Önemli fotoğrafları ve iş belgelerini kopyalamadan önce USB belleğimi yanlışlıkla biçimlendirdim ve şimdi kaybolan dosyaları kurtarmak için güvenilir bir yol bulmaya çalışıyorum. Güvenli USB veri kurtarma yöntemleri, gerçekten işe yarayan yazılımlar ve hızlı biçimlendirmeden sonra kurtarmanın hâlâ mümkün olup olmadığı konusunda tavsiyelerinizi gerçekten çok takdir ederim.
Bunu bir keresinde iş PDF’leri ve aile fotoğraflarıyla dolu bir USB bellekle yaşadım. Biçimlendir seçeneğine tıkladığım anda mideme oturmuştu. Önce bilinmesi gereken kısım şu, bir USB’yi biçimlendirmek dosya verilerini her zaman hemen silmez. Çok şey, ne tür bir biçimlendirme yapıldığına ve sonrasında sürücüyü kullanmaya devam edip etmediğinize bağlıdır.
İlk adım, USB’ye dokunmayı bırakın.
Ona dosya kopyalamayın. Tekrar biçimlendirmeyin. CHKDSK çalıştırmayın. Arama sonuçlarındaki rastgele USB düzeltme rehberlerini denemeyin. Sürücüye yapılan her yazma işlemi, eski verilerin üzerine yazılma olasılığını artırır. Üzerine yazıldıktan sonra kurtarma şansı ciddi şekilde düşer.
İnsanların sürekli yanlış anladığı bir şey var, gerçek bir biçimi geri al düğmesi yoktur. Biçimlendirme dosya sistemi düzenini değiştirdi. Bunu tersine çevirmezsiniz. Kurtarma araçları, depolamada hâlâ duran kalan dosya verilerini arar ve onları yeniden bir araya getirir. Yani sürücü biçimlendirilmiş olarak kalır, ama eski dosyalarınız hâlâ orada olabilir.
Biçimlendirme sırasında ne olduğu çok önemlidir:
- Hızlı biçimlendirme. Genellikle saniyeler içinde tamamlanır. Seçmek zorunda kalsaydınız isteyeceğiniz seçenek budur. Windows’ta çoğu zaman dosya sistemi kayıtlarını yeniden oluşturur ve başka bir şey üzerlerine yazana kadar dosya içeriklerini yerinde bırakır. Sürücü hemen sonrasında yalnız bırakıldığında burada kurtarmanın iyi sonuç verdiğini gördüm.
- Tam biçimlendirme. Daha uzun sürer. Daha yeni Windows sürümleri bu işlem sırasında sürücünün tamamına yazar. Tam biçimlendirme yaptıysanız, yazılım ile kurtarma genelde kötü sonuç verir.
- Başka bir cihaz tarafından biçimlendirme. Kameralar, televizyonlar, araç kameraları, oyun konsolları ve benzeri cihazlar çoğu zaman hızlı biçimlendirme yapar. Her zaman değil, ama yeterince sık olduğu için kurtarmayı denemeye yine de değer.
Yedeğiniz yoksa, doğrudan kurtarma yazılımına geçerdim. Disk Drill ile fena olmayan sonuçlar aldım. FAT32, exFAT ve NTFS gibi yaygın USB dosya sistemlerini destekliyor ve sonuçları zaman kazandıracak şekilde sıralıyor.
Ben şu sırayı izlerdim:
- Disk Drill’i bilgisayarınızın dahili sürücüsüne kurun. Biçimlendirilmiş USB’ye değil. Kulağa bariz geliyor biliyorum ama insanlar panikleyince bunu yapıyor.
- Flash belleği takın ve uygulamayı açın.
- Cihaz listesinden USB’yi seçin.
- Kayıp Verileri Ara işlemini başlatın, sorarsa Evrensel Tarama kullanın. Biçimlendirilmiş sürücüler için bu genelde doğru aşamadır çünkü birden fazla yöntemle kontrol eder.
- Taramanın bitmesini bekleyin. Dosyaların bir kısmını erken görürsünüz, sonra daha fazlası gelir. Ben genelde beklerim. İlk ekran hikâyenin tamamı değildir.
- Bulunan dosyaları kategoriye göre gözden geçirin. Resimler, videolar, belgeler, ses dosyaları, arşivler. Liste çok uzunsa boyuta, tarihe veya türe göre filtreleyin.
- Önemsediğiniz şeyleri önizleyin. Bir fotoğraf açılıyorsa veya bir belge önizlemesi normal görünüyorsa, temiz bir kurtarma için şansınız daha yüksektir.
