Najlepszy sposób na scalanie zduplikowanych zdjęć na iPhonie w 2026 roku?

Mój iPhone ma teraz wiele zduplikowanych zdjęć po synchronizacji z iCloud i przeniesieniu zdjęć z innego urządzenia. Teraz pamięć się zapełnia i nie mam pewności, jaki jest najbezpieczniejszy lub najszybszy sposób na scalenie duplikatów zdjęć bez utraty czegokolwiek ważnego. Szukam pomocy w znalezieniu najlepszej metody lub aplikacji do usuwania zduplikowanych zdjęć na iPhonie w 2026 roku.

Jeśli potrzebujesz tylko usunąć dokładnie zduplikowane zdjęcia na swoim iPhonie, zacząłbym od narzędzia Apple. Najpierw sam go użyłem i w przypadku prawdziwych kopii 1:1 działa dobrze.

Otwórz Zdjęcia, przewiń do Narzędzia lub Kolekcje > Narzędzia w nowszych wersjach iOS, a następnie otwórz Duplikaty. Stuknij Wybierz, potem Zaznacz wszystko, a następnie Scal. iOS zachowuje jedną wersję, łączy dostępne metadane i przenosi nadmiarowe kopie do Ostatnio usuniętych. Jedną rzecz zauważyłem po dużym imporcie: sekcja Duplikaty nie zapełniła się od razu. Mój telefon potrzebował kilku godzin, a raz zajęło to prawie dwa dni, zanim wszystko zindeksował.

Słaby punkt staje się dość oczywisty, gdy biblioteka robi się bałaganem. Narzędzie Apple wykrywa tylko dokładnie zduplikowane pliki. Jeśli masz serię pięciu prawie identycznych ujęć, kilka selfie z drobnymi zmianami wyrazu twarzy albo powtarzające się zdjęcia z tego samego miejsca, zwykle pozostają nietknięte. Dla ciebie wyglądają tak samo. iPhone nadal traktuje je jako osobne obrazy.

Dlatego skończyłem na używaniu Clever Cleaner. Moja biblioteka ma teraz około 30 000 zdjęć, mniej więcej tyle, i domyślna aplikacja Zdjęcia już jakiś czas temu przestała wystarczać.

Najbardziej wyróżniła się dla mnie jego zdolność do wykrywania zarówno duplikatów, jak i podobnie wyglądających ujęć. Nie zatrzymuje się na identycznych plikach. Grupuje zdjęcia, które wyglądają podobnie, i wybiera najlepsze ujęcie do zachowania. Nadal sprawdzam grupy przed usunięciem czegokolwiek, bo nie ufam ślepo żadnemu narzędziu do czyszczenia, ale w moim przypadku jego wybory były trafne.

Tak wygląda proces, którego używam:

1. Pobierz Clever Cleaner z App Store.
  2. Pozwól mu przeskanować swoją bibliotekę zdjęć.
  3. Otwórz kartę Similars.
  4. Stuknij Smart Cleanup, jeśli chcesz szybszego czyszczenia, albo przejrzyj każdą grupę samodzielnie.
  5. Aplikacja oznacza jedno zdjęcie jako wersję najlepszej jakości i wybiera resztę do usunięcia.
  6. Przywróć wszystko, co chcesz zachować.
  7. Zakończ czyszczenie, a potem opróżnij Ostatnio usunięte w Zdjęciach, jeśli chcesz od razu odzyskać miejsce.

Kilka innych części aplikacji też okazało się przydatnych:

1. Heavies najpierw pokazuje największe zdjęcia i filmy.
  2. Video Compression zmniejsza duże filmy bez ich usuwania.
  3. Screenshots pomaga szybko usunąć bałagan ze starych zrzutów ekranu.
  4. Lives zamienia Live Photos na zwykłe zdjęcia, aby zaoszczędzić miejsce.
  5. Swipe daje szybki przegląd miesiąc po miesiącu przy użyciu prostych gestów.

Jeśli więc twój problem jest niewielki i masz tylko kilka dokładnych duplikatów, wbudowana opcja Apple wystarczy. Jeśli twoja biblioteka jest ogromna i pełna prawie duplikatów, podobnych ujęć, powtarzających się selfie i całego typowego bałaganu, dedykowany program do czyszczenia zrobi to lepiej. Takie było przynajmniej moje doświadczenie. Znalazł rzeczy, których aplikacja Zdjęcia nigdy nie pokazała.

