Ik probeer opslagruimte vrij te maken op mijn iPhone, maar sommige foto’s staan in het Verborgen-album en ik kan er niet bij omdat ik de toegangscode ben vergeten. Ik wil de beveiliging niet omzeilen en ook geen belangrijke gegevens verliezen. Wat zijn de veiligste legitieme opties om verborgen foto’s van een iPhone te verwijderen?
Als je het Verborgen-album op een iPhone probeert op te schonen, spelen er een paar aparte dingen mee. Het album kan uit het zicht worden verborgen, met Face ID worden vergrendeld, via iCloud worden gesynchroniseerd, en alles wat je verwijdert blijft nog steeds in Recent verwijderd staan tenzij je dat ook wist.
Controleer eerst de instellingen van het Verborgen-album
Ga naar Instellingen > Foto’s. Er zijn hier twee instellingen die van belang zijn:
- Toon verborgen album bepaalt of Verborgen in de Foto’s-app onder Hulpprogramma’s verschijnt. Als dit is uitgeschakeld, bestaat het album nog steeds, maar verdwijnt de snelkoppeling.
- Gebruik Face ID bepaalt of Foto’s om biometrische verificatie vraagt voordat Verborgen wordt geopend. Als je dit uitschakelt, wordt het album geopend zonder Face ID-scan.
Als tikken op Verborgen niets doet en Face ID nooit lijkt te worden geactiveerd, wacht dan even omdat iOS de terugvaloptie met toegangscode zou moeten aanbieden. Als die melding nooit verschijnt, lost het opnieuw opstarten van de iPhone de storing meestal op.
Alles uit Verborgen verwijderen
Open Foto’s, ga naar het tabblad Albums, scrol omlaag naar Hulpprogramma’s en tik vervolgens op Verborgen. Van daaruit:
- Tik op Selecteer in de rechterbovenhoek.
- Sleep over rijen om snel een groot aantal onderdelen te selecteren in plaats van elk item afzonderlijk aan te tikken.
- Tik op het prullenbakpictogram.
Hiermee worden de foto’s en video’s alleen verplaatst naar Recent verwijderd. Op dat moment nemen ze nog steeds opslagruimte in. Recent verwijderd bewaart ze 30 dagen, dus als je de ruimte meteen terug wilt, open dan Recent verwijderd onder Hulpprogramma’s en gebruik Verwijder alles.
Als je per ongeluk iets hebt verwijderd, is Recent verwijderd ook de plek waar je het kunt terughalen. Open het item en tik op Zet terug voordat de periode van 30 dagen voorbij is.
Over iCloud-synchronisatie
Als iCloud-foto’s is ingeschakeld, wordt iets dat je uit Verborgen op je iPhone verwijdert ook verwijderd uit dezelfde iCloud-fotobibliotheek op al je andere apparaten. Daaronder vallen je iPad, Mac en iCloud. Het Verborgen-album is geen aparte privéopslag op de telefoon. Het is gewoon een gefilterd deel van dezelfde bibliotheek.
Dus nee, met deze methode kun je geen foto van de telefoon verwijderen terwijl je dezelfde kopie in iCloud behoudt.
Het Verborgen-album is meestal niet het grootste opslagprobleem
Het opschonen ervan kan helpen, maar de hoofdmap van de Foto’s-bibliotheek is meestal waar de echte opslagchaos zit. Oude schermafbeeldingen, op elkaar lijkende dubbele foto’s, burstfoto’s en enorme video’s nemen meestal veel meer ruimte in dan mensen verwachten.
Zodra de iPhone-opslag vol begint te raken, kan iOS stroef gaan aanvoelen. De camera kan trager openen, schakelen tussen apps kan haperen en achtergrondtaken kunnen vertragen. Verborgen opschonen is de moeite waard, maar op zichzelf is het vaak niet genoeg.
De rest van de bibliotheek opschonen
Clever Cleaner krijgt geen toegang tot het Verborgen-album. Apple blokkeert apps van derden om die map te lezen, dus het opschonen van Verborgen moet handmatig gebeuren.
Voor de gewone Foto’s-bibliotheek is de app gratis en bevat deze geen advertenties of abonnement.
Het tabblad Soortgelijke bekijkt de bibliotheek en groepeert foto’s die bijna hetzelfde zijn. Het stelt voor elke groep een Beste foto voor, meestal de scherpste, zodat je de extra’s kunt verwijderen zonder elke afzonderlijke afbeelding één voor één te controleren.
Het tabblad Grootste is eenvoudiger. Het sorteert bestanden op grootte, met de grootste eerst. Een paar grote video’s bovenaan kunnen gemakkelijk meer ruimte innemen dan een enorm aantal normale foto’s.
Het toont ook bestandsgroottes voordat je iets verwijdert, waardoor het makkelijker wordt om te beslissen wat het echt waard is om te verwijderen.
Het scannen en opschonen gebeuren op het apparaat. De foto’s worden niet ergens anders naartoe geüpload voor verwerking.
Gebruik hiervoor geen tools voor iPhone ontgrendelen of willekeurige desktop-apps, want dat betekent meestal dat je de telefoon moet wissen of toegang moet geven die je niet wilt geven. Als je de toegangscode van het apparaat/Face ID niet hebt, is er geen legitieme manier om alleen het Verborgen album van die vergrendelde telefoon te verwijderen, dus de veilige route is om een ander vertrouwd Apple-apparaat/iCloud-account te gebruiken waartoe je al toegang hebt, of eerst elders normale opslag vrij te maken.
Controleer Instellingen > Algemeen > iPhone-opslag voordat je op jacht gaat naar het Verborgen album. Als Foto’s slechts een klein deel van het opslagprobleem is, vecht je misschien de verkeerde strijd. Grote appcaches, bijlagen in Berichten, gedownloade video’s, offline kaarten en iOS-systeemgegevens kunnen meer ruimte innemen dan een verborgen fotomap.
Als de telefoon om de toegangscode van het apparaat vraagt en je die echt niet weet, ben ik het eens met de waarschuwing hierboven: er is geen nette truc om alleen Verborgen foto’s te verwijderen. Alles wat beweert dat vanaf een computer te kunnen doen, zal ofwel vereisen dat de telefoon ontgrendeld is, de vergrendeling verwijderen door de telefoon te wissen, of om vertrouwen/toegang vragen die je waarschijnlijk niet moet geven. Dat Face ID vandaag werkt, betekent ook niet dat je voor altijd veilig bent, want een herstart, update of mislukte Face ID-pogingen kunnen opnieuw om de toegangscode vragen.
De veiligere zet is om eerst ruimte vrij te maken op plekken die je wel kunt bereiken. Schakel Optimaliseer iPhone-opslag in als je iCloud-foto’s gebruikt, verwijder grote video’s uit de normale bibliotheek, maak Recent verwijderd leeg waar je je kunt authenticeren, en controleer bijlagen in Berichten. Als je bang bent belangrijke foto’s te verliezen, zorg er dan voor dat ze zijn geback-upt of geëxporteerd voordat je iets verwijdert, want met iCloud-foto’s betekent verwijderen niet alleen van deze iPhone. Het geldt voor de hele bibliotheek.