- Her şeyi farklı bir sürücüye kurtarın. Harici SSD, dahili disk, başka bir USB, ne olursa. Aynı flash belleğe geri kaydetmeyin. Bu hata, kurtarılabilir verileri çok hızlı yok eder.
USB garip davranıyorsa, önce bir disk imajı oluşturun. Bu kısım çok sık atlanıyor. Sürücü bağlantıyı kesiyorsa, okuma hataları veriyorsa, tarama sırasında donuyorsa veya dengesiz görünüyorsa, orijinal bellek yerine imajı tarayın. Bunu geç öğrendim ve evet, keşke daha önce bilseydim.
Birçok rehber, CHKDSK ve ATTRIB gibi Komut İstemi düzeltmelerini önerir. Biçimlendirmeden sonra ben bunlarla başlamazdım.
- CHKDSK dosya sistemi sorunlarını onarmaya çalışır. Bir dosya kurtarma aracı değildir. Hasarlı veya yeni biçimlendirilmiş bir sürücüde, kurtarma için hâlâ ihtiyaç duyduğunuz yapıları değiştirebilir.
- ATTRIB gizli dosyalarda yardımcı olur. Kötü amaçlı yazılım veya hatalı öznitelikler nedeniyle gizlenmiş dosyalar için iyidir. Biçimlendirme nedeniyle kaybolan dosyalar için işe yaramaz.
Bunlarla sadece biçimlendirme hiç tamamlanmadıysa ya da sürücü işlem sırasında yarıda takıldıysa ve temiz bir biçimlendirme tamamlanmadan dosya sistemi karıştıysa uğraşırdım. Diğer çoğu durumda önce kurtarın. Sonra onarın.
Ayrıca donanım arızası belirtilerine dikkat edin. USB tanınmıyorsa, yanlış kapasite gösteriyorsa, birkaç saniyede bir bağlantısı kopuyorsa veya fiziksel hasarı varsa, bu kazara biçimlendirmeden daha fazlası olabilir. O noktada tekrar tekrar tarama yapmak ve yeniden bağlamak pek yardımcı olmaz. Veriler önemliyse, profesyonel bir kurtarma merkezi daha güvenli seçenektir.
Yani evet, hâlâ bir şans var, özellikle hızlı biçimlendirmeden sonra ve hiç yeniden kullanılmadıysa. En büyük iki etken bunlar, ne tür bir biçimlendirme olduğu ve sonrasında sürücüye bir şey yazılıp yazılmadığı. Hızlıysa ve hemen durduysanız, şansınız çoğu zaman fena değildir. Garanti değil, ama fena değildir.
Biçimlendirme hızlıysa, hâlâ bir şansınız var. Tam biçimlendirmeyse, olasılık ciddi şekilde düşer. @mikeappsreviewer ile bir konuda aynı fikirdeyim, şimdi USB belleği kullanmayı bırakın. Biraz ayrıldığım nokta şu: dosyalar zamanınızdan daha önemliyse, önce USB’nin bir imajını alırdım. Ham bir yedek, bellek sorun çıkarmaya başlarsa yeniden taramak için size tek bir kararlı kaynak verir.
Evde kullanım için en iyi yol:
- Kurulumunuz izin veriyorsa onu salt okunur olarak bağlayın.
- USB’nin bir imajını oluşturun.
- İmajı Disk Drill veya başka bir kurtarma aracıyla tarayın.
- Dosyaları aynı USB’ye asla geri yüklemeden, bilgisayarınıza veya başka bir sürücüye kurtarın.
Neden önce imaj alınmalı. Ucuz flash bellekler, insanların düşündüğünden daha sık okuma sırasında bozulur. Uzun bir taramadan sonra kaybolan sürücüler gördüm. Tek bir imaj günü kurtardı, şaka değil.
Ayrıca, şimdilik dosya sistemi onarım araçlarını atlayın. Bunlar bozulmaya yardımcı olur, biçimlendirme sonrası fotoğraf ve belge kurtarmaya değil.
Kısa bir adım adım anlatım isterseniz, bu biçimlendirilmiş veya bozulmuş USB bellek kurtarma video rehberi çoğu metin rehberinden daha kolay takip edilir.
Disk Drill, önizlemeleri bozulmadan dosyalar bulursa, bu güçlü bir işarettir. USB 0 bayt gösteriyorsa, boyutu yanlışsa veya sürekli bağlantısı kesiliyorsa, durun ve profesyonel destek alın.
