gösteriyorsa, önce sektör sektör bir imaj alın.
- Mümkünse kartı değil, imajı tarayın.
- Kurtarılan dosyaları dahili bir sürücüye veya başka bir harici sürücüye kaydedin, asla yeniden SD karta değil.
- Kutlama yapmadan önce kurtarılan dosyalardan bir örnek açın.
Disk Drill, özellikle önizleme istiyorsanız ve daha teknik bir arayüzle uğraşmak istemiyorsanız, daha kolay bir ilk deneme için uygundur. Ancak önizlemelerin her dosyanın kusursuz olacağının kanıtı olmadığını unutmayın, özellikle video söz konusuysa. JPG genellikle daha basittir. Kamera videoları parçalanmış olabilir ve dosya sistemi kayıtları zarar görmüşse, normal dosya oyma işlemi parçaları bulabilir ama tüm klibi düzgün şekilde yeniden oluşturamayabilir. Burada SD karttan silinen videoları kurtarma hakkında, kaybettiklerinizin çoğu fotoğraftan ziyade görüntüyse okunmaya değer ilgili bir tartışma var.
Orijinal kart üzerinde art arda çok fazla araç denemeye biraz karşı çıkardım. İnsanlar bunu her aracın farklı bir şey bulması nedeniyle yapıyor, bu doğru, ancak bozuk bir SD kartta bu saatler süren tekrarlı okumalara dönüşebilir. Bir imajınız varsa Disk Drill, R-Photo, DMDE, PhotoRec, her ne isterseniz rahatça deneyin. Yalnızca orijinal kartınız varsa ve tutarsız davranıyorsa, daha seçici olun.
Ve kurtarılan sonucun kötü görünmesine şaşırmayın. En iyi durumda orijinal klasörleri ve dosya adlarını alırsınız. exFAT hasarında daha yaygın olan durumda, dosyalar genel adlarla türe göre sıralanmış şekilde gelir. En kötü durumda fotoğraflar geri gelir ama bazı videolar bozuktur veya yalnızca kısmen oynatılabilir. Bu, kurtarmanın tamamen başarısız olduğu anlamına gelmez; sadece dosya sistemi meta verilerinin muhtemelen aracın tahmin yürütmek zorunda kalacağı kadar zarar gördüğü anlamına gelir.
Kart taramalar sırasında kaybolmaya başlarsa, her seferinde farklı boyutlar gösterirse veya tüm makineyi dondurursa durun. Bu, kendin yap yaklaşımının artık yazılım seçiminden çok, kartın bir kopyasını çıkaracak kadar uzun süre fiziksel olarak okunup okunamayacağıyla ilgili olduğu noktadır.
Dosya Gezgini’nde açmayı bırakın.
Bu kulağa önemsiz gelebilir, ancak Gezgin küçük resimler oluşturmaya, meta verileri okumaya veya klasörü tekrar tekrar yenilemeye çalışarak öylece kalabilir. Kart zaten okuma hataları veriyorsa, kurtarmaya başlamadan önce bu gereksiz yıpranma demektir. Disk Yönetimi’nin kartı görmesi yalnızca bilgisayarın bir şey algılayabildiğini kanıtlar. Bu, dosya sisteminin okunabildiğini veya NAND’in sağlıklı olduğunu kanıtlamaz.
Önce imaj alma tavsiyesine katılıyorum, ancak videolar önemliyse bu konuda daha katı olurdum. Kart kararlıysa normal bir kurtarma taraması uygundur. Tarama aşırı yavaşlarsa, belirli yüzdelerde takılırsa veya kart bağlantıyı kesip yeniden bağlanırsa, kartı doğrudan taramayı bırakırdım. Bu noktada bozuk alanları atlayabilen ve daha sonra devam edebilen bir klon/imaj yöntemi istersiniz. Daha iyi bazı kurtarma uygulamaları bunu kolaylaştırır. Daha teknik tarafta, ddrescue gibi araçlar sorunlu bir aygıt için daha iyidir çünkü aynı bozuk noktada sonsuza kadar oyalanmazlar.
SD kilit anahtarıyla ilgili küçük bir not: tam boyutlu bir SD adaptöründeki sekmeyi “lock” konumuna kaydırmak kazara yazmaları önlemeye yardımcı olabilir, ancak buna gerçek bir adli yazma engelleyici gibi güvenmeyin. Bazı kart okuyucular buna uyar, bazı kurulumlar tuhaftır ve microSD kartların kendi başına gerçekten böyle bir koruması yoktur. Yine de karta hassasmış gibi davranın.
Kullanıcı dostu ilk deneme için Disk Drill makuldür, özellikle önizleme istiyorsanız, ancak sonucu yalnızca küçük resimlere bakarak değerlendirmezdim. Kurtarılan birkaç dosyayı bilgisayarınıza kopyalayın, tamamen açın ve videolar için başa, ortaya ve sona yakın bölümlerde ileri geri sarın. İki saniyeliğine açılan kurtarılmış bir MP4 yine de bozuk olabilir. Dosya adları ve klasörler geri gelirse harika. Her şey genel JPG/MP4 dosyaları olarak gelirse, bu da dizin kayıtları zarar görmüş bir exFAT kart için yine de iyi bir sonuç olabilir.
Ve verilerle işiniz bitmeden kurtarmadan sonra exFAT birimini “düzeltmeyin”. Biçimlendirme, CHKDSK, kamera onarım istemleri ve sahte kapasite testlerinin hepsi sonradan yapılacak işlerdir. Sıkıcı sıra en iyisidir: yapabildiğiniz en güvenli kopyayı oluşturun, kurtarmayı bu kopyadan yapın, dosyaları doğrulayın, sonra kartın çöp olup olmadığına karar verin.