Jeśli Twoje duplikaty powstały przez synchronizację iCloud oraz importy, nie spieszyłbym się z jednym wielkim scalaniem. W takich sytuacjach ludzie usuwają niewłaściwe rzeczy.

Moja bezpieczniejsza kolejność:

1. Sprawdź Ustawienia, swoje Apple ID, iCloud, Zdjęcia. Upewnij się najpierw, że opcja Synchronizuj tego iPhonea zakończyła się w pełni.
  2. Zachowaj na chwilę opcję Zachowaj oryginały, jeśli masz miejsce, albo podłącz urządzenie i zrób kopię zapasową na Macu lub PC.
  3. Użyj filtrów wyszukiwania w Zdjęciach przed czyszczeniem. Szukaj według daty, lokalizacji, modelu urządzenia lub miesiąca importu. To znajduje grupy, które Apple pomija podczas zwykłego przeglądania.
  4. Najpierw zajmij się problemem rozmiaru biblioteki. Filmy i nagrania ekranu często zajmują więcej miejsca niż duplikaty.

Zgadzam się z @mikeappsreviewer w jednej kwestii: wbudowana aplikacja Zdjęcia dobrze radzi sobie z dokładnymi kopiami. Nie zgadzam się jednak z poleganiem na niej na początku, jeśli Twoja biblioteka jest chaotyczna przez wiele urządzeń. Widziałem, jak ponowna synchronizacja iCloud tworzy przypadki „to samo zdjęcie, inny plik” i one się przez to wymykają.

Przy takim bałaganie Clever Cleaner lepiej sprawdza się jako drugi etap. Użyłbym go do podobnych zdjęć, a potem przeglądał ręcznie w mniejszych partiach. Szybciej i z mniejszym ryzykiem przypadkowego usunięcia właściwych zdjęć.

Warto też zobaczyć, jeśli chcesz szybki wizualny poradnik: łatwy poradnik czyszczenia duplikatów zdjęć na iPhonie

Jeśli głównym problemem jest miejsce, usuń pliki, a potem opróżnij folder Ostatnio usunięte. W przeciwnym razie miejsce nie zwolni się od razu.

Podzieliłbym to na najpierw zabezpieczenie, potem czyszczenie. To jest ta część, którą moim zdaniem zarówno @mikeappsreviewer, jak i @viajeroceleste trochę pomijają. Scalanie duplikatów jest łatwe. Prawdziwy problem polega na tym, żeby nie usunąć jedynej kopii w pełnej rozdzielczości ani nie rozwalić bałaganu z synchronizacją iCloud.

Co bym zrobił:

• Potwierdził, że Zdjęcia iCloud są w pełni zsynchronizowane, zanim czegokolwiek dotkniesz
  • Zrobił kopię zapasową poza iCloud, jeśli te zdjęcia są ważne
  • Sprawdził, czy twoje duplikaty to faktycznie dokładne kopie, edytowane wersje, zapisy z WhatsAppa czy zaimportowane wersje HEIC/JPG tego samego obrazu

Ten ostatni punkt ma ogromne znaczenie. iPhone może nie rozpoznawać ich jako duplikatów, nawet jeśli wyglądają identycznie.

Jeśli chodzi o czyszczenie, Apple Photos jest w porządku przy prawdziwych duplikatach, ale szczerze mówiąc, nie uważam, żeby to była najlepsza metoda, gdy twoja biblioteka przeszła importy z innego urządzenia. Zbyt wiele sytuacji typu to samo zdjęcie, inny plik. Właśnie tutaj Clever Cleaner ma więcej sensu, ponieważ potrafi wychwycić podobne obrazy i zaśmiecające bibliotekę elementy wyglądające jak duplikaty, które standardowa aplikacja Zdjęcia pomija. Nadal przeglądałbym to partiami, a nie usuwał masowo wszystkiego jak szaleniec.

Poza tym, jeśli głównym problemem jest miejsce w pamięci, nie skupiaj się obsesyjnie najpierw na duplikatach. Zwykle to ogromne filmy, nagrania ekranu i stare Live Photos są prawdziwymi wampirami pamięci. Duplikaty irytują, ale to filmy naprawdę pożerają twój telefon lol.

Jeśli chcesz więcej opinii od ludzi, ten wątek jest całkiem niezły: najlepsze porady z Reddita dotyczące usuwania duplikatów zdjęć na iPhonie

I tak, opróżnij potem folder Ostatnio usunięte, bo miejsce w pamięci nie wróci od razu. Apple uwielbia takie małe haczyki.