Büyük kuralla ilgili olarak @mikeappsreviewer ve @espritlibre ile çoğunlukla aynı fikirdeyim: USB’yi kullanmayı bırakın. Ama sıkça gözden kaçan bir ek noktayı vurgulardım: kurtarılan dosyaların gerçekten kullanılabilir olup olmadığını kontrol edin, sadece kurtarılabiliyor olmalarını değil.
Biçimlendirmeden sonra birçok araç dosya adlarını veya parçaları bulabilir, ancak fotoğraflar yarısı gri açılabilir, belgeler bozuk olabilir ve videolar tamamen kullanılamaz durumda olabilir. Bu yüzden önizleme desteği, tarama abartısından daha önemlidir. Disk Drill burada fena değil çünkü kurtarma için saatler harcamadan önce neyin gerçekten işe yaradığını doğrulayabilirsiniz.
Ayrıca, biçimlendirilmiş bir USB sürücüsünden verileri güvenli ve kolay şekilde kurtarma ifadesine fazla takılmayın. Aslında biçimlendirmeyi kelimenin tam anlamıyla geri almıyorsunuz. Üzerine yazılmadan önce geride kalan dosya verilerini kurtarmaya çalışıyorsunuz.
Benim görüşüm:
- hızlı biçimlendirmeyse, şans hâlâ fena değil
- tam biçimlendirmeyse, yazılım çok az şey bulabilir ya da hiçbir şey bulamayabilir
- USB çok ucuzsa veya eskiyse, kurtarma işi hızla garipleşebilir
Burada küçük bir itirazım var: önce imaj almak akıllıcadır, ama sürücü stabilse ve veriler hayati önem taşımıyorsa her zaman zorunlu değildir. Normal, sağlıklı bir USB bellek için Disk Drill ile doğrudan tarama yapmak çoğu zaman sorun olmaz ve daha hızlıdır. Bağlantı koparmaya başlarsa, garip sesler çıkarırsa, yanlış kapasite gösterirse veya bilgisayarınızı kilitlerse, onunla uğraşmayı bırakın.
Ayrıca, YouTube’daki ücretsiz onarım numaralarından kaçının. Bunların yarısı temelde veri kaybına hız koşusu yaptırmak gibi lol.
Kurtarmayı yalnızca başka bir sürücüye yapın. Aynı belleğe değil. İnsanlar işte böyle “belki kurtarılabilir” durumu “kesinlikle gitti”ye çeviriyor.
Ek bir açı daha: ağır bir işlem yapmadan önce USB denetleyicisinin davranışını kontrol edin. Sürücü aniden yanlış kapasite bildiriyorsa, exFAT’ten RAW’a geçiyorsa veya yük altında bağlantısı kopuyorsa, bu sadece basit bir biçimlendirme hatasından değil, donanım ya da aygıt yazılımı sorunundan kaynaklanır. Bu durumda tekrarlanan tam taramalardan kaçınırdım, çünkü her geçiş onu tamamen devre dışı bırakan işlem olabilir.
“Önce her zaman imaj alın” diyenlere biraz katılmıyorum. İyi bir tavsiye, evet, ama bazı sorunlu flash sürücülerde uzun bir imaj alma işlemi, hedefli bir kurtarma taramasından daha erken başarısız olabilir. Bellek kararlıysa, önce fotoğraflar/belgeler için seçici bir tarama deneyin. Kararsızsa, o zaman alabileceğiniz kadar imaj alın.
Özellikle Disk Drill konusunda:
Artılar
- iyi önizleme desteği
- dosya türüne göre kolay filtreleme
- yaygın USB biçimlerini iyi işler
- hızlı biçimlendirme durumlarında yeterince başarılıdır
Eksiler
- derin taramalar dağınık dosya adları/klasör yapısı döndürebilir
- tam biçimlendirme sonuçları, çoğu yazılımda olduğu gibi, genellikle hayal kırıklığı yaratır
- büyük ve hasarlı medyanın taranması zaman alabilir
Bu yüzden benim sıralamam şu olurdu: sürücünün normal göründüğünü doğrulayın, Disk Drill gibi bir kurtarma aracı çalıştırın, yoğun şekilde önizleme yapın ve önce yalnızca önemli verileri başka bir diske kurtarın. @espritlibre, @cazadordeestrellas ve @mikeappsreviewer bir önemli konuda tamamen haklı: USB ile ne kadar az uğraşırsanız, şansınız o kadar